Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Розгорнутий стрій відділення, взводу.




Тема 3. Строї відділення, взводу у пішому порядку.

 

Особливу увагу звернути на засвоєння навчаємими техніки перешикування. Доки кожен у повільному темпі не засвоїть техніку виконання елементів перешикування, не слід переходити до тренування дій за командами в цілому.

Обов’язки командирів перед шикуванням і в строю.

Ознайомлення з обов’язками перед шикуванням і в строю проводити в розгорнутому двошеренговому строю.

Спочатку необхідно показати дії солдата під час підготовки до шикування: способи перевірки підготовки обмундирування та спорядження, акуратності їх заправки. Вказати, що військовослужбовці також перевіряють справність своєї зброї, засобів індивідуального захисту, шанцевого інструменту.

Обов'язки командира перед шикуванням і в строю включають наступні пункти:

· визначити місце, час, порядок шикування, форму одягу та спорядження, а також озброєння і техніку, у разі потреби призначити спостерігача;

· перевіряти і знати наявність у строю підлеглих а також наявність спорядження і правильність його припасування;

· підтримувати дисципліну строю і вимагати точного виконання підрозділами команд і сигналів, а військовослужбовцями своїх обов'язків у строю;

· під час подання команд у пішому строю приймати стройове положення;

· проводити зовнішній огляд озброєння і техніки, якщо підрозділи шикуються з нею; перевіряти наявність і справність обладнання для перевезення особового складу, а також правильність кріплення матеріальної частини, що перевозиться; нагадувати особовому складові заходи безпеки; під час руху додержуватись визначених дистанцій, швидкості та правил руху.

Стройовий статут вимагає від військовослужбовців: ставати в стрій швидко, без метушні, без дозволу в строю не розмовляти, додержуватись цілковитої тиші, бути уважним до наказів (розпоряджень) і команд (сигналів) свого командира, виконувати їх швидко і точно, не заважаючи іншим.

 

Кожному навчаємому виставляється оцінка за зовнішній вигляд:

§ «задовільно» - якщо він акуратно заправлений, має акуратну зачіску і всі предмети одягу відповідають правилам їх носіння;

§ «незадовільно» - якщо він порушив правила носіння військової форми одягу і цей недолік неможливо усунути на місці, знаходячись в строю.

 

Розгорнутий стрій відділення, взводу.

v Шикування в одношеренговий (двошеренговий) стрій.

Ø Ознайомлення з діями.

Викладач коротко пояснює вимоги Стройового статуту про порядок шикування, вказує місце кожному відділенню у строю.

Розгорнутий стрій - стрій, у якому військовослужбовці вишикувані на одній лінії по фронту в одношеренговому чи двошеренговому строю. Розгорнутий стрій відділення (взводу) може бути одно шеренговий (шеренга) або двошеренговий Застосовується для первісного шикування, проведення перевірок, оглядів та інших випадках.

Відділення у кількості чотирьох осіб і менше завжди шикується в одну шеренгу.

Одношеренговий стрій відділення

Двошеренговий стрій відділення

Одношеренговий стрій взводу

Двошеренговий стрій взводу

Взвод із складом відділень по чотири (мал. а) й по три (мал. б) особи шикується у двошеренговий стрій як показано на малюнку.

Шикування відділення (взводу) в одношеренговий (двошеренговий) стрій проводиться за командою "Відділення (взвод), в одну шеренгу (в дві шеренги) - СТАВАЙ".

При шикуванні взводу командири відділень команду на шикування своїх відділень не подають.

Прийнявши стройове положення і подавши команду, командир відділення (взводу) стає обличчям у бік фронту шикування; відділення шикується (відділення шикуються) згідно із штатом ліворуч від командира, з інтервалами і дистанціями, визначеними Статутом. У двошеренговому строю останній ряд у кожному відділенні має бути повним.

У зімкнутому строю інтервал – ширина долоні між ліктями, у розімкнутому – один крок або який визначить старший командир. Інтервали між відділеннями такі самі, як між двома військовослужбовцями, що стоять поруч.

Дистанція між шеренгами – один крок (витягнута рука, покладена долонею на плече військовослужбовця, що стоїть попереду).

На початку шикування командир взводу (відділення) виходить із строю на 5-6 (3-4) кроки і стежить за шикуванням взводу (відділення).

 

У разі потреби вирівняти відділення (взвод) на місці подається команда "РІВНЯЙСЬ" або "Ліворуч - РІВНЯЙСЬ".

Під час рівняння:

· поворот голови в бік рівняння всі військовослужбовці проводять одночасно і швидко;

· можуть трохи пересуватися вперед, назад або в той чи інший бік;

· у розімкнутому строю інтервали між військовослужбовцями не змінюються.

Після закінчення рівняння подається команда "СТРУНКО", за якою всі військовослужбовці швидко повертають голову прямо.

Під час рівняння відділення (взводу) після повороту його кругом у наступній команді вказується бік рівняння, наприклад: "Праворуч (ліворуч) - РІВНЯЙСЬ".

За командою "Відділення (взвод) - РОЗІЙДИСЬ" військовослужбовці виходять із строю.

Для збору відділення подається команда "Відділення (взвод) – ДО МЕНЕ", за якою військовослужбовці:

· бігом збираються до командира;

· і за його додатковою командою шикуються.

Повороти відділення (взводу) виконуються одночасно всіма військовослужбовцями з додержанням рівняння за командами командира відділення (взводу). Після повороту відділення (взводу) в двошеренговому строю:

· праворуч (ліворуч) командир відділення робить півкроку праворуч (ліворуч),

· під час повороту кругом командири відділень і військовослужбовці неповного ряду – крок уперед(переходять на лінію другої шеренги).

 

Ø Розучування порядку шикування в одну шеренгу.

Навчання злагодженим діям взводу (відділення) в розгорнутому строю рекомендується починати з шикування в одношеренговий стрій за командою "Взвод (відділення), в одну шеренгу - СТАВАЙ". Викладач, подаючи команду повинен знаходитись обличчям до студентів.

За підготовчою командою "Взвод (відділення)" всі студенти повинні:

· негайно повернутись обличчям до викладача;

· прийняти положення "струнко";

· і чекати наступної команди в готовності швидко і чітко її виконати.

Прийнявши стройове положення і подавши команду на шикування, викладач стає обличчям у бік шикування; відділення шикуються згідно із штатом ліворуч від нього.

З початком шикування першого відділення викладач найкоротшим шляхом виходить на середину строю, стає в 5-6 кроках від нього обличчям до строю і стежить за діями навчаємих.

Після того, як всі займуть своє місце у строю, викладачу вивести 2-3 студентів із строю і на них практично показати, як вони повинні стояти у строю: інтервал має бути на ширину долоні, носки ніг на одній прямій лінії, до команди «Вільно» всі повинні зберігати стройове положення.

Після цього доцільно відпрацювати дії за командою "РОЗІЙДИСЬ". Показати дії за командою з поясненням.

Приступити до розучування дій послідовно за командами "СТАВАЙ" і "Розійдись". Якщо будуть допускати помилки, то необхідно дати команду "Відставити" і повторити дії знову.

 

Ø Розучування порядку шикування в двошеренговий стрій.

Нагадати, що для шикування в розгорнутий двошеренговий стрій подається команда "Взвод (відділення) в дві шеренги - СТАВАЙ". Потім на практиці показати місце кожного студента у двошеренговому строю. Після цього вивести із строю двох студентів, поставити їх один за одним і показати їх положення у двошеренговому строю.

Вимоги стройового статуту про те, щоб носки ніг були на одній лінії, не повинні порушуватись

 

Ø Тренування.

На початку тренування, для дотримання вимог Статуту про те, щоб носки ніг були на одній лінії, необхідно декілька раз вишикувати взвод уздовж наміченої лінії на стройовому майданчику, а в подальшому змінювати фронт шикування. Тренування проводити подаючи відповідні команди: "СТАВАЙ" і "РОЗІЙДИСЬ".

Під час тренування добиватись щоб студенти займали свої місця в строю без метушні, дотримували правильні інтервали, не робили зайвих рухів, не нахиляли голови для рівняння носків ніг. Швидкість шикування необхідно поступово збільшувати.

Звернути увагу, що при шикуванні взводу командири відділень команду на шикування своїх відділень не подають.

Якщо в ході тренування допускаються помилки, то необхідно вимагати повторення дій. Тренування проводиться до тих пір, поки студенти не навчаться правильним і чітким діям займати своє місце у строю.

 

v Розподіл взводу (відділення) на перший та другий.

Ø Ознайомлення.

Для перешикування взводу (відділення) з однієї шеренги в дві попередньо здійснюється розподіл на перший та другий за командою «Взвод (відділення), на перший та другий – РОЗПОДІЛИСЬ».

Розподіл починається з правого флангу: кожний військовослужбовець, швидко повертаючи голову до військовослужбовця, який стоїть ліворуч від нього, називає свій номер і відразу повертає голову прямо; лівофланговий голову не повертає.

При цьому під час розподілу взводу командири відділень в розрахунок не входять і розрахунок проводиться одночасно у всіх відділеннях.

Після пояснення показати порядок дій військовослужбовців під час розподілу.

 

Ø Розучування і тренування дій.

Подавати команди, слідкувати за діями тих, хто навчається та виправляти помилки. Особливу увагу звернути на одночасність повороту голови з назвою свого номера і швидку постановку голови в початкове положення.

 

v Розмикання і змикання взводу (відділення).

Ø Ознайомлення.

Для перешикування на місці із зімкненого двошеренгового строю в одно шеренговий стрій взвод (відділення) попередньо розмикається на один крок.

Для розмикання взводу (відділення) на місці подається команда "Взвод (відділення) – праворуч (ліворуч, від середини) на стільки-то кроків розім-КНИСЬ (бігом, розім-КНИСЬ)". За виконавчою командою всі військовослужбовці, за винятком того, від якого здійснюється розмикання:

· повертаються у вказаний бік, одночасно з приставленням ноги повертають голову в бік фронту строю;

· і рухаються прискореним півкроком (бігом), дивлячись через плече на того, хто іде позаду, і не відриваючись від нього;

· після зупинки того, хто іде позаду, кожен робить ще стільки кроків, скільки їх визначено командою, та повертається ліворуч (праворуч).

Якщо інтервал не був визначений, розмикання проводиться на один крок.

Під час розмикання від середини командою вказується середній.

Військовослужбовець, названий середнім, почувши своє прізвище, відповідає "Я", витягує вперед ліву руку і опускає її.

Під час рівняння відділення зберігається інтервал, визначений для розмикання.

Для змикання відділення на місці подається команда "Відділення, праворуч (ліворуч, до середини), зім-КНИСЬ (бігом, зім-КНИСЬ)". За виконавчою командою всі військовослужбовці, за винятком того, до кого призначене змикання:

· повертаються в бік змикання;

· після чого прискореним півкроком (бігом) підходять на визначений для зімкненого строю інтервал;

· і з підходом самостійно зупиняються та повертаються ліворуч (праворуч).

Після пояснення показати порядок дій військовослужбовців під час розмикання та змикання.

 

 

Ø Розучування і тренування дій.

Навчання розмиканню на місці рекомендується починати за розподілом на три рахунки з показу і короткого пояснення виконання кожного елемента. За командою "Взвод (відділення) – праворуч (ліворуч, від середини) на стільки-то кроків за розподілом розім-КНИСЬ, роби-РАЗ, роби-ДВА, роби-ТРИ " виконують:

· на рахунок „роби-РАЗ” повертаються у вказаний бік, не приставляючи ноги, що знаходиться позаду;

· на рахунок „роби-ДВА” одночасно з приставленням ноги повертають голову в бік фронту строю. Голова повертається настільки, щоб через плече бачити навчаємого, що стоїть позаду, зберігаючи стройове положення корпусу;

· на рахунок „роби-ТРИ” починають рух прискореним півкроком, дивлячись через плече на того, хто іде позаду, і не відриваючись від нього, після зупинки того, хто іде позаду, кожен робить ще стільки кроків, скільки їх визначено командою та повертається ліворуч (праворуч).

Зразу ж показати порядок дій під час змикання підрозділу за розподілом на два рахунки. За командою „Взвод (відділення) - праворуч (ліворуч) за розподілом, зім-КНИСЬ, роби – РАЗ, роби - ДВА” виконують:

· на рахунок „РАЗ” всі навчаємі за винятком того, до кого призначене змикання, повертаються в бік змикання;

· на рахунок „ДВА” прискореним півкроком підходять на визначений для зімкненого строю інтервал і з підходом самостійно зупиняються та повертаються ліворуч (праворуч).

Під час розмикання і змикання слідкувати, щоб не допускались наступні помилки:

· не одночасне приставлення ноги з поворотом голови;

· неодночасний поворот у бік розмикання (змикання);

· ті, що ідуть попереду не повинні відриватись, від тих, що ідуть позаду, більше ніж на дистанцію витягнутої руки;

· не проводиться рух руками у такт кроку.

Після розмикання студенти повинні знаходитися на одній лінії, як і в зімкнутому строю. Тому рекомендується потренувати їх у рівнянні, для чого подати команду "Рівняйсь".

Після вивчення прийому за розподілом, проводити тренування в цілому.

Якщо під час тренування з виконання прийомів виявиться, що навчаємі допускають багато помилок, то прийом декілька раз можна виконати за розподілом у складі взводу.

Під час навчання і тренування викладач знаходиться там, звідки йому зручніше подавати команди, спостерігати за діями тих, хто навчається, а навчаємі мали б змогу бачити викладача під час показу ним прийомів.

Якщо прийом виконується не вірно, подати команду „Відставити”, показати правильне виконання і знову приступити до тренування.

Особливу увагу звернути, що під час розмикання від середини, навчаємий, названий середнім, почувши своє прізвище, відповідає: „Я”, витягує вперед ліву руку і опускає її.

v Перешикування взводу (відділення) з однієї шеренги у дві та навпаки.

Ø Ознайомлення.

Перешикування взводу (відділення) на місці з однієї шеренги у дві здійснюється за командою командою „Взвод (відділення), у дві шеренги – ШИКУЙСЬ”. Перед цим відповідно здійснюється розподіл підрозділу на перший та другий номери.

За виконавчою командою другі номери роблять лівою ногою крок назад, не приставляючи правої ноги, крок праворуч, щоб стати позаду перших номерів, і приставляють ліву ногу.

Для перешикування на місці із зімкненого двошеренгового строю в одно шеренговий стрій підрозділ попередньо розмикається на один крок, після чого подається команда "Взвод (відділення) – в одну шеренгу - ШИКУЙСЬ".

За виконавчою командою другі номери виходять на лінію перших, роблять лівою ногою крок ліворуч, не приставляючи правої ноги, крок уперед і приставляють ліву ногу.

Вивести зі строю одного студента, поставити його поряд із собою праворуч і показати дії другого номера під час перешикування у дві шеренги, а потім у одно шеренговий стрій.

 

Ø Розучування і тренування дій.

Навчання перешикуванню на місці рекомендується починати за розподілом на три рахунки з показу і короткого пояснення виконання кожного елемента. Показати порядок дій другого номера за розподілом при перешикуванні за командою„Взвод (відділення), у дві шеренги за розподілом – ШИКУЙСЬ, роби – РАЗ, роби – ДВА, роби - ТРИ” :

· на рахунок „роби-РАЗ” другі номери роблять лівою ногою крок назад не приставляючи правої ноги;

· на рахунок „роби-ДВА” праву ногу найкоротшим шляхом переносять на один крок убік;

· на рахунок „роби-ТРИ” ліву ногу приставляють до правої і приймають стройове положення.

Потім відраз ж показати зворотню дію другого номера під час перешикування з двошеренгового строю в одно шеренговий з поясненням. За командою „Взвод (відділення), в одну шеренгу за розподілом – ШИКУЙСЬ, роби – РАЗ, роби – ДВА, роби - ТРИ” :

· на рахунок „РАЗ”- другі номери виходять на лінію перших, роблять лівою ногою крок ліворуч;

· на рахунок „ДВА”, не приставляючи правої ноги, переносять її найкоротшим шляхом уперед і ставлять на лінію першого номера;

· на рахунок „ТРИ” приставляють ліву ногу до правої.

Після показу викладач приступає до розучування , а потім тренування у виконанні дій за командами під час перешикування.

Звернути увагу, що:

· при перешикуванні в обох випадках рух руками не проводиться;

· під час рівняння підрозділу зберігається інтервал визначений для розмикання;

Після вивчення порядку перешикування за розподілом, проводити його тренування в цілому разом із розподілом підрозділу на номери, змиканням і розмиканням на один крок.

 

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 165; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты