Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Виконання військового вітання строєм роти (взводу) на місці та під час руху.




Навчання виконанню військового вітання у складі підрозділу рекомендується спочатку проводити на місці, а потім під час руху.

v Виконання військового вітання строєм роти (взводу) на місці.

Ø Ознайомлення.

Для виконання військового вітання у строю на місці, коли начальник підійде до роти на 40-50 кроків (до взводу на 10-15), командир роти (взводу) подає команду «Рота (взвод) – СТРУНКО. Рівняння - ПРАВОРУЧ (ЛІВОРУЧ, НА СЕРЕДИНУ) ».

За цією командою всі приймають стройове положення і повертають голови у відповідний бік, а заступники командира роти, командири взводів і старший технік, які перебувають у строю, крім того прикладають руку до головного убору.

Командир роти (взводу), подавши команду, прикладає руку до головного убору, підходить стройовим кроком до начальника, зупиняється за 2-3 кроки до нього і доповідає, наприклад: "Товаришу майоре. Перша рота займається тим-то. Командир роти капітан Кравченко".

Закінчивши доповідь командир роти, не опускаючи руки від головного убору, робить лівою (правою) ногою крок убік з одночасним поворотом праворуч (ліворуч) і, пропустивши начальника вперед, іде за ним на один-два кроки позаду із зовнішнього боку строю.

Після того, як начальник мине роту, або за командою "Вільно" командир роти команду. "Вільно" і опускає руку.

Якщо начальник звертається до військовослужбовця, що перебуває в строю, назвавши військове звання та прізвище, той відповідає "Я", а під час звертання тільки за військовим званням військовослужбовець у відповідь називає свою посаду, звання та прізвище. При цьому положення зброї не змінюється й рука до головного убору не прикладається.

Під час виконання Державного Гімну України військовослужбовці, які перебувають у строю, приймають стройове положення без команди, а командири підрозділів від взводу і вище, крім того, прикладають руку до головного убору.

Ø Розучування і тренування.

Показати послідовність дій за командою. Призначити навчаємих, які будуть діяти в ролі старшого командира, командира роти та взводів, приступити до навчання і тренування в виконанні військового вітання на місці.

Приступають до дій в наступній послідовності:

· коли начальник підійде на 40–50 (10-15) кроків, призначений командир роти (взводу) подає команду "СТРУНКО". За цією командою всі студенти приймають стройове положення;

· без проміжку командир подає команду "Рівняння – ПРАВОРУЧ (ЛІВОРУЧ, НА СЕРЕДИНУ)" і студенти одночасно повертають голову в бік начальника;командири взводів прикладають руку до головного убору;

· командир після віддання команди, залишаючись обличчям до строю, прикладає рух до головного убору, повертається у бік начальника, підходить до нього стройовим кроком за 2-3 кроки до нього зупиняється і доповідає "Товаришу, студент. Взвод Т -131 займається стройовою підготовкою. Командир взводу студент Петренко".

· начальник якого вітають, прикладає руку до головного убору після подання команди для виконання військового вітання;

· закінчивши доповідь, командир роти ( взводу), не опускаючи руки від головного убору, робить лівою (правою) ногою крок у бік із одночасним поворотом праворуч (ліворуч) і, пропустивши начальника перед собою, йде за ним на відстані 1-2 кроки із зовнішнього боку строю;

· під час наближення або віддалення начальника всі студенти супроводжують начальника поглядом, повертаючи услід за ним голову;

· після проходження начальника або за командою "Вільно" командир роти (взводу) командує " Вільно " і опускає руку;

· якщо начальник вітає роту (взвод) словами "Здраствуйте, товариші" то студенти відповідають, наприклад: "Бажаємо здоров'я товаришу підполковник".

У ході тренування добиватись чітких і злагоджених дій особового складу, одночасного і одноманітного повороту голови убік рівняння.

 

v Виконання військового вітання строєм роти (взводу) під час руху.

Ø Ознайомлення

Роз'яснити і показати порядок виконання військового вітання під час руху у складі підрозділу як командиром підрозділу, так і тими, хто знаходиться в строю.

Для виконання військового вітання в строю під час руху за 10-15 кроків до начальника командир роти (взводу) командує "Рота (взвод) – СТРУНКО, рівняння – ПРАВОРУЧ (ЛІВОРУЧ)". За командою "Струнко" всі військовослужбовці переходять на стройовий крок, а за командою "Рівняння – праворуч (ліворуч)" одночасно повертають голову в бік начальника та припиняють рух руками або рукою, не зайнятою зброєю. При цьому заступники командира роти, командири взводів і старший технік прикладають руку до головного убору.

Після того, як рота (взвод) пройде повз начальника або за його командою "Вільно" командир роти (взводу) командує "Вільно" й опускає руку.

На привітання начальника під час оголошення подяки військовослужбовці відповідають гучно, чітко, одностайно. Під час руху всі військовослужбовці починають відповідати з поставленням лівої ноги на землю, вимовляючи слова на кожен крок.

Коли начальник випереджає колону роти, команда для виконання військового вітання не подається; військове вітання виконують лише командири підрозділів від взводу і вище, а також старший технік роти.

Військові підрозділи виконують військове вітання за командою під час зустрічі між собою, а також вшановують через виконання прийомів військового вітання:

· могилу Невідомого солдата;

· братські могили воїнів, які загинули в боях за волю і незалежність України;

· бойові прапори військових частин;

· похоронні процесії, які супроводжуються військами.

Команда для виконання військового вітання підрозділам не подається:

· під час оголошення в частині або підрозділі тривоги або збору;

· на марші під час руху.

 

Ø Розучування і тренування.

 

Призначитинавчаємих у ролі старшого командира, командира роти та взводів. Приступити до навчання і тренування в виконанні військового вітання під час руху.

Після команди на початок дій командир роти дає команду «Рота. Кроком –РУШ». За 10-15 кроків до начальника командує "Рота - СТРУНКО, рівняння - ПРАВОРУЧ".

Виконуючи дії за командами акцентувати увагу:

· за командою "Струнко" - всі студенти переходять на стройовий крок.

· за командою "Рівняння - ПРАВОРУЧ" усі студенти одночасно повертають голову в бік начальника та припиняють рух руками; голову повертають всі, в тому числі і правофлангові.

· командир роти (взводів), його заступники, старший технік роти одночасно з поворотом голови в бік начальника, прикладають руку до головного убору; старшина роти руку до головного убору не прикладає;

· начальник, якого вітають, прикладає руку до головного убору після подання команди командиром роти;

· під час виконання військового вітання рапорт начальнику не віддається.

· після того, як рота (взвод) пройде повз начальника, або за його командою "Вільно" командир роти (взводу) командує «Вільно» і опускає руку.

У ході тренування добиватись чітких і злагоджених дій особового складу:

· одночасного і одноманітного повороту голови убік рівняння;

· одночасно з поворотом голови припинення руху руками.

 

У ході тренування рекомендується декілька раз пропустити роту повз себе по шеренгах на дистанціях 10-15 кроків. Це дасть можливість виявити недоліки окремих студентів.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 219; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты