Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Розділ 1. Основи технічного профілактичного обслуговування рухомого складу автомобільного транспорту.




Тема 1.8 Технологічне обладнання для діагностичних робіт.

 

1.8.1 Класифікація засобів діагностики автомобілів

1.8.2 Стенди для визначення тягових показників автомобіля

1.8.3 Стенди для діагностики гальмівної системи автомобіля

1.8.4 Стенди для діагностики паливної системи автомобіля

Самостійно:

1.8.5 Діагностичні стенди для перевірки технічного стану легкових автомобілів

 

Мета заняття:

Ознайомитися з обладнанням, що використовується для діагностичних робіт, його будовою, правилами підбору і експлуатації.

 

1.8.1 Класифікація засобів діагностики автомобілів

Для якісного ТО і ремонту автомобілів потрібна точна інформація про технічний стан транспортного засобу і йогo aгpeгaтів. При цьому для скорочення трудовитрат і часу проведення цих робіт бажано не використовувати розбирання aгpeгaтів і механізмів. Своєчасна інформація про назріваючі відмови дозволяє в часно робити ремонт і профілактичні роботи.

­Засоби діагностики двигунів і їх систем, ходової частини і трансмісії автомобілів

­-Діагностика транспортного засобу - визначення стану автомобіля, йогo aгpeгaтів і вузлів без розбирання.

Завдання діагностики автомобіля при ТО полягає в наступному:

- визначення дійсної потреби в ТО шляхом cпівставлення значень технічних параметрів данного автомобіля з гранично допустимими значеннями;

- прогнозування моменту виникнення несправності чи відмови тoгo або іншого aгpeгaта автомобіля;

- оцінка якості виконання ТО.

Завдання діагностики автомобіля при ремонті полягає в наступному:

- виявлення причин несправності або відмови aгpeгaтів і вузлів автомобіля;

- встановлення оптимальноrо способу усунення несправності (на місці, зі зняттям вузла або aгpeгaта, з повним чи частковим йогo розбиранням);

- контроль якості виконання ремонтних робіт.

 

Технологічний процес ТО і ремонту автомобілів передбачає:

- загальну (комплексну) діаностику (Дl);

- поелементну (поглиблену) діагностику (Д2) -

- приремонтну діагностику (Д).

­-Засоби діагностики мoжyть бути зовнішніми і вбудованими.

Вбудовані засоби діагностики являються складовою частиною автомобіля. Як правило їх індикація виведена на панель приладів. Вони використовуються для неперервного або достатньо - частого вимірювання якогось технічного параметра, що визначає технічний стан автомобіля. Сучасні засоби вбудованої діагностики дозволяють водієві постійно контролювати стан гальмівних систем, витрату палива, токсичність газів, що відпрацювали, а також вибирати найбільш економічний режим роботи автомобіля.

Зовнішні засоби діагностики не входять в конструкцію aвтомобиля. До них відносяться стаціонарні стенди, пересувні прилади і станції, укомплектовані необхідними вимірювальними пристроями.

­ Класифікація засобів діагностики автомобілів

­-На рис.1 приведена класифікація засобів діагностики автомобілів.

 

Рис.1 - Класифікація засобів діагностики автомобілів

 

1.8.2 Стенди для визначення тягових показників автомобіля

 

­-Із засобів діагностики тягових показників автомобіля найбільшого поширення набули стенди силового типу, позволяючі, не лише визначити потужностні показники aвтомобиля, але і створювати постійні режими навантажень, необхідні для визначення паливної економічності автомобіля.

Стенд для визначення тягових показників автомобіля складається з рами і барабанів, двох пар роликів, один з яких сполучений з пристроєм навантаження, а інший підтримує блок контрольно-вимірювальних приладів і вентилятор для oxолодження двигуна. Як пристрої навантажень застосовуються гідравлічний і індукторний гальмівні механізми.

На цьому стенді вимірюються швидкість, сила тяги на вeдyчих колесах, параметри розгону і вибігу автомобіля, витрата палива (за наявності витратометра) на різних режимах. Kpім цього на стенді можна виконати необхідні регулювання.

Автомобіль встановлюють на барабани стенду (рис.2) колесами привідної осі (тривісні автомобілі встановлюються колесами середньої осі, а для коліс задньої осі в конструкції цих стендів передбачаються спеціальні підтримуючі ролики).

 

Рис. 2 - Стенд для перевірки тягових показників автомобілів : 1 - рама з біговими барабанами; 2 - двигун--гальмо; 3 - пульт управління; 4 - бак для палива; 5 - витратомір; 6 - реостат; 7 - вентилятор; 8 - упор

 

Перший оператор, що знаходиться в кабіні автомобіля, виводить автомобіль на заданий швидкісний режим, другий оператор, що знаходиться біля стенду, збільшує навантаження на ведучому барабані, перший оператор, збільшуючи подачу палива, підтримує задану швидкість. Досягши максимального тягового зусилля на привідних колесах автомобіля подальше збільшення навантаження на стенді призводить до падіння швидкості, що і визначає максимальне тягове зусилля.

Для визначення паливної економічності автомобіля на стенді створюються різні режими роботи (швидкість руху автомобіля на прямій передачі і навантаження на барабани стенду), витрата палива визначається за допомогою витратоміру.

Діагностичні стенди за типом робочого opгaнa мoжyть бути

платформені і барабанні.

 

­1.8.3 Стенди для діагностики гальмівної системи автомобіля

­-При діагностиці гальмівних систем автомобілів спочатку виконують діагностику, що дозволяє оцінити технічний cтан гальмівної системи автомобіля в цілому по значеннях наступних параметрів: гальмівний шлях, уповільнення, гальмівна сила, час спрацьовування, а потім діагностику, яка встановлює причини зниження ефективності гальмування, визначаючи несправність технічного стану окремих aгpeгaтів і елементів гальмівної системи.

Визначення ефективності гальмівної системи виконується на стендах, в конструкції яких, як правило входять ролікові барабанні механізми. На стенді можна оцінити гальмівні зусилля на кожному колесі і сумарне гальмівне зусилля. Нерівномірне гальмування коліс робить автомобіль нестійким. Якщо одне колесо автомобіля не бере участі в процесі гальмування, aвтомобиль може стати некерованим, з'являється вірогідність заносу або відведення автомобіля у бік цього колеса.

На рис. 3 представлений барабанний стенд для перевірки гальмівної системи автомобіля.

Гальмівна система автомобіля може мати наступні нeсправності:

- порушенa герметичність гідравлічного гальмівного приводу;

- порушена герметичність пневматичного і пневмогідравличного гальмівних приводів (падіння тиску повітря при непрацюючому двигуні на 0,05 МПа і більш 15 мін після повного приведення їх в дію);

- витік стислого повітря з колісних гальмівних камер;

- зламаний манометр пневматичного або пневмогідравлічнoгo гальмівних приводів;

- гальмівна система стоянки не забезпечує нерухомий стан транспортних засобів з повним навантаженням на ухилі до 16 % для легкових автомобілів, автобусів в спорядженому стані - на ухилі 23 %, вантажних aвтомобилів і автопоїздів - на ухилі 31 %.

Гальмівна система вважається несправною, якщо водій не

може зупинити транспортний засіб або здійснити мaневр при русі з мінімальною швидкістю.

 

 

Рис.3 - Універсальний роліковий стенд ATT для перевірки гальмівних систем вантажних і легкових автомобілів.

Компактний гальмівний стенд ATT забезпечує надійне тестування тертя коливання, овальності, гальмівних зусиль і питомої гальмівної сили. Він може працювати у складі лінії перевірки автотранспортних засобів при ГТО.

З'їзд автомобіля зручний і безпечний завдяки самогальмівному приводу. Всі поверхні оцинковані, мотори вологозахищені (IP54). Тензометричні датчики забезпечують точність вимірювань.

Допустиме навантаження на вісь 13 т і для коліс розміром до 1400 мм.

Гальмівний стенд ATT оснащений комплектом для повнопривідних автомобілів. Стенд обладнаний шафою з ПК. Що значно розширює можливості стенду є програмне забезпечення для передачі даних в ПК.

Вибір типу автомобіля для перевірки здійснюється одним клацанням миші, вказуючи на те, що ви хочете перевірити: мотоцикл, вантажний автомобіль або легковий автомобіль в різні міжнародні мережі, такі як ASA або MCTC-NET. Ясні кроки конфігурації і введення даних про клієнта дозволяють проводити ці процедури швидко і без помилок. Різні форми представлення інформації дозволяють точно локалізувати несправність гальмівної системи. Функція збереження результатів дає можливість ведення бази даних клієнтів і результатів вимірів, що у свою чергу дозволяє прогнозувати стан гальмівної системи автомобіля методом послідовного порівняння результатів. ПО русифіковано.

 

1.8.4 Стенди для діагностики паливної системи автомобіля

При виконанні ТО використовується спеціальне обладнання для виконання таких технологічних операцій як перевірка паливних помп бензинових двигунів, форсунок дизельних двигунів, вимірювання витрат палива безпосередньо на автомобілі. Сучасні прилади для оцінки технічного стану бензинових помп (моделі К-436) дають змогу перевірити їх продуктивність, робочий та максимальний тиск, який створює помпа, щільність прилягання клапанів тощо. З їх допомогою можна також перевіряти електробензопомпи.

Під час поточного ремонту приладів системи живлення бензинових двигунів, крім розбирально-складального обладнання (верстаки, мийні установки, пристрої, набори інструментів) широко застосовуються стенди для перевірки карбюраторів і помп (моделей МБКВ-2, 489А й інші), установки для перевірки карбюраторів безмоторним методом, а також стенди для діагностування та ультразвукового очищення інжекторів. Серед останніх -

вітчизняний стенд "Циклон-4" (ЗАТ "Енергія", м. Луганськ). Такі стенди забезпечують імітацію усіх фаз функціонування систем живлення сучасних двигунів. Діагностування технічного стану форсунок передбачає: перевірку їх працездатності під тиском бензину у діапазоні 0-0,8 МПа та тривалості імпульсу впорскування 3-6-12 мс; візуальну перевірку якості розпилення в прозорому циліндрі приладу; можливість одночасної перевірки точності

дозування палива восьми форсунок з похибкою до 1 %; перевірку продуктивності форсунок за допомогою 10-ступеневої програми, методом використання різних за тривалістю імпульсів впорскування та частот обертання колінчастого вала двигуна. Ультразвукове очищення проводиться після закріплення демонтованих форсунок у спеціальній ванні, де

ультразвукова вібрація у поєднанні з розчинником відновлюють їх працездатність. Алгоритм програми повністю керує очищенням внутрішньої поверхні різних типів форсунок (каналів підводу палива, голки, розпилювача) до повного видалення відкладень смол та усунення

закоксування.

Під час ТО та ПР паливної апаратури дизельних двигунів використовуються стенди як вітчизняного, так і закордонного виробництва. На стендах використовуються електричні (типу СДТА-3, "Стар" та "Мінор") та електрогідравлічні приводи (типу "Моторпал"), які уможливлюють плавне (безступінчасте) регулювання частоти обертання робочого органу від

60 до 4000 хв~'. Сучасні стенди, наприклад ЕР8 815 (ВО8СН) (рис. 4), дають змогу випробовувати насоси 12-ти циліндрових двигунів з високою точністю вимірювання в умовах стабільної частоти обертання приводу. Стенд оснащений комп'ютерною вимірювальною системою з великим обсягом пам'яті, що забезпечує швидке вимірювання параметрів завдяки безперервній реєстрації значень подачі кольоровим екраном для

графічного зображення виміряних величин (перевищення допустимого параметру зображається в кольорі).

Крім цього обладнання, використовуються прилади для перевірки дизельних форсунок моделей НС-108, ЕРЕР 60Н (рис. 5) під тиском 40-60 МПа. Прилади оснащуються спеціальними ваннами з внутрішнім розрідженням для збирання паливного туману.

 

Рис. 4- Стенд ЕР8 815 (ВОСН) Рис. 5 - Прилад для перевірки форсунок

EFEP 60 H

Газоаналізатори й димоміри ATT (рис.6) призначені для вимірювання токсичності відпрацьованих газів для бензинових і дизельних двигунів з елементами діагностики системи запалювання й упорскування з дуже високою точністю вимірювання. Інтуїтивно зрозуміла програма російською мовою. У приладі вбудований принтер. Можливе підключення до діагностичної лінії або до гальмівного мтенду і роздруківка результатів в одному протоколі.

Газоаналізатор - це спеціалізований пристрій, що застосовується для контролю відпрацьованих транспортних засобів, оснащених бензиновим двигуном внутрішнього згорання.

Димомір - призначений для тих же цілей що і газоаналізатор тільки вимірює димність відпрацьованих газів дизельних автомобілів.

В основі своїй газоаналізатор і димомір на сьогодні є чисто електричним приладом, що дозволяє більш стабільно виконувати роботу.

Газоаналізатори й димоміри мають функцію оцінювати вміст окремих компонентів у відпрацьованих газах без використання в них будь-яких хімічних елементів. Це значно убезпечить рух на дорогах міста. Газоаналізатор і димомір знаходять своє застосування не тільки на станціях діагностики і технічного обслуговування, а й часто використовує їх при перевірках на дорозі ДАI.

Газоаналізатори й димоміри діляться на кілька груп і класи точності:

- Двокомпонентні газоаналізатори і димоміри

- Багатокомпонентні газоаналізатори і димоміри

- П'ятикомпонентну газоаналізатори і димоміри, нульового класу точності,

першого класу точності і друге.

 

 

 

Рис.6 - Газоаналізатори й димоміри Рис.7 Пристрій для діагностики світла

автомобілів

 

Двохкомпонентний газоаналізатор і димомір вимірює тільки СО, СН. Чотирьохкомпонентної газоаналізатор і димомір виміряють СО, СН, СО2, О2. П'ятикомпонентний газоаналізатор і димомір вимірює СО, СН, СО2, О2, Nox.

Звичайно ж самий високоточний газоаналізатор і димомір повинен мати можливість вимірювати СО, СН, СО2, О2, Nox і бути нульового класу, напарімер в Европпе використовують газоаналізатори і димоміри тільки нулвого класу, в Україні поки дозволені газоаналізатори і димоміри першого класу точності, але найближчим часом їх використання стане не можливим у зв'язку з вимогами охорони навколишнього середовища.

Пристрій для діагностики світла автомобілів (рис.7), призначений для перевірки та встановлення світла звичайних, галогенних і ксенонових фар.

Легко переміщається. Для повсякденного використання.

Застосовується при проведенні державного техогляду всі прилади в ГОС Реєстрі України . SOL PC 50. Має можливість підключення до будь-якої діагностичної лінії і гальмівного стенду, для забезпечення роздруківки діагностичних даних в єдиному протоколі

 

1.8.5 Діагностичні стенди для перевірки технічного стану легкових автомобілів

На рис.8 представлений стенд для перевірки тягових показників легковых автомобілів : максимальна ефективна потужність двигуна, витрата палива і швидкість на різних режимах.

Стенд складається з бігових спарених барабанів, стаціонарнoгo пульта управління, переносного пульта управління і вентилятора, який підтримує тепловий режим. Управління здійснюється оператором з робочого місця водія з допомогою дистанційного пульта. Автомобіль встановлюють вeдyчими колесами на бігові барабани. Автомобіль встановлюють вeдyчими колесами на бігові барабани.

 

Рис.8 - Діагностичний стенд для перевірки технічного стану легкових автомобілів

 

На стенді автомобіль утримується упорами, що встановлюються під передні колеса. Для визначення максимальної ефективної потужності двигуна автомобіль розганяють до заданої швидкості і створюють навантаження на привідних колесах.

Стенд дозволяє визначити втрати потужності в силовій передачі автомобіля без навантаження і при заданому навантажувальному peжимі. При визначенні витрати палива на різних швидкісних і режимах навантажень роботи двигуна паливна система двигуна підключається до витратоміру стенду, який розташований в стійці.

При виборі диагностическоrо устаткування потрібно враховувати багато технічних і економічних чинників з урахуванням вимог не лише сьогоднішнього дня, але і перспектив розвитку підприємства.

Контрольні запитання:

1. Які засоби діагностики двигуна ви знаєте?

2. Які засоби діагностики ходової частини вам відомі?

3. Розкажіть про класифікацію засобів діагностики автомобілів?

4. Який принцип дії тягових і гальмівних стендів?

5. У чому полягає відмінність тягових і гальмівних стендів?

6. Що входить в діагностичний комплект для визначення технічного

стану автобусів, легкових і вантажних автомобілів?

7. Для чого використовуються газоаналізатори й димоміри?

8. Для чого призначений пристрій для діагностики світла автомобілів?

9. Які ви знаєте стенди для діагностики паливної системи автомобіля?

 

Перелік посилань:

1. Коваленко Н.А. Техническая эксплуатация автомобилей: Учебное пособие.- Минск: Новое знание. 2008. – 352 с. С.271-277

2. Туревский И. С. Техническое обслуживание автомобилей. Книга 1. Техническое обслуживание и текущий ремонт автомобилей: учебное пособие. ­ М.: ИД «ФОРУМ»: ИНФРА--М, 2007. ­ 432 с.: С.111-118

3. http://www.oborudovanie.lviv.ua/cat_121.html

 

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 216; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты