Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Висування у район розгортання поста РХБ спостереження,його обладнання,маскування




 

Після прибуття в район занаття керівник в ролі НС РХБ захисту ставить задачу на ведення радіаційного та хімічного спостереження, дає час на підготовку наказа.

Потім заслуховує кількох студентів при віддані наказу на ведення спостереження. У випадку ускладнень в постановці задачі нагадує пункти наказу чи сам у ролі командира відділення віддає наказ на ведення спостереження.

Потім контролює роботу тих, хто вчиться облаштовувати та маскувати пост РХБ спостереження. Після доповіді командирів відділень про готовність до спостереження проводить частковий розбір відпрацювання учбового питання.

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ПО ВІДПРАЦЬОВУВАННЮ ТРЕТЬОГО НАВЧАЛЬНОГО ПИТАННЯ

 

3. Дії відділення при веденні РХБ спостереження

 

Керівник заняття оголошує учбове питання і вводить студентів в тактичну обстановку.

“Противник продовжує вести оборонні бої в 40-50 км південно-західніше, приміняючи ядерну та хімічну зброю. 5 МСП знаходиться у вихідному районі для наступу в готовності до входу в бій. ВХЗ розташований 1,5 км західніше КП 5 МСП.

Друге відділення РХР ВХЗ веде радіаційне та хімічне спостереження на КП.

Потім, подаючи різноманітні вхідні та приміняючи імітацію, керівник заняття вчить студентів правильним діям у ролі спостерігача та старшого поста РХР спостереження, а також веденню метерологічного спостереження.

Переконавшись, що студенти усвоїли порядок ведення радіаційного, хімічного та метерологічного спостереження, керівник заняття пояснює студентам порядок ведення спостереження під час руху.

Проводить частковий розбір відпрацювання учбового питання.

 

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ПО ЗАКЛЮЧНІЙ ЧАСТИНІ

 

1.Викладач нагадує тему заняття,навчальні та вихівні цілі, навчальні питання заняття. Відмічає ступень їх засвоєння.

2.Дає завдання на самопідготовку.

3.Відповідає на питання.

4.Перевіряє наявність матеріального забезпечення Організує здачу майна.

 

 

.

Викладач кафедри Теплоухов

Додаток №1

 

 

ТАКТИЧНЕ ЗАВДАННЯ

 

ЗАГАЛЬНА ОБСТАНОВКА

 

1. Противник силами 8 мд потерпів поразку у боях за м. КИЇВ , відійшов на заздалегіть підготовленних оборонних позіціях.В ході бою широко застосовує ЯХБ зброю .

2. 5 мп після здійснення маршу засереджується у районі :

 

ЧАСТКОВА ОБСТАНОВКА

 

1Взвод РХБ захисту засереджений на лісовій галявині.

2.Відділення РХБ розвідки укомплектовані згідно штату і табелям,особовий склад має залишкову дозу за минулу добу – 10 рад.

3.метеоумови – реальні на день заняття.

 

Виконати :

1.Вивчити :

-тактичну обстановку , нанести її на робочу карту

-бойовий статут Сухопутних військ,ч.3 стор.134 – 136,195 – 202.

-..”Наставлення по бойовиому приміненню хімічних військ”.

-Наставлення по забезпеченню бойових дій Сухопутних військ,ч.5,стор.48 – 56.

-збірник нормативів з бойової підготовки частин,підрозділів військ РХБ захисту ,нормативи 5 ,6 (ТСП), 2,5 (СП), 4,7,8 (ЗЗМУ).

-учбовий посібник з тактики військ РХБ захисту,стор.50 – 54.

2..Бути на поготові до дій у складі відділення до ведення РХБ спостереження.

 


Додаток №2

 

Дії відділення РХБР при веденні спостереження

 

Відділення РХБР,яке призначене для рхб спостереження, складає пост РХБ спостереження.

Дії відділення включає:

- висунення у район спостереження;

- обладнення та маскування поста;

- здійснення РХБ та метеорологічного спостереження

- сповіщеннявійськ про РХБ зараження;

- позначення кордонів ділянок зараження;

- контроль завіміром рівнів радіації на місцевості та ступенів зараження повітря отруйними речовинами;

- взяття проб повітря,води,грунту,ростинності і відправка Їх до лабораторії.

Командир відділення,получивши завдання :

-вивчає район спостереження;

-вибирає місце для поста та укриттядля машини;

-уточнює порядок підтримання зв”язку та докладу про результати спостереження;

-віддає наказ особовому складу відділення.

 

Додаток №3

 

УЧБОВІ МАТЕРІАЛИ

 

ФОРМА

запису в журналі радіактивного та хімічного спостереження

(перша половина журналу)

 

Час вимірювання Рівень радіації, рен/год Місце вимірювання (координати) Кому і коли докладено
12:30 “___”_______20__р. 0,5 КПП 5 МСБ (22641) Капітану Іванову о 12:34

 

 

(друга половина журналу)

 

Час застосування (виявлення) ОР Тип ОР Засіб застосування Місце застосування (виявлення) ОР (коорд.) Росміри зараженої ділянки, м Кому і коли докладено
Довжина Ширина
“___”__________20__р.
10:20 Зарин Авіація 1 МСР (22624) Капітану Іванову 10:25

 


Вхідні для відпрацювання особистим складом поста РХБ спостереження на місці (варіант)

Вид імітації Дії спостерігача і його доповіді Команди, доповіді і дії старшого поста РХБ спостереження
Наліт літаків противника, бомбометання Подає сигнал голосом “Повітря”. Вмикає ГСП. Доповідає: “Орієнтир 3, правіше 100, дальше 208 – бомбовий удар авіації противника, вибухи глухі”. “Відділення в укриття”. Доповідає по телефону: “Волга-1, я Дон. Орієнтир 3, правіше 100, дальше 208 – бомбовий удар авіації противника, вибухи глухі”.
Сигнал ГСП (загорілась жовта лампочка) Подає сигнал сповіщення голосом “Хімічна тривога” і ракетою СХТ. “Відділення, хімічна тривога”. Доповідає: “Волга-1, я Дон. У повітрі ОР. Сигнал оповіщення подано”. “Хіміку-розвіднику! Визначити тип і концентрацію ОР”.
ГСП (жовта лампочка погасла) Доповідає: “Товариш сержант! У повітрі ОР немає”. Визначає за допомогою ВПХР наявність ОР у безпечних концентраціях і доповідає про результати. “Хіміку-розвіднику! Виявити наявність ОР в безпечних концентраціях”. Дає команду “Спостерігачу провести визначення наявності ОР в безпечних концентраціях”. Заслуховує доповідь про результати визначення. Доповідає про результат. Робить запис у журнал спостереження.
Ядерний вибух Лягає на дно окопа. Після проходження ударної хвилі визначає параметри ядерного вибуху. Результат доповідає командиру відділення.  
ДМ-11 (УДШ) – 1 шт. Рух радіоактивної хмари Доповідає командиру відділення: “Радіоактивна хмара рухається у напрямі розташування полка”. Доповідає по телефону: “Волга-1, я Дон. Радіоактивна хмарарухається у напрямку розташування полка”.
ДП-5В показує 0,5 рад/год Доповідає командиру відділення: “Рівень радіації на місцевості – 0,5 рад/год”. “Волга-1, я Дон. Рівень радіації на місцевості – 0,5 рад/год ”.
ДП-5В показує 5 рад/год Доповідає командиру відділення: “Рівень радіації на місцевості –5 рад/год”. “Волга-1, я Дон. Рівень радіації на місцевості – 5 рад/год ”.
Команда від НС РХБ захисту “Радіаційна небезпека”   “Відділення! Радіаційна небезпека”
ДП-5В показує 0,5 рад/год Доповідає командиру відділення: “Рівень радіації на місцевості – 0,5 рад/год”. “Відділення! Зняти протигази”
Подано сигнал ракетою СХТ з сусіднього поста РХБ спостереження Доповідає: “У напрямку поста РХБ спостереження 4 МСБ бачу сигнал “Хімічна тривога”. “Старшому хіміку-розвіднику спостерігати за ГСП. Вмикнути ДП-5В. Хіміку-розвіднику! Підготувати ВПХР. Волга-1, я Дон. У напрямку 4 МСБ бачу сигнал “Хімічна тривога”

 


ПОСТАНОВКА ЗАДАЧІ

командиром відділення на ведення радіоактивного, хімічного і метеорологічного спостереження на місці (варіант)

 

1. Орієнтири:

Ø Перший…….

Ø Другий……..

Ø ……………..

2. Противник веде оборонні бої в 40-60 км південно-західніше, приміняючи ядерну, хімічну зброюта запалювальні засоби.

3. 5 МСП розташовується у вихідному районі для наступу.

4. Віддлення поста РХБ спостереження розгорнути тут (вказати для ведення радіаційного та хімічного спостереження в районі розташування КП 5 МСП).

5. Спостерігачу вести кругове спостереженняіз окопа. Особливу увагу звертати в секторі між другим та четвертим орієнтирами. Прилади РХР вмикати через кожні 15 хвилин, а при нальоті авіації противника і при артобстрілі – негайно. При безпосередній загрозі чи виявленні радіоактивного зараження (рівень радіації вище 0,5 р/год) – сигнал “Радіаційна небезпека” подавати за моєю командою. При загрозі чи виявленні хімічного зараження негайно подати сигнал “хімічна тривога”.

6. Метеокомплект розгорнути тут (вказати місце). Метеоспостереження проводити через кожні 2 години. Бланки метеоспостережень представляти мені.

7. Сусідні пости РХБ спостереження (вказати на місцевості).

8. Мій замісник – старший хімік-розвідник.


ОБОВ’ЯЗКИ СПОСТЕРІГАЧА НА ПОСТУ РХБ СПОСТЕРЕЖЕННЯ

 

Спостерігач, отримавши задачу, займає вказане йому місце в окопі чи машині, веде безперервне спостереження в заданому районі, у встановлені строки вмикає прилади та слідкує за їх показаннями, проводить метеорологічні спостереження та виміри, замінює вкладиші метеоданих на встановлений час і доповідає командиру відділення.

 

ПРИ СПАЛАХУ ЯДЕРНОГО ВИБУХА

 

Спостерігач приймає міри захисту. Після проходження ударної хвилі він визначає азимут ядерного вибуху і наносить на карту (схему), вмикає прилад радіаційної розвідки, встановлює напрям руху радіоактивної хмари. Про результати спостереження доповідає командиру відділення.

При безпосередній загрозі чи виявленні радіоактивного зараження (рівень радіації вище 0,5 р/год) спостерігач негайно доповідає командиру відділення і за його командою подає сигнал “РАДІАЦІЙНА НЕБЕЗПЕКА”.

 

ПРИ БЕЗПОСЕРЕДНІЙ ЗАГРОЗІ ЧИ ВИЯВЛЕННІ ХІМІЧНОГО ЗАРАЖЕННЯ

 

Спостерігач (командир відділення) подає сигнал “ХІМІЧНА НЕБЕЗПЕКА” і доповідає про це начальнику, що виставив пост хімічного спостереження. Вмикає прилади хімічної розвідки. Приводом для увімкнення приладів можуть бути розкриття ракет у повітрі, наліт авіації, а також артилерійський обстріл. Відділення РХР має добре знати зовнішні ознаки застосування ОР вірогідним противником.

Після подачі сигнала оповіщення спостерігач переводить засоби індивідуального захисту у “бойове” положення, визначає рівень радіації на місцевості, тип ОР і доповідає результат командиру відділення. Після виявлення РР і ОР, а також у разі різкої зміни погодних умов спостерігач проводить позачергові вимірювання.

При зміні передає майно, дані та вказує на що слід звернути увагу.


ОСНОВНІ НОРМАТИВИ,

що використовуються на занятті з теми 10/2 “Дії відділеня при веденні РХБС”

(стислий зміст)

 

Умови виконання нормативу Категорія Оцінка Помилки, що знижують оцінку Помилки, що призводять до “2”
“5” “4” “3”
Тактико-спеціальна підготовка
  Розгортання поста хімічного спостереження. Відділенню поставлено задачу на ведення радіаційного та хімічного спостереження. За командою “Пост РХБ спостереження розгорнути” відділення встановлює машину, готує прилади до роботи, розгортає метеокомплект і знімає показники. ЗІЗ приводить у положення “Наготові”. Перед постом хімічного спостереження – 4-5 орієнтирів в секторі 150° вглиб на 2 км. Командир відділення складає схему орієнтирів і готує метеодонесення.   Особовий склад знаходиться на посту РХБ спостереження в окопі з табельним озброєнням і приладами.Перед постом у секторі до 150град. В глибині до 2,5км. позначаються 4-5 районів імітації застосування противником ЗМУ і запалювальної зюрої. За командою Спостереже ння розпочати”ті,хто навчаються,ведуть спосте- реження,подають сигнали оповіщення,наносять ре-зультати на схему орієнти рів,записують в журнал спостереження і доповіда- ють командиру   Відділення   Відділення 16 хв   хв     18хв 20 хв   хв 1. Допущені помилки ,які знижують оцінку при підготовці приладів і метеокомплекту до роботи. 2. Відстань до орієнтирів визначена з помилкою більше 20%. 3. При складанні схеми орієнтирів використовувались нестатутні знаки.     1.Не додержа- на послідов- ність дій від- ділення при виявленні ОР. 2.Відстань до районів іміта- ції визначений з помилкою більше 20%. 3.При нанесе- нні результа тів спостере ження на схе- му використо- вувались нес- татутні знаки. 1. Не працює один і більше приладів РХР або метео- комплект. 2. Допущені помилки, які визначають оцінку “2” при підготовці приладів РХР або метео - комплекту до роботи. 3. Командич відділення не вміє складати схеми орієнтирів     1.Не працює один ібільше приладів РХР або метеоком- лект. 2.Особовий склад не навче- ний роботі на посту РХБ спо- стереження,на- несенню резуль татів спостере- ження на схему і вести журнал спостереження.
Захист від зброї масового ураження (ЗЗМУ)
Студенти ведуть бойові дії, знаходяться в укриттях чи на машинах. ЗІЗ з собою. По команді “Захисний комплект одягнути, гази”. Окремі військовослужбовці на відк ритій місцев. хв с. хв хв 1. Одягання панчох із застібнутими тісьомками. 2. Невірно застібнуті борти плаща, не повністю одягнені панчохи. 3. Не закріплені тримачі шпеньків чи не застібнуті два шпенька   4. При одяганні спорядження і протигаз одягнуті поверх засобів захисту 1.Пошкоджено ЗІЗ 2.Допущені помилки ,які визначають оцінку –2 при одягненні про- тигаза.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 83; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты