Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ТЕМА № 13




Ф'ЮЧЕРСНИИ РИНОК ТА ЙОГО ОСОБЛИВОСТІ

13.1. Становлення ф'ючерсної торгівлі у біржових центрах світу. 13.2Ринок ф'ючерсних контрактів та його специфіка.

13.3.Хеджування угод на біржовому ринку.

13.4.Спекуляція на біржових торгах. Зміст біржової гри.

13.5.Фінансові розрахунки ф'ючерсної торгівлі.

13.1. Становлення ф'ючерсної торгівлі у біржових центрах світу

Ф'ючерсна торгівля виникла з біржової торгівлі реальними товарами. Поряд із продажем товарів у фактично визначений час виникає необхідність з поставки товарів через визначений час.

Історія засвідчила перехід від форварду до ф'ючерсу у наступні етапи:

1. Продавці і покупці сільськогосподарської продукції почали укладали форвардні угоди з поставкою через 10,20,30 або 60 днів.

2. Стандартизація всіх умов цих поставок.

3. Формалізація ринку форвардних контрактів шляхом організації біржі зі своїми правилами ведення торгівлі і гарантією виконання угод.

Гарантованість ф'ючерсної діяльності досягається наявністю строкового (резервного) фонду коштів і прийняттям Розрахунковою палатою зобов'язань бути в окремих випадках покупцем і продавцем на угоди, які через певні причини можуть переглядатись або ліквідовуватись на ф'ючерсній біржі.

Ф'ючерсна біржа - це своєрідний ринок фіктивного товарного капіталу, де покупців та продавців цікавлять не товари, а можливість отримати позитивну різницю вартості цінних паперів через певний термін.

Вперше ф'ючерсні угоди почали укладати в 1865 р. на Чиказькій торговельній біржі. Сьогодні ф'ючерсна торгівля ведеться на 11 найбільших біржах США, а також на багатьох біржах Західної Європи, Південно-Західної Азії, Австралії та інших країн.

Ф'ючерсні ринки є одними з найбільш ефективних і ліквідних торгових механізмів.

Функції ф’ючерсних ринків:

1. Перенесення ризику з учасників ринку, які не бажають ризикувати, на тих, хто хоче ризикнути;

2. Підвищення стабільності цін. Ліквідні ф'ючерсні ринки сприяють стабільності цін;

3. Виявлення ціни. Ф'ючерсні котирування виявляють узгодження учасників ринку щодо майбутньої ціни товарів чи фінансових інструментів, що дозволяє більш точно планувати виробництво;

4. Встановлення порядку в торговельній практиці різноманітних учасників ринку. Правила біржі сприяють чесній і впорядкованій торгівлі;

5. Доступність і відкритість інформації для всіх учасників біржової торгівлі, що заставляє їх вести конкуренцію в рівних умовах.

Ф'ючерсна біржова торгівля створює механізм ринкового прогнозування цін, адже товари ще не створено, а ціни на них через купівлю-продаж товарів живуть під впливом різноманітних ринкових ситуацій, задовольняючи учасників, що укладають біржові ф'ючерсні контракти.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 54; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты