Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Хеджування угод на біржовому ринку.




* Хеджування - це біржове страхування від несприятливих коливань цін, що базується на різниці в динаміці цін реальних товарів та цін ф’ючерсних контрактів на цей же товар. Хеджування на біржі здійснюють підприємства, приватні особи, які є учасниками ринку реальних товарів: виробники, переробники і продавці. Хеджування, яке проводиться споживачем, — це захисна стратегія від небажаного цінового коливання та можливості повної втрати. Такі ж самі функції хеджування і на ф'ючерсних ринках. Це усвідомлена спроба зменшити ціновий ризик, притаманний купівлі, продажу або навіть утриманню наявного ринкового товару.

За технікою здійснення хеджових операцій їх поділяють на два типи: хеджування продажем (коротке), хеджування купівлею (довге).

Рух спекулятивного капіталу є найпростішим методом усунення виникаючих диспропорцій, оскільки рушійним мотивом спекуляції є одержання прибутку від різниці в цінах.

Хеджування продажем - це продаж на строковій біржі ф'ючерсних контрактів виробником або торговцем, які купили рівну кількість реального товару на визначений строк для забезпечення страхування від ризику падіння цін з моменту поставки реального товару. До нього вдаються фермери, посередники (торговці), які купують (перепродують) сировину для переробних підприємств та ін.

Так, торговець-перепродавець купує велику кількість сезонного товару (зерно, цукор та інші) в очікуваний порівняно короткий строк для того, щоб потім забезпечити повну і своєчасну поставку реального товару за замовленнями своїх споживачів (переробних підприємств). Якщо до моменту поставки закуплених ним товарів ціни на них стануть нижчими, він може отримати збитки. Щоб цього не трапилось, він страхує себе, вдаючись до хеджування.

Тобто, щоб уникнути збитків або звести ризик до мінімуму, торговець-перепродавець одночасно із закупкою реального товару на якийсь строк на біржі або безпосередньо у виробників, проводить хеджування продажу, тобто укладає на біржі угоду на продаж ф'ючерсних контрактів, що передбачають поставку такої ж кількості товару. Якщо такий торговець перепродає свій товар споживачам, припустімо, за більш низькою ціною, ніж він купив його, він має збиток на реальному товарі. Але одночасно з цим він викуповує раніше продані ним ф'ючерсні контракти за більш низькою ціною, в результаті чого одержує прибуток.

Хеджування купівлею (довге хеджування) - це придбання ф'ючерсних контрактів з метою страхування цін на продаж рівної кількості реального товару, яким торговець не володіє, з поставкою в майбутньому. Мета довгого хеджування полягає в тому, щоб уникнути будь-яких втрат, що можуть виникнути внаслідок підвищення цін на товар вже проданий за зафіксованою ціною, але ще не закуплений. Довге хеджування застосовується як засіб, що гарантує закупівельну ціну для торговців і фірм з переробки і споживання сировини.

Наприклад, борошномельне підприємство уклало контракт на продаж борошна за погодженою ціною з доставкою через два місяці. Але через відсутність складських приміщень воно вимушене відкласти закупку пшениці до часу поставки борошна з врахуванням часу, необхідного для помолу зерна, пакування і транспортування своєї продукції.

Ризикуючи, що на момент закупки пшениці ціни на неї можуть піднятися, підприємство купує достатню для покриття його угоди на борошно кількість ф'ючерсних контрактів на пшеницю на строковій біржі. Якщо ціна пшениці підвищиться до того часу, коли підприємство буде закуповувати зерно для помолу, воно втрачає на угоді з реальним товаром, але в той же час продає свої ф'ючерси за більш високою ціною на строковій біржі і використовує одержаний прибуток на покриття збитків по угоді з реальним товаром. Такий же результат буде досягнений і в разі, якщо ціни на пшеницю на момент закупки знизяться: борошномельне підприємство зазнає збитків на строковій біржі, але одержить прибуток при закупці реального товару.

Залежно від мети хеджування розрізняють звичайне (чисте), арбітражне, селективне і випереджуюче. Крім того, існує рутиннехеджування (до нього звертається частина американських фермерів, які вирощують зерно і велику рогату худобу), збірне селективне хеджування, коригуючи (відкладання фіксації ціни) хеджування, зумовлене недостатністю капіталу, та ін. Можливість використання різних способів хеджування з'являється з виникненням і становленням ф'ючерсних ринків (строкових бірж).

Різниця між реальною ціною на товар в певному місці та ціною на певний ф'ючерсний контракт на той самий товар, називається базисом. Для того, щоб визначити базис, потрібно відняти ф'ючерсну ціну від реальної ціни:

реальна ціна - ф’ючерсна ціна = базис.

Коли говорять про базис, то це означає, що він стосується найближчого ф'ючерсного місяця (контрактного місяця, найближчого до поставки, якщо не обумовлено інше).

Базис може бути або позитивним, або негативним -— залежно від того, якою є реальна ціна, а саме: вона вища чи нижча, ніж ф'ючерсна ціна.

Хеджування з допомогою ф'ючерсних контрактів має свої переваги:

1.У процесі хеджування проходить істотне зниження цінового ризику торгівлі товарами та цінними паперами. Хеджування підвищує стабільність фінансової сторони бізнесу, зменшує коливання прибутків, що виникають в результаті зміни цін на сировину, курсів валют та інших чинників.

2.Хедж не перетинається із звичайними операціями і дозволяє забезпечити постійний захист ціни без необхідності змінювати політику запасів. Хеджування забезпечує гнучкість у плануванні, що підвищує ефективність управління надлишком запасів або їх дефіцитом. Хедж полегшує фінансування операцій через систему кредитних позичок банками, що створює довіру до кредитів, погашених ф'ючерсними контрактами.

Аналізуючи всі позитивні сторони хеджування, слід зазначити, що основним чинником, який визначає ефективність хеджування, є економічне становище "базис".

„Базис” - це різниця між: ціною товарів на реальному ринку у конкретному місці і часі та ціною товару на ф’ючерсному ринку.

Базис буває нульовим, позитивним і негативним. При позитивному базисі ціни реального ринку перевищують ціни ф'ючерсного. При негативному - навпаки. Якщо ціни обох ринків рівні, тоді маємо нульовий базис.

Далі розглянемо в загальних рисах вплив базису на результати хеджування купівлі-продажу зерна пшениці, використовуючи різні варіанти базису (табл.13.2.)

 

 

Вплив базового ринку у хеджуванні на основні показники економічної діяльності учасників біржі на реальному і ф’ючерсному ринках.
Дата Реальний ринок Ринок ф’ючерсних контрактів Базис (+, - )
І варіант Стабільний базис
26 жовтня Купівля за ціною 650,25 грн./т Продаж за ціною 650,75 грн./ 650,25 – 650,75 = - 0,50 (грн..)  
26.листопада Продаж за ціною 649,75 грн./т. Купівля 650,25 грн./т. 649,75- 650,25 = - 0,50 (грн..)  
Результат Збитки 0,50 грн./т. Прибуток 0,50 грн./т. -
ІІ варіант Позитивна зміна базису
26 жовтня Купівля за ціною 650,25 грн./т Продаж за ціною 650,75 грн./ 650,75 – 650,75 = - 0,50 (грн..)
26.листопада Продаж за ціною 649,75 грн./т. Купівля 650,10 грн./т. 649,75- 650,10 = - 0,35 (грн..)
Результат Збитки 0,50 грн./т. Прибуток 0, 65 грн./т. -
Нетто-результат Прибуток 0,15 грн./т.    
ІІІ варіант Негативна зміна базису
26 жовтня Купівля за ціною 650,25 грн./т Продаж за ціною 650,75 грн./ 650,25 – 650,75 = - 0,50 (грн..)
26.листопада Продаж за ціною 649,75 грн./т. Купівля 650,40 грн./т. 649,75- 650,40 = - 0,65 (грн..)
Результат Збитки 0,50 грн./т. Прибуток 0, 35 грн./т.   -
Нетто-результат Збиток 0,15 грн./т.      

.

Аналізуючи усі варіанти хеджування, слід зазначити, що в умовах негативної зміни базису хедж все ж дозволяє значно знизити збитки.

Розглянувши вплив базису на хедж, можна зробити висновок, що результат будь-якого хеджування можна вирахувати за допомогою порівняння базисів на початку і в кінці хеджування. Отже, кінцева ціна - цільова ціна + (або -) зміна базису Для розуміння результатів хеджування у практиці розрізняють наступні комбінації короткого ідовгого хеджу:

1. Короткий хедж із звуженням базису на звичайному ринку Ціни знижуються, базис звужується і прибуток ф'ючерсного контракту перевищує втрати на реальному ринку.

2. Короткий хедж із розширенням базису на звичайному ринку. Ф'ючерсний контракт дозволяє отримати менше прибутку, ніж: реальний ринок.

3. Довгий хедж: із звуженням базису на звичайному ринку. Ф'ючерсний контракт дозволяє отримати менше прибутку, ніж: реальний ринок.

4. Довгий хедж із розширенням базису на звичайному ринку. Ф'ючерсний контракт дозволяє отримати великі прибутки або мінімальний збиток.

5. Короткий хедж: із звуженням базису на зворотному ринку. ф’ючерсний контракт дозволяє отримати менше прибутку (або більше збитку), ніж: реальний ринок.

6. Короткий хедж: із розширенням базису на зворотному ринку. Ф'ючерсний контракт дозволяє отримати більше прибутку, ніж реальний ринок.

7. Довгий хедж із звуженням базису на зворотному ринку. Прибутки ф'ючерсного контракту значно перевищують прибутки реального ринку.

8. Довгий хедж: із розширенням базису на зворотному рийку. Збитки ф'ючерсного контракту високі порівняно з реальним ринком.

Недоліки хеджування

базовий ризик підвищується через порушення асортименту товарів;

значні витрати на операційні заходи, кліринг і маржу;

обмежені ліміти цінових рамок та якісно-функціональна несумісність реального і ф'ючерсного ринків.

Підсумовуючи все вищесказане, все ж слід відмітити, що хеджування залишається важливим фінансовим інструментом захисту інтересів учасників торгів та зменшення біржового ризику. Хеджування може здійснюватись також особливим видом біржових операцій - опціоном.

Опціон — особливий вид біржової угоди з більшими обмеженнями, порівняно із звичайними ф'ючерсними операціями. Це стосується також і ризику.

Мета опціонної торгівлі (опціонних угод) — уникнути ризику, пов'язаного з торгівлею ф'ючерсними контрактами. Вона дає змогу торговцю заздалегіть визначити максимальну величину свого ризику і торгувати опціонами, не виходячи за межі цього ризику.

* Опціонна угода це контракт між двома контрагентами, один з яких одержує премію і бере на себе зобов'язання продати або купити, а другий виплачує премію і одержує право купити або продати конкретний товар за конкретною ціною протягом встановленого часу. Премія тут виступає як додатковий прибуток для покриття можливого ризику від зміни фактичної ціни порівняно з ціною контракту при його укладенні.

На біржі торгують опціонами на ф'ючерсні контракти, тобто, крім ціни і позиції (строку поставки), погоджених між сторонами за звичайним ф'ючерсним контрактом, контрагенти домовляються також і про премію (опціон), яку одна сторона виплачує другій.

Отже, ціна опціону — це сума, що сплачується покупцем опціону його продавцю.

Одна з головних відмінних особливостей опійних угод полягає в тому, що покупець опціону, заплативши його вартість (премію) продавцю, набуває права на вибір — купити товар за домовленістю в контрактній ціні або відмовитися від його купівлі (наприклад, у випадку, коли він має можливість купити аналогічний товар дешевше). З цієї причини розглянутий вид угод одержав назву "опціонні угоди" (від англ. — вибір, право вибору). Право на вибір, назване ще правом відходу (авансом), має сторона — платіжник премії (опціону).

Сам термін опціон можна визначити як право купувати чи продавати певну цінність (товар або ф'ючерсний контракт) на особливих умовах в обмін на виплату премії.

Існує декілька визначень опціону, розглянемо два з них.

1.Опціон - це право, але не обов'язок, купити (у випадку опціону на купівлю) або продати (у випадку опціону на продаж) обговорений в опціоні об'єкт за встановленою ціною у визначений строк або упродовж певного періоду в обмін на виплату премії.

2.Опціон - це форвардний чи ф'ючерсний контракт, який може бути припинений до настання його строку, якщо одна із двох сторін угоди цього захоче. Стороною, яка має право припинити зобов'язання, є покупець опціону.

Об'єктом опціону може бути як реальний товар, так і цінні папери або ж ф'ючерсний контракт.

За технікою здійснення розрізняють наступні види опціонів:

- опціон з правом купівлі або на купівлю (call option);

- опціон з правом продажу або на продаж: (put option);

- подвійний опціон.

Існує два види опціонів - опціон-запит і опціон-пропозиція. Покупець опціону-запиту має право купити ф'ючерсний контракт, а покупець опціону-пропозиції — продати ф'ючерсний контракт. Відповідно, продавець опціону-запиту бере на себе зобов'язання продати ф'ючерсний контракт (при пред'явленні запиту), а продавець опціону-пропозиції зобов'язаний (при пред'явленні пропозиції") купити ф'ючерсний контракт. Купівля одного опціону дає право на купівлю-продаж одного ф'ючерсного контракту.Таблиця 13.3.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 120; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты