Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Зміст біржової гри




Перепродаж ф'ючерсних контрактів, як форвардних, дає можливість у великих масштабах здійснювати спекулятивні угоди.

* Спекулянти- це чисельна група учасників ф'ючерсної торгівлі, які полегшують торгівлю біржовими товарами і цінними паперами, беруть ризик хеджерів на себе, допомагають узгоджувати ціни, здійснюючи зусилля для встановлення оптимальних розрахункових цін між пропозицією та купівлею. Спекулянти впливають на підвищення ліквідності ринку, тобто створюють ринок швидкого продажу та купівлі.

В той же час присутність спекулянтів збільшує кількість учасників біржових торгів, підвищує конкуренцію. Діяльність спекулянтів допомагає і стабілізувати ринок. Спекуляція на ф'ючерсних ринках, як і на реальних ринках може бути прибутковою і збитковою. На відміну від спекулянтів реальними товарами у спекулянтів ф'ючерсних ринків виникає потреба у придбанні реальних товарів або цінних паперів, які б закрили ф'ючерсний контракт. Вони купують контракти з надією, що ціни зростуть, з метою перепродажу за умови високої ціни. Потенційний прибуток залежить від розмірів ризику, який бере на себе спекулянт, та від прогнозу ринкової ситуації.

В основі спекулятивних, як і страхових (хеджування), біржових угод, лежить один і той самий принцип біржової гри — гра на підвищенні або зниженні цін. Але їх різниця в тому, що спекулятивні угоди здійснюються посередниками (брокерами і дилерами), а хеджування — власниками (продавцями і покупцями) реального товару.

Спекулятивні угоди (спекулятивна біржова гра) здійснюються з метою одержання прибутку від купівлі-продажу біржових контрактів (форвардних і, особливо, ф'ючерсних) в результаті різниці між ціною біржового контракту в день (момент) його виконання при сприятливій для однієї зі сторін (продавця чи покупця) зміні ціни.

Найбільш важливим є те, що спекулянти приймають на себе ризик, який вже існує для виробників та споживачів товарів. Спекулянти забезпечують можливість суттєво змінювати ризик для хеджера (юридична чи фізична особа, яка використовує термінові та опціонні операції для мінімізації цінового ризику).

У процесі продажу на біржових торгах поява спекулянтів за низьких цін додає попиту, тобто попит починає підвищуватись. І навпаки, за високих цін поява спекулянтів зменшує попит, що веде до пошуку та згоди за біржовими цінами.

Спекулянти торгують на ф'ючерсних ринках і отримують прибуток від природного коливання цін. Існує багато зовнішніх чинників, які можуть впливати на ціну товару або фінансового інструменту. Ціна на зерно, наприклад, змінюється разом із попитом та пропозицією. Багаті пропозиції протягом збору врожаю звичайно означають низькі ціни на зерно. Вищі ціни можуть бути результатом таких чинників, як несприятливі погодні умови протягом сезону вирощування зерна або неочікуване зростання експортного попиту (обидва ці чинники сприяють зменшенню пропозиції зерна). Фінансові інструменти коливаються в ціні завдяки змінам в процентних ставках, а також завдяки різноманітним економічним та політичним чинникам.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 154; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты