Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Фінансові розрахунки ф'ючерсної торгівлі




У ф'ючерсній торгівлі активи (цінні папери) мають різні ціни на фізичному (готівковому, реальному) ринку і ф'ючерсному ринку. Це пов'язано з тим, що реальна купівля-продаж активу на фізичному ринку відбувається в даний момент, а на ф'ючерсному через деякий проміжок часу - від декількох днів до декількох місяців.

Як і будь-яка ринкова ціна, ціна ф'ючерсного контракту має об'єктивну основу - вартість. Ціна може коливатися залежно від попиту і пропозиції. Модель ціни ф'ючерсного контракту така (рис. 13.2.).

 

Вартість ф'ючерсного контракту

Рис. 13.2. Чинники, які впливають на ціну контракту

Отже, вартість ф'ючерсного контракту визначається наступними чинниками: ціна активу на фізичному ринку, термін дії ф'ючерсного контракту, відсоткова ставка, витрати, пов'язані з володінням активом (зберігання, страхування).

В силу специфіки ринку і країни, слід відзначити і такі відмінності: в комісійних витратах на готівковому і ф'ючерсному ринках; в оподаткуванні; у валютних курсах тощо. Модель вартості ф'ючерсного контракту можна зобразити у вигляді схеми (рис.13.3.).

Рис. 13.3. Чинники, які впливають на вартість контракту.

Формула для розрахунку вартості ф'ючерсного контракту матиме такий вигляд:

де Са - вартість ф'ючерсного контракту на біржовий актив;

Ца - ринкова ціна активу на фізичному ринку;

П - банківський відсоток за депозити (плюс відсоток витрат на зберігання та транспортування);

Д - кількість днів до закінчення терміну дії ф'ючерсного контракту або його закриття.

Якщо біржовий актив приносить визначений дохід, наприклад, дивіденд за акції або відсоток за облігації, тоді цей дохід необхідно вирахувати з банківської відсоткової ставки. Формула буде мати такий вигляд:

де П - середній розмір дивіденда за акції або відсотка за облігації. На практиці ціна і вартість ф'ючерсного контракту не бувають рівні. Торгівля ф'ючерсними контрактами здійснюється відповідно до таких правил:

- продавець контракту завжди працює на пониження ціни контракту, тобто він отримає прибуток в тому випадку, коли купить контракт за більш низькою ціною, ніж його продав;

- покупець контракту завжди працює на підвищення ціни контракту, тобто він отримає прибуток в тому випадку, якщо продає контракт за більш високою ціною, ніж: його купив.

Етапи розрахунків з купівлі-продажу ф'ючерсного контракту включають: день (момент) укладення контракту; період, протягом якого контракт залишається незакритим або невикористаним, і день (момент) закриття контракту або його виконання.

І етап

- день укладення контракту (відкриття позиції);

- реєстрація контракту в Розрахунковій палаті;

- сплата гарантійного внеску за контракт;

- сплата збору за реєстрацію контракту.

II етап:

- день (період) збереження відкритої позиції;

- розрахунки за змінною маржею;

- розрахунки за початковою маржею, якщо Розрахункова палата змінила їхні ставки.

Ш етап:

- день закриття контракту внаслідок здійснення зворотної угоди або день виконання контракту (день закінчення терміну його дії);

- розрахунок прибутку (збитку) за закритою позицією;

- сплата збору за реєстрацію зворотної угоди;

- розрахунок суми грошей, яку виплачує Розрахункова палата члену Розрахункової палати (клієнту) або яку виплачує Розрахунковій палаті член Розрахункової палати (клієнт);

- передача (одержання) біржового активу, що лежить в основі ф'ючерсного контракту.

Розрахунок початкової маржі за відкритою позицією здійснюється за формулою:

М = Цкм:100,

де М - сума початкової маржі;

Цк - ціна купленого ф'ючерсного контракту на біржовому ринку;

Пм - відсоткова ставка початкової маржі.

Ставка початкової маржі складає декілька відсотків (1-10%) і коливається залежно від виду ф'ючерсного контракту і поточної ринкової кон'юнктури. Рівень ставки початкової маржі відповідає максимально можливій зміні ринкової ціни ф'ючерсного контракту впродовж одного біржового торговельного дня.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 87; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты