Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Управління безпекою персоналу




Умови праці – це складне об’єктивне явище, що характеризує середовище, в якому здійснюється трудовий процес, створюється продукція або надаються послуги. Система факторів впливає на людину опосередковано через сукупність елементів, які безпосередньо визначають умови на робочих місцях. Таким чином, умови праці – це сукупність факторів виробничого середовища, що впливають на здоров’я та працездатність людини в процесі праці. Вони є індивідуальними на кожному робочому місці та формуються під впливом групи факторів (табл. 3).

Таблиця 3

Найменування Характеристика
Виробничі фактори обумовлені особливостями техніки і технології, рівнем механізації і автоматизації праці, якістю оснащення робочих місць, режимами праці і відпочинку. Від них залежать фізичні зусилля і нервова напруга, робоче положення працівника, темп і монотонність роботи.
Санітарно-гігієнічні фактори обумовлені температурою, вологістю, забрудненістю повітря, шумом, вібраціями, освітленістю на робочому місці.
Фактори безпеки передбачають захист працівників від травм, уражень струмом, хімічного і радіаційного забруднення.
Інженерно-психологічні фактори визначають комфортність на робочих місцях, досконалість конструкції техніки, органів управління і засобів контролю за ходом технологічного процесу, зручність обслуговування машин і механізмів.
Естетичні фактори визначають красу виробничого середовища, приємність форм, кольорів і звуків на робочому місці, заспокійливе оформлення зон відпочинку тощо.
Соціальні фактори визначаються взаємовідносинами в трудовому колективі, стилем керівництва, місією і цілями підприємства та мірою їх ідентифікації з інтересами працівника. Під дією цих факторів формується морально-психологічний клімат в колективі.

 

У відповідності з рекомендаціями Міжнародної організації праці виділяють такі основні групи елементів виробничого середовища, що впливають на працездатність людини і викликають втому (табл. 4).

Таблиця 4

Найменування Характеристика
фізичне навантаження пересування або підтримування вантажів, зусилля натиску на предмети праці тощо. Розрізняють чотири рівні фізичного навантаження: незначне, середнє, важке і дуже важке.
нервова напруга складність розрахунків, висока відповідальність, інтелектуальне навантаження, особливі вимоги до якості або точності, небезпека для життя і здоров’я тощо. Виділяють три рівні нервової напруги: незначна, середня та підвищена.
темп роботи кількість трудових рухів за одиницю часу. Розрізняють три рівні: помірний, середній і високий
монотонність роботи багаторазовість повторення одноманітних короткочасних операцій, дій, циклів. Розрізняють три рівні: незначна, середня, підвищена
температура, вологість, теплове випромінювання в робочій зоні розрізняють п’ять стадій впливу зазначених факторів: незначний, підвищений (знижений), середній, високий, дуже високий
забрудненість повітря вміст домішок в 1 м3 або 1 літрі повітря та їх вплив на організм людини. Розрізняють п’ять ступенів забрудненості повітря: незначна, середня, підвищена, сильна, дуже сильна
виробничий шум частота шуму в герцах, сила шуму в децибелах. Розрізняють помірний, підвищений і сильний шум
вібрація, обертання, пош-товхи на робочому місці розрізняють три рівні значень цих факторів: підвищені, сильні, дуже сильні
освітленість у робочій зоні (в люксах) може бути недостатньою, поганою або освітлюючою

 

Умовою виробничої естетики є кольорове оформлення робочих місць і виробничих приміщень, яке повинно відповідати закономірностям, встановленим фізіологією та психологією праці. Встановлено вплив кольорів на працюючу людину (табл. 5).

Таблиця 5

Колір Характеристика впливу
червоний швидко привертає увагу, але насторожує і збуджує, при тривалому впливі викликає втому. Цим кольором доцільно фарбувати частини машин, що обертаються, наприклад, крани з гарячою водою, електроапаратуру з метою підвищення безпеки.
синій знімає втому, його доцільно застосовувати в приміщеннях з підвищеною температурою та на роботах, що вимагають великих фізичних зусиль і швидких рухів.
зелений створює оптимістичний настрій, знижує внутріосмотичний тиск і підвищує працездатність. В зелений колір, як правило, фарбують конвеєри і транспортери.
оранжевий покращує настрій та використовується в основному при фарбуванні виробничих інтер’єрів.
коричневий створює неприємне враження та викликає почуття тривоги.
білий створює відчуття холоду, в цей колір фарбують стіни та обігрівачі в приміщеннях з підвищеною температурою.
сірий викликає серйозний діловий настрій, але без радості.
чорний строгий, важкий, пригнічує психіку людини, створює похмурий настрій.

 

На формування і зміну умов праці впливають три групи чинників:

· соціально-економічні:

1) робочого часу, режими праці і відпочинку, санітарні норми і вимоги, система контролю за до­триманням діючих законів, вимог і правил в області умов праці);

2) нормативне і законодавче регулювання соціально-економічних і виробничих умов праці (тривалість соціально-психологічні чинники, що характеризують відно­шення працівника до праці і її умов, психологічний клімат у виробничих колективах, ефективність пільг і компенсацій за роботу, пов'язану з несприятливими впливами.

· організаційно-технічні:

1) засоби праці (виробничі будинки і спорудження, санітарно-по­бутові пристрої, технологічне устаткування, інструменти, при­стосування);

2) предмети і продукти праці (сировина, матеріали, на­півфабрикати, готові вироби);

3) технологічні процеси (фізичні, механічні, хімічні і біологічні впливи на оброблювані предмети праці, способи їхнього тран­спортування і збереження і т. д.);

4) організаційні форми виробництва, праці і управління (рівень спеціалізації виробництва, його масштаби і масовість, змін­ність роботи підприємства, перерви, безперервність виробни­цтва, форми розподілу і кооперації праці, її прийоми, режими праці і відпочинку протягом робочої зміни, тижня, року, органі­зація обслуговування робочого місця, структура підприємства і його підрозділів, співвідношення функціонального і лінійного управління виробництвом та ін.).

· природні чинники ( мають особливе значення при формуванні умов праці в сіль­ськогосподарському виробництві, на транспорті, у будівництві і т. д.).

Забезпечення умов праці згідно вимог законодавства та цілей організації можливе за умови скоординованих дій лінійних керівників, спеціалістів служб управління персоналом і працівників.

Вивчення умов праці на конкретному підприємстві проводиться для такого:

· виявити напрямки та шляхи їх покращення;

· щоб компенсувати працівникам шкідливий вплив умов праці на їхнє здоров’я у грошовій або іншій формі (вища зарплата, пільги у пенсійному забезпеченні, спеціальне харчування, скорочена тривалість робочого часу, скорочення пенсійного віку тощо).

Отже, найефективнішими є заходи, спрямовані на формування сприятливих умов праці на новостворених підприємствах або в порядку реконструкції на діючих. Для більшості підприємств характерним є планомірне поліпшення умов праці та захист працівників від небезпечних виробничих чинників.

Основним законом, що гарантує права громадян на безпечні та нешкідливі умови праці, є Конституція України. Реалізуються ці права через виконання вимог, викладених у законодавчих актах. Так, правове регулювання умов і охорони праці в Кодексі законів про працю України (КЗпПУ) не обмежується тільки главою “Охорона праці”.

Норми щодо умов та охорони праці містяться в багатьох статтях інших глав КЗпПУ (“Трудовий договір”, “Робочий час”, “Час відпочинку”, “Праця жінок”, “Праця молоді”, “Професійні спілки”, “Нагляд і контроль за додержанням законодавства про працю” тощо).

ЗУ “Про колективні договори й угоди” передбачено, що в колективному договорі встановлюються взаємні зобов’язання сторін щодо умов та охорони праці.

ЗУ “Про охорону праці” визначає основні положення щодо реалізації конституційного права громадян на охорону їхнього життя та здоров’я в процесі трудової діяльності, регулює відносини між власником організації та працівником з питань безпеки, гігієни праці та виробничого середовища, встановлює єдиний порядок охорони праці в Україні.

Дії законів поширюються на всі підприємства, установи та організації незалежно від форм власності та видів їхньої діяльності.

Охорона праці – це система забезпечення безпеки життя і здоров'я працівників у процесі трудової діяльності, що включає правові, соціаль­но-економічні, організаційно-технічні, санітарно-гігієнічні, лікувально-профілактичні, реабілітаційні та інші заходи.

Види нормативних правових актів з охорони праці:

1. Стандарти системи стандартів безпеки праці.

2. Санітарні правила і норми, гігієнічні нормативи.

3. Правила з охорони праці (міжгалузеві і галузеві).

4. Правила безпечної експлуатації.

5. Правила безпеки (пожежної, по вибухах, електричної, ядерної, ра­діаційної, лазерної, біологічної, технічної).

6. Правила захисту (наприклад, від статичної електрики).

7. Будівельні норми і правила.

8. Інструкції з охорони праці, у тому числі типова галузева.

9. Організаційно-методичні документи (міжгалузеві і галузеві): поло­ження, вказівки, рекомендації.

ЗУ “Про охорону праці” визначає такі заходи з охорони праці (табл. 6):

· соціально-економічні;

· організаційно-технічні;

· санітарно-гігієнічні;

· лікувально-профілактичні.

Умови праці на виробництві диференціюються в залежності від фактично визначених рівнів факторів виробничого середовища в порівнянні з санітарними нормами, правилами, гігієнічними нормативами, а також з урахуванням їх можливого шкідливого впливу на стан здоров’я людей.

Таблиця 6

Заходи Характеристика
Соціально-економічні заходи передбачають: обов’язкове соціальне страхування працівників власником підприємства від нещасних випадків та професійних захворювань; безкоштовне забезпечення лікувально-профілактичним харчуванням та інші пільги й компенсації працівникам, які зайняті на роботах з важкими та шкідливими умовами праці; безкоштовну видачу таким працівникам спеціального одягу, взуття та інших засобів індивідуального захисту; відшкодування власником шкоди у випадку каліцтва та інших ушкоджень здоров’я (або його сім’ї у разі смерті потерпілого), що пов’язані з виконанням трудових обов’язків, а також моральної шкоди.
Організаційно-технічні заходи покликані забезпечити такий рівень організації праці та технічних рішень з охорони праці, які б не допускали впливу небезпечних виробничих факторів на працівників.
Організаційні заходи передбачають правильний вишкіл працівників, чітке та своєчасне проведення інструктажів та контролю знань з охорони праці, зручне планування робочих місць, хороший стан засобів колективного та індивідуального захисту.
До технічних засобів і заходів належать: застосування технічно досконалого обладнання, інструментів і приладів, транспортних засобів та засобів колективного захисту (огороджень, запобіжних пристроїв, пристроїв блокування, сигналізації, системи дистанційного управління).
Санітарно-гігієнічні заходи спрямовані на зменшення негативного впливу на працівників елементів санітарно-гігієнічних умов праці, доведення їх до нормативних рівнів.
Лікувально-профілактичні заходи передбачають медичні огляди працівників; безкоштовне забезпечення лікувально-профілактичним харчуванням працівників, зайнятих на роботах з важкими та шкідливими умовами праці; дотримання особливих вимог з охорони праці жінок, неповнолітніх та інвалідів.

 

Умови праці, згідно з гігієнічною класифікацією, поділяються на 4 основні класи (табл. 7):

Таблиця 7

Клас Характеристика
1-й клас –оптимальні умови зберігається не лише здоров’я працівників, а й створюються передумови для підтримання високого рівня працездатності.
2-й клас –допустимі умови характеризуються такими рівнями факторів виробничого й трудового процесу, які не перевищують встановлених гігієнічних нормативів, а можливі зміни функціонального стану організму відновлюються за час регламентованого відпочинку або до початку наступної зміни та не чинять несприятливого впливу на стан здоров’я працівників.
3-й клас – шкідливі умови характеризуються такими рівнями шкідливих виробничих факторів, які перевищують гігієнічні нормативи та здатні несприятливо впливати на організм працівника та/або його нащадків. Шкідливі умови за ступенем перевищення гігієнічних нормативів та вираженості можливих змін в організмі працівників підприємства поділяються на 4 ступені: · 1-й ступінь – умови праці характеризуються такими рівнями шкідливих факторів виробничого середовища та трудового процесу, які, як правило, викликають функціональні зміни, що виходять за межі фізіологічних коливань (останні відновлюються за тривалішого, ніж початок наступної зміни, переривання контакту зі шкідливими факторами), та збільшують ризик погіршення здоров’я; · 2-й ступінь – умови праці характеризуються такими рівнями шкідливих факторів виробничого середовища та трудового процесу, які здатні викликати стійкі функціональні порушення, призводять у більшості випадків до зростання виробничо-обумовленої захворюваності та появи окремих ознак або легких форм патології (як правило, без втрати професійної працездатності); · 3-й ступінь – умови праці характеризуються такими рівнями шкідливих факторів виробничого середовища та трудового процесу, які призводять до розвитку професійних захворювань, як правило, легкого та середнього ступенів важкості (з втратою працездатності в період трудової діяльності); · 4-й ступінь – умови праці характеризуються такими рівнями шкідливих факторів виробничого середовища та трудового процесу, які здатні призводити до значного зростання хронічної патології та рівнів захворюваності з тимчасовою втратою працездатності, а також до розвитку важких форм професійних захворювань з втратою загальної працездатності.
4-й клас –небезпечні (екстремальні) умови характеризуються такими рівнями шкідливих факторів виробничого середовища та трудового процесу, вплив яких протягом робочої зміни (або її частини) створює загрозу для життя людини та високий ризик виникнення важких форм гострих професійних захворювань.

 

Важливе значення має оцінювання умов праці й визначення ступеня шкідливості та небезпечності умов праці. Недотримання норм є аморальним по відношенню до працівників, оскільки забезпечення безпеки на робочому місці – це не тільки питання техніки безпеки й організації виробництва, але, перш за все, моральний обов’язок кожного керівника.

Санітарні норми широко застосовуються під час аналізу й оцінки стану умов праці та розробки заходів щодо їхнього поліпшення.

Індекс відповідності фактичних умов нормативним (Іа) визначають за формулою:

 

 

(5)

 

де Уф – фактичне значення елемента умов праці; Ун – нормативне значення елемента умов праці.

 

Ступінь шкідливості факторів виробничого середовища та важкості праці за гігієнічною класифікацією праці визначається в балах (від 1 до 3 балів). Кількість балів за кожним фактором проставляється в карті умов праці. Для оцінювання впливу фактора на умови праці враховується час його дії протягом зміни.

 

(6)

 

де Хфакт – фактична оцінка, бали; Хст – ступінь шкідливості фактора або важкості праці; Т – відношення часу дії даного фактора до тривалості зміни.

 

Крім типової методики оцінювання умов праці, застосовується методика інтегрального бального оцінювання важкості праці в конкретних умовах виробництва. Фактичні показники рівня елементів виробничого середовища встановлюються вимірюваннями за допомогою відповідної апаратури й оцінюються від 1 до 6 балів залежно від кількісного значення.

Інтегральний показник важкості праці (Ів) визначається за такою формулою:

 

 

(7)

де Хопр – величина рівня елемента, що отримав найвищу оцінку (балів); Хі – арифметична сума величин рівнів усіх елементів, за винятком Хопр; п – загальна кількість елементів умов праці.

 

Залежно від рівня інтегральної оцінки умов праці виділяють шість категорій важкості праці (табл. 8 та табл. 9). Залежно від загальної оцінки всіх факторів визначається величина доплати до тарифної ставки.

Таблиця 8

Категорія важкості праці І ІІ ІІІ ІV V
Інтегральна бальна оцінка до 18 19–33 34–45 46–53 54–58 59–59
Доплати за умови праці 4–8 % 12–16 % 20 % 24 %

Таблиця 9

Категорія Характеристика
перша належать роботи, що виконуються в комфортних умовах виробничого середовища за оптимальної величини фізичного, розумового й нервово-емоційного навантаження.
друга належать роботи, що виконуються в умовах, які не перевищують гранично допустимих значень виробничих факторів і не призводять до відхилень у стані здоров’я працівників.
третя належать роботи з підвищеними м’язовими або нервово-емоційними навантаженнями, а також не зовсім сприятливими виробничими умовами (формувальники в ливарних цехах).
четверта належать роботи, під час виконання яких вплив небезпечних і шкідливих виробничих факторів призводить до виробничообумовлених і професійних захворювань (сталевари).
п’ятої належать роботи, що виконуються в несприятливих (екстремальних) умовах. Для працівників, зайнятих виконанням робіт п’ятої категорії важкості, характерний високий рівень виробничообумовлених і професійних захворювань, виробничого травматизму (шахтарі на підземних роботах).
шоста належать роботи, що виконуються в особливо несприятливих умовах, а ознаки патологічного стану організму виявляються вже в першій половині зміни або в перші дні тижня. Виконання цих робіт пов’язане з небезпекою виникнення професійних захворювань і виробничих травм (водолази, які працюють на великих глибинах).

 

Комплексне оцінювання всіх факторів виробничого середовища, трудового процесу, сукупних соціально-економічних чинників, що впливають на здоров’я та працездатність працівників у процесі трудової діяльності, здійснюється за допомогою атестації робочих місць. Атестація проводиться в усіх організаціях незалежно від форм власності, де технологічний процес, обладнання, що використовується, сировина та матеріали є потенційними джерелами шкідливих і небезпечних виробничих факторів, які можуть несприятливо впливати на стан здоров’я персоналу.

Атестація робочих місць за умовами праці передбачає:

· виявлення на робочому місці шкідливих і небезпечних виробничих факторів та причин їх виникнення;

· дослідження виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу на робочому місці;

· комплексне оцінювання чинників виробничого середовища й характеру праці на їх відповідність вимогам стандартів і санітарних норм;

· обґрунтування віднесення робочого місця до відповідної категорії за умовами праці;

· підтвердження або визначення права працівників на пільгове пенсійне забезпечення, додаткову відпустку, скорочений робочий день, інші пільги й компенсації залежно від умов праці.

За результатами атестації складаються переліки:

· робочих місць, виробництв, робіт, професій і посад, на яких підтверджено право на пільги та компенсації, передбачені законодавством;

· робочих місць, виробництв, робіт, професій і посад, на яких пропонується встановити за рахунок підприємства певні пільги та компенсації;

· робочих місць з несприятливими умовами праці, на яких необхідно здійснити першочергові заходи щодо поліпшення.

Отже, ґрунтуючись на нормативи пра­цівники служби управління персоналом підприємства повинні здійсню­вати роботу щодо:

· визначення рівня безпеки праці на кожному робочому місці;

· прийняття рішень щодо підвищення рівня безпеки праці до норма­тивного;

· ліквідації робочих місць з несприятливими умовами праці.

Якщо відсутня можливість довести рівень безпеки до прийнятного в силу специфіки виробництва, варто вирішити питання про компенсацію за роботу у таких умовах і навчити працівників методам захисту здоров'я на даних робочих місцях. Небезпечні за умовами праці робочі місця повинні знаходитися під постійним контролем служби управління персоналом.

Примітка: введення посади виробничого психолога та розроблення тестів дозво­лять знайти так звану «схильність до ризику», що за певних умов може привести до виробничого травматизму. Передбача­ється, що працівники найбільш небезпечних спеціальностей бу­дуть проходити таке тестування, і при необхідності їм буде пропонуватися менш ризикована робота. Щоб стимулювати підвищення безпеки праці варто запропонувати про­ведення своєрідних змагань. Одне з них, спрямоване на зниження рівня виробничого травматизму, проходить під девізом: «За високопродуктивну роботу без травм і аварій!».

 

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 98; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты