Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Міжпредметні зв'язки демографії




Як відомо, населення вивчає не лише демографія, але і знач­ний комплекс інших наук, з якими демографія має тісні зв'яз­ки. Вище вже йшлося про зв'язок демографії зі статистикою населення, матеріали якої слугують у демографії джерелом да­них, а методи застосовуються в дослідженнях. Широке вико­ристання в демографії математичних методів зумовлює її зв'я­зок з математикою.

Перебуваючи у системі економічних наук, демографія ко­ристується даними інших економічних наук (політичної еко­номії, економіки промисловості та ін.), оскільки демографічне відтворення населення залежить і від загального рівня розвит­ку країни, і від співвідношення в її економіці різних галузей (на­приклад, промисловості і сільського господарства).

При вивченні міграцій і розміщення населення по території демографія вступає в тісні контакти з географією, насамперед з географією населення. При аналізі особливостей відтворення населення в різні історичні періоди демографи широко звертаються до історичних матеріалів. Вивчення народжуваності, смертності, тривалості життя вимагає кооперації демографії з медичними дисциплінами: со­ціальною гігієною, геронтологією й ін. Вплив навколишнього середовища на процеси відтворення не можна адекватно розкрити без залучення даних екології. Дослідження відтворення населення вимагає всебічних знань про родину, що дає демографії в першу чергу соціологія. За допомогою соціології демографія досліджує соціальні фак­тори відтворення населення, відмінності демографічної пове­дінки різних соціальних груп.

Зв'язки демографії з іншими науками виявилися настільки тісними й органічними, що на їхньому стикові виникли нові суміжні наукові дисципліни. Так, на перетині інтересів демо­графії й історії утворилася самостійна дисципліна — історична демографія, метою якої є вивчення закономірностей відтворен­ня населення в різні історичні періоди. Суміжне положення зай­має і така дисципліна, як економічна демографія, що аналізує взаємозв'язки економічного розвитку і відтворення населення. На межі демографії й етнології з'явилася етнічна демографія (етнодемографія).

Оскільки різні науки, що вивчають населення, тісно пере­плітаються у пізнанні свого об'єкта дослідження, склалася цілісна система наукових знань про народонаселення. Контак­ти, що виникли спочатку між двома науками, поступово роз­ширювалися, залучаючи до себе все нові дисципліни. У резуль­таті складні соціально-демографічні явища почали досліджува­ти комплексно, зусиллями і методами різних наук. З'явилася також можливість одержувати нові інтегральні знання, які кож­на наука окремо не могла б дати. У системі знань про народо­населення демографія, безперечно, займає центральне місце.

Всю первинну інформацію про населення одержують за допомогою переписів населення, вибіркових обстежень населення та поточного обліку демографічних подій.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 78; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты