Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Статичний тискрідини або газу рівномірно передається на всі боки. Тому тиск, що діє на поверхню, паралельну потоку, є статичним. Статичний тиск визначає потенційну енергію потоку.




Швидкісний натискє додатковий тискна поверхню, перпендикулярну руху потоку, і визначає його кінетичну енергію (рис. 2.9).

Рис. 2.9. Фізична суть статичного тиску і швидкісного натиску.

Закон Бернуллі для ідеальної рідини читається так: „При сталому русі ідеальної рідини сума статичного тиску і швидкісного натиску є величина постійна в будь-якому перетині даної струйки”.

Таким чином, встановлюється зв'язок між швидкістюв даному перетині струйки і тискомв цьому ж перетині. Як випливає з рівняння, чим більше швидкість повітря в струйці, тим менше його тиск, і навпаки. Закон Бернуллі дає пояснення багатьом явищам природи.

На законі Бернуллі заснований принцип виміру швидкості польоту (рис. 2.10).

Рис. 2.10. Вимір швидкості польоту.

Приймач повітряного тиску (ППТ) складається з двох трубок. Внутрішня трубка 1 є приймачем повного тиску р+ , зовнішня трубка 2 приймає статичний тиск р. Обидва штуцери ППТ сполучені з покажчиком швидкості 6, розташованим в кабіні пілота.

Під дією різниці тиску, яка дорівнює швидкісному натиску, мембранна коробка 4, що є чутливим елементом покажчика швидкості, деформується і через проміжну передачу пересуває стрілку 5 приладу, шкала 3 якого градуюється в одиницях швидкості. Градуювання шкали покажчика швидкості проводиться для умов польоту у землі, тобто при Но = 0 м і = 1,225 кг/м3.

Зміряна швидкість називається приладовою(Vприл.). Вона визначає величину аеродинамічних сил, що діють на літак. З підйомом на висоту, у зв'язку із зменшенням густини повітря, свідчення покажчика швидкості виявляються невірними.

Повітряна (істинна) швидкість літака Vнна висоті Нбільша, ніж швидкість, що показується приладом, і визначається таким чином:

Vн= Vприл.· .

Рівнянням Бернуллі користуються для визначення граничної швидкості течії потоку. Зі збільшенням швидкості тиск в потоці зменшується і при деякому її значенні потік виявляється на межі розриву. Швидкість, відповідна цьому стану, називається граничною швидкістю течії (Vгран. на рис. 2.11).

Рис. 2.11. Кавітація рідини.

Запишемо рівняння Бернуллі для двох перетинів, між якими швидкість змінюється від Vо = 0 до V = Vгран., а тиск змінюється від ро до р = 0:

ро + = р+ .

Після підстановки в це рівняння Vо = 0 и р = 0 отримаємо: ро= , звідки

Vгран. = .

Експерименти і практичний досвід свідчать про те, що при досягненні Vгран. настає якісно нове явище, зване кавітацією. Кавітація супроводжується утворенням розривів і порожнин в струмені і гідравлічними ударами при їх з'єднанні і замиканні на стінку труби. При цьому виникають великі втрати енергії потоку, збільшується опір.

При експлуатації літаків кавітація може виникати в рідинних системах (гідросистемі, паливній системі) при польоті на великих висотах, оскільки Vгран. зменшується при падінні атмосферного тиску.

При кавітації знижується к.п.д. гідравлічних механізмів і машин (насосів, гребних гвинтів), збільшуються корозія і руйнування матеріалів. Тому при проектуванні паливних, масляних, гідравлічних літакових систем доводиться визначати граничну швидкість і приймати спеціальні заходи для виключення цього небезпечного явища.

Кавітація може виникнути і як наслідок неправильного технічного обслуговування, недбалого поводження з технікою, наприклад - зім'яло і різкий перегин трубопроводів, забруднення дренажу і тому подібне.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 178; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты