Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ІІ.МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ЩОДО ПРОВЕДЕННЯ ЗАНЯТТЯ




Заняття вісьме:«Використання індивідуальних засобів захисту»

Вид заняття : практичне

 

 

НАВЧАЛЬНО-ВИХОВНІ ЦІЛІ:

1. Поглибити та закріпити теоретичні знання,одержані при вивчені попередніх тем.

2. Вивчити порядок виконання нормативів №№ 1; 4а; 4б.

3. Навчити студентів використовувати протигаз та ЗЗК під час застосування противником ЗМУ(зброї масового враження).

4.Виховувати у студентів витривалість та стійкість до фізичних перевантажень.

 

Приблизний розрахунок часу:

Навчальні питання Час (хвилин)
І. Вступна частина
ІІ. Основна частина
1. Використання фільтруючого протигазу
2. Використання загальновійськового захисного комплекту.
ІІІ. Заключна частина
Вивчення нормативів з радіаційного, хімічного, біологічного захисту. (самостійна робота)

Час: 2 години.

Місце: поле.

 

МАТЕРІАЛЬНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ:

 

1. Проектор „Епсон" -1

2. Стенди

3.Таблиці

4. Презентація. Презентація лекції в програмі "Power Point"

5. Дошка

6. Кольорова крейда.

7. Протигази – на кожного

8. Загальновійськовий захисний комплект – на кожного

9. Секундомір – 1

 

ЛІТЕРАТУРА:

 

1 .Бойовий сатут Сухопутних військ, Ч-ІІІ,Київ,2010.

2. Защита от оружия массового поражения. Мясников В.В. Воєнвидання, 1989.

3. Навчально-методичний посібник»Захист військ від зброї масового ураження» інв. №256/14. ОІСВ, 2001

4. Подготовка подразделений к защите от ядерного, химического, бактериологического (биологического) и зажигательного оружия противника. – М

5. Навчальний посібник. . Підготовка сержантів. «Зброя масового ураження та захист від неї.»Харків,НТПУ,2004.

6. Навчальний посібник «ДОВІДНИК ОФІЦЕРА
ВІЙСЬК РХБ ЗАХИСТУ»Харків,НТПУ,2005.

7. Навчально-методичний посібник по підготовці підрозділів до захисту від ядерної, хімічної, біологічної зброї та запалювальних засобів. М. Воєнвидання, 1971 р.

8. Токсикология ОВ и защита от ОМП. Каракчиев Г.Д. Ташкент, 1973 г.

9. Отравляющие вещества Александров О.В., Емельянов А.Н. Москва, 1990г

10.”Сборник нормативов по боевой подготовке сухопутных войск”(книга 5)с.76-86.

 

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ:

При підготовці до заняття необхідно з'ясувати, який матеріал студенти уже вивчили з РХБЗ. Викладач напередодні проведення заняття повинен зустрітися із студентамия де з’ясувати всі питання щодо порядку проведення заняття. Видати завдання щодо проведення практичного заняття.

1.У вступній частині перевірити наявність студентів, а також доцільно перевірити їх готовність до заняття. Після перевірки знань оголосити оцінки.

2. В основній частині заняття необхідно контролювати виконання студентами мір безпеки, перевіряти послідовність і правильність виконання нормативів.

3. Основний метод проведення практичного заняття – розповідь, пояснення,показ і виконання студентами під керівництвом викладача робіт щодо вивчення використання засобів індивідуального захисту.

4. Під час вивчення першого навчального питання ознайомити студентів з устроєм і порядком одягання фільтруючого протигазу (виконання нормативу

№ 1), тренувати студентів в поетапному виконанні нормативу, а після засвоєння правильного одягання протигазу, тренувати в виконанні нормативу в цілому з відповідним оцінюванням.

5. Під час вивчення другого навчального питання, ознайомити студентів з порядком використання загальновійськового захисного комплекту (виконання нормативів № 4а; 4б.), тренувати студентів в поетапному виконанні нормативу, а після засвоєння правильного одягання протигазу, тренувати в виконанні нормативу в цілому з відповідним оцінюванням. Показати студентам порядок зняття загальновійськового захисного комплекту

та його складання.

6. Під час підготовки та проведення практичних занять використовувати в якості помічника одного з викладачів на навчальних місцях,лаборанта або чергового за рішенням завідувача кафедри.

7. Перевірку якості засвоєння студентами навчального матеріалу, що вивчався раніше, здійснювати безпосередньо після завершення розгляду навчального питання.

8.В ході заняття необхідно здійснювати контроль запису і підтримувати дисципліну.

9. Кожне навчальне питання закінчувати короткими ясними висновками, що логічно підводять до наступного навчального питання.

10. Контроль якості засвоєння навчального матеріалу здійснювати шляхом опитування 1–2-х чоловік після викладення кожного навчального питання

11. В заключній частині оцінити дії кожного студента, визначити ступінь досягнення мети заняття.

12. Самостійна робота студентів повинна бути забезпечена завданнями. Методичне керівництво роботою тих, хто навчається, здійснювати викладачем шляхом періодичної перевірки.

13. Якість засвоєння навчального матеріалу, який студенти вивчали самостійно, перевіряти при проведені наступних занять по РХБЗ або безпосередньо під час самостійної роботи згідно плану.

14. У висновках підбити підсумок викладеного навчального матеріалу і дати рекомендації на самостійну роботу для поглиблення, розширення і практичного застосування знань по даному занятті.

 

Нагадати студентам тему заняття, зазначити, як досягненні його навчальні цілі, оцінити дії кожного студента, відмітити кращих, вказати на недоліки та шляхи їх усунення, дати завдання на самостійну роботу, відповісти на запитання.

Хід заняття

 

Дії керівника заняття Дії студентів

І. Вступна частина- 10 хвилин

- прийняти доповідь про готовність взводу до заняття; - перевірити наявність студентів та матеріальне забезпечення заняття; - зробити запис у журналі; - оголосити тему, мету заняття та порядок його відпрацювання; - провести контрольне опитування особового складу взводу. - командир взводу доповідає викладачу про готовність взводу до заняття; - надають для перевірки викладачу матеріальне забезпечення заняття; - записують в зошити тему та навчальні питання; - відповідають на питання контрольного опитування.  

 

 

ІІ.ОСНОВНА ЧАСТИНА-75хвилин

ПЕРШЕ НАВЧАЛЬНЕ ПИТАННЯ - 25 хвилин

. Використання фільтруючого протигазу

- оголосити навчальне питання та порядок його відпрацювання; - довести, що індивідуальні засоби захисту (ІЗЗ) призначені для збереження боєздатності, особового складу підрозділів і забезпечення бойової задачі в умовах застосування ЗМУ; - використовуючи, індивідуальні засоби захисту для показу доповідає їх призначення, устрій, склад. - на одному зі студентів показує використання протигазу. - підводить підсумок з першого навчального питання. Записують навчальне питання.   Записують, що відноситься до ІЗЗ, їх призначення, використання й збереження в підрозділах. Записують порядок підбору та одягання протигазу.   Призначений студент показує прийоми підбору протигазу за розміром.   Показує порядок одягання протигазу.   Слухають виступ викладача.

ДРУГЕ НАВЧАЛЬНЕ ПИТАНИЯ - 50 хвилин

- оголосити навчальне питання та порядок його відпрацювання; - розглянути склад загальновійськового захисного комплекту (ЗЗК) та його призначення; - доводить студентам порядок підбору ЗЗК за розмірами; - дає під запис до конспектів порядок одягання ЗЗК за командами: „Плащ в рукава, панчохи, рукавички ОДЯГТИ - ГАЗИ”, „Захисний комплект одягнути - ГАЗИ”; - доводить під запис до конспектів порядок зняття ЗЗК та його впакування;   - на одному зі студентів показує порядок одягання ЗЗК за командами;   - підводить підсумок з другого навчального питання. Записують навчальне питання.   Записують, що відноситься до ЗЗК, його призначення, й збереження в підрозділах. Записують порядок підбору та одягання ЗЗК за розмірами. Записують порядок одягання ЗЗК за вказаними командами.   Записують порядок зняття ЗЗК .та його впакування.   Призначений студент показує прийоми підбору протигазу за розміром. Студенти спостерігають прийоми вдягання і зняття та впакування ЗЗК.   Слухають виступ викладача.  

. Використання загальновійськового захисного комплекту.

ІІІ. ЗАКЛЮЧНА ЧАСТИНА – 5 хвилин

- нагадати тему та мету проведеного практичного заняття та визначити рівень його засвоєння; - підвести підсумки заняття та оголосити оцінки студентам; - перевірити наявність матеріальних засобів ІЗЗ та провести їх упакування - дати завдання студентам на самостійну роботу. - слухають підсумки викладача;     - записують завдання на самостійну роботу.

 

Старший викладач кафедри

працівникЗСУкраїни_______________М.П.ПОРОСЮК

 

 

III. НАВЧАЛЬНІ МАТЕРІАЛИ

ЗМІСТ

Вступ.

Вміле і своєчасне використання засобів індивідуального захисту дозволяє практично цілком виключити ураження особового складу хімічною і біологічною зброєю, послабити вплив світлового випромінювання ядерного вибуху і запобігти зараження особового складу радіоактивним пилом.

Під час виконання задач підрозділами на зараженій радіоактивними, отруйними речовинами і аерозолями біологічних засобів місцевості заходи захисту повинні бути спрямовані як на ослаблення дії зовнішнього опромінення, так і на захист органів дихання засобами індивідуального і колективного захисту від потрапляння в них РР, ОР і аерозолів БЗ.

Забезпечення безпеки і захисту особового складу під час дій в зонах руйнувань, завалів, пожеж, затоплень, заражень досягається виконанням наступних заходів:

- безперервним веденням РХБ розвідки;

- своєчасним і вмілим використанням засобів індивідуального, колективного захисту.

Тривале перебування особового складу в засобах захисту повинне враховуватися при визначенні підрозділам завдань, тому що темп виконання робіт з часом знижується. Так, наприклад, безперервне перебування особового складу в захисному костюмі протягом 6 год. знижує темп робіт на 50%.

Гранично припустимими термінами перебування особового складу в герметичних засобах захисту шкіри під впливом сонячних променів і слабкому вітрі можуть бути: при температурі 30°С и вище – 15-20 хв; при температурі від 25 до 29°С - 30 хв; при температурі від 20 до 24°С - 40—45 хв; при температурі від 15 до 19°С - 1,5—2год; при температурі нижче 15°С - більш 3год.

В тіні, а також у похмуру або вітряну погоду терміни перебування в засобах захисту збільшуються в 1,5 рази.

Повторне перебування в засобах захисту шкіри понад установлений час для даної температури можливо після 30-хвилинного відпочинку. Для відпочинку особовий склад повинен приділятися з зараженої ділянки в навітряну сторону, у тінь. Під час відпочинку дозволяється відкрити нагрудний і горловий клапани захисного одягу. При температурі 15—20°С и вище захисний одяг доцільно надягати на натільну білизну, у жарку погоду рекомендується час від часу зрошувати її поверхню водою або надягати на зволожену накидку (маскувальний халат).

 

Перше навчальне питання: “. Використання фільтруючого протигазу.”

 

Фільтруючий протигаз призначений для захисту органів дихання, очей і шкіри лиця від отруйних речовин, радіоактивного пилу (РП) і біологічних аерозолів (БА).

Протигаз складається з фільтруючо-поглинаючої системи та лицевої частини. Крім того, до комплекту протигазу входить сумка для зберігання протигазу, трикотажний чохол з гідрофобним просоченням (він не поглинає вологу), короб­ка з запасними мембранами до переговорного пристрою і коробка з плівками, що не запотівають, для відвертання запотівання скла очкового вузлу. Зимою деякі види протигазів доукомплектовуються утеплювальними манжетами.

Фільтруючо-поглинаюча система служить для очищення повітря, що вдихається, від аерозолів і парів ОР, РП і БА, шкідливих домішок. Для цього вона споряджена (по напрямку руху повітря) протидимним (протиаерозольним) фільтром і адсорбентом – спеціально обробленим активованим вугіллям (шихтою).

У протиаерозольному фільтрі затримуються будь-які аерозолі – радіоактивний пил, дими і тумани отруйних речовин, а також біологічні аерозолі. Шихта затримує пари отруйних речовин.

Лицьова частина протигазу призначена для захисту очей та шкіряних покровів обличчя від попадання на них отруйних речовин, радіоактивного пилу, біологічних аерозолів, повітря, що видихається, для підведення очищеного повітря до органів дихання і викиду в атмосферу.

Сумка протигазу призначена для його носіння, захисту і зберігання. Сумка має плечовий ремінь та поясну тасьму з пряжками для регулювання довжини, корпус, клапан, одне або декілька відділень, внутрішні або зовнішні кишені для розміщення складових частин комплекту протигаза. Сумка може мати дві зовнішніх кишені. Кишеня з клапаном призначена для зберігання індивідуального протихімічного пакету, а кишеня без клапану – для коробок з плівками, що не запотівають, і запасними мембранами.

Підготовка протигазу до використання починається з визначення потрібного розміру лицевої частини. Розмір лицевої частини визначається за величиною вертикального обхвату голови шляхом її вимірювання по замкнутій лінії, яка проходить через маківку, підборіддя і щоки. Результати вимірювань округляють до 0,5 см.

Розміри лицевих частин протигазів представлені в табл.2.1.

Таблиця 2.1

Розміри лицевих частин протигазів

Вертикальний обхват голови для шолом-масок, см Потрібний розмір
ШМГ ШМ-62 ШМ-66му
до 63,5 до 63,5
62,5–65,5 63,5–65,5 63,5–65,5
66,0–67,5 66,0–68,0 66,0–68,0
68,0–69,0 68,5–70,5 68,5 і більше
69,5 і більше 71,0 і більше

 

Нову шолом-маску (маску) перед одяганням необхідно очистити зовні і усередині від бруду та тальку за допомогою миючих розчинів, а клапани видиху та прилад для приймання рідини продути та промити. Лицеві частини, які були в користуванні, дезінфікують спиртом або 2% розчином формаліну або карболовою кислотою.

Протигаз може знаходитись в одному з трьох положень: “похідному”, “напоготові” і “бойовому”.

Для того, щоб привести протигаз в “похідне” положення, необхідно:

- надіти сумку з протигазом через праве плече так, щоб вона знаходилась на лівому боці, а клапан її був зовні;

- підігнати за допомогою пересувної пряжки довжину лямки так, щоб верхній край сумки був на рівні верхнього зрізу поясного ременю;

- відстібнути клапан протигазової сумки;

- вийняти шолом-маску (маску) і перевірити стан очкового вузлу і клапанів видиху, а також приладу для приймання рідини; забруднене скло очкового вузлу протерти, якщо плівки, які не запотівають, втратили прозорість, їх треба замінити;

- скласти шолом-маску (маску) і покласти її в сумку, застібнувши клапан протигазової сумки;

- здвинути сумку назад так, щоб при ходьбі вона не заважала руху руки і при необхідності закріпити протигаз на тулубі за допомогою поясної тасьми.

В положенні “ напоготові ” протигаз переводиться по команді “протигаз приготувати”, для чого:

- сумка пересувається вперед так, щоби було зручно достати протигаз двома руками;

- клапан сумки відстібається (крім протигазів ПМГ і ПМГ‑2), а поясна тасьма обноситься навколо талії і закріпляється;

- головний убір і каска готовляться до швидкого знімання (розв’язуються мотузки, розстібаються клапана та ремінці).

В “ бойове ” положення протигаз переводиться по сигналу “ хімічна тривога ”, по команді “ гази ”, а також самостійно (без команди і сигналів) при виявленні радіоактивного зараження (забруднення), отруйних речовин або біологічних засобів. В цьому випадку необхідно швидко закрити очі, затримати дихання, зняти головний убір і зажати його між ногами, вийняти шолом-маску (маску), взявши її обома руками за стовщені краї в нижній частині таким чином, щоб великі пальці були зовні шолому, а решта – усередині; прикласти нижчу частину шолом-маски (маски) під підборіддя і різким рухом рук уверх і назад натягнути шолом на голову; зробити різкий видих, відкрити очі, поновити дихання і надіти головний убір. Якщо шолом-маска надіта з перекосом (скло окуляр повинно бути проти очей) або утворились складки на масці – поправити шолом-маску і розправити складку.

 

 

 

Оцінка виконання нормативу № 1

“ одягання протигазу ” та час на його виконання

“ Відмінно ” 7 сек.

“ Добре ” 8 сек.

“ Задовільно ” 10 сек.

 

Помилки , припущення яких при виконанні нормативу № 1 “одягання протигазу” призводять до зниження оцінки на 1 бал

А. Не затримав дихання

Г. Не заплющив очі

Е. Шолом - маска одягнена з перекосом

Є. Не зробив повний видох

 

Помилки, припущення яких при виконанні нормативу № 1 “ одягання протигазу ” призводить до оцінки “ незадовільно ”

Б. При надяганні порвана шолом - маска

В. Не повністю нагвинчена протигазна коробка

Д. Утворились перекоси при яких зовнішнє повітря може потрапити під шолом – маску


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 206; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты