Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Завдання і види повітряної розвідки погоди




ЛЕКЦІЯ

З навчальної дисципліни

 

"Авіаційна метеорологія і прогнози погоди"

 

Т Е М А № 6: Організація і проведення розвідки погоди.

 

Заняття: 2   Організація ВРП на аеродромі.

 

Мета заняття : Розкрити організацію проведення розвідки радіолокації погоди і орнітологічної обстановки, порядок обробки, відображення, доповіді отриманих даних при метеорологічному забезпеченні польотів. Формувати розуміння важливості питань, що вивчаються, при забезпеченні безпеки польотів

РОЗПОДІЛ ЧАСУ

№ з/п СТРУКТУРА ЗАНЯТТЯ Час (хв.)
1. 2.     3. Вступ 1. Завдання і види ВРП. 2. Організація і методика проведення ВРП. 3. Обробка, аналіз і доповідь даних ВРП. Завершальна частина  

ІНФОРМАЦІЙНО-МЕТОДИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

1. НПП88, частина I, ст. 8999, частина II, ст. 4648. 2. НАМС86 ст. 47, 48, 54. 3. Никитин Г. А., Баканів Е.А. Основи авіації, М., "Транспорт", 1984, с. 320. 4. Баранів А.М., Солонин С. В. Авіаційна метеорологія. Л.; Гидрометеоиздат, 1992, с. 162187. 5. Організація і ведення розвідки погоди і орнітологічної обстановки. М.; видавництво МО, 1981, с. 272274.  

МАТЕРІАЛЬНО-ТЕХНІЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

1. 2. Опорні конспекти . Бланки, атласи.

Вступ

 

Питання підвищення бойової готовності і зміцнення обороноздатності залишаються первинними. Роль і місце авіації у війні відомі.

Але не дивлячись на те, що на озброєння поступають сучасні авіаційні ракетні комплекси їх залежність від погоди не зменшується. Забезпечення безпеки польотів залишається одним з головних завдань.

У рішенні цієї задачі значна роль належить повітряній розвідці погоди. Від правильної організації і якісного проведення ВРП багато в чому залежить і виконання поставлених завдань, і безпека польотів.

 

Завдання і види повітряної розвідки погоди

 

Повітряна розвідка погоди призначена для уточнення інформації про метеорологічну обстановку, отриману за допомогою інструментальних засобів, і визначення можливої її зміни в період польотів (НПП88 ст. 89).

Повітряна розвідка погоди є найбільш надійним і оперативним засобом отримання повних і достовірних відомостей про метеорологічні умови польотів Тільки за допомогою повітряної розвідки можна отримати дані про вертикальну структуру хмарності, видимості під хмарами і за хмарами, на посадочному курсі, а також дані про наявність і просторове положення небезпечних явищ погоди (зон обмерзання, бовтанки, грозової діяльності), їх інтенсивності і впливи на політ літака.

Основними завданнями повітряної розвідки погоди є:

¨ визначення висоти нижньої і верхньої межі хмар, їх кількості, форми і расслоенности;

¨ визначення видимості на злеті, в хмарах, між хмарами, за хмарами, при заході на посадку;

¨ визначення районів і висот, на яких спостерігаються небезпечні явища погоди (обмерзання, бовтанка, туман, низька хмарність, грозова діяльність, електризація і зрушення вітру);

¨ проведення аеровізуальних орнітологічних спостережень в районі аеродрому і польотів.

Повітряна розвідка погоди підрозділяється (мал. 1) :

¨ по техніці виконання (візуально - інструментальна, візуальна);

¨ за часом виконання (попередня, передполітна, доразведка погоди);

¨ по напряму (у районі аеродрому, в районі польотів, по маршруту польотів, у бік зміни, погіршення, поліпшення погоди).

При візуальній розвідці екіпаж у польоті веде спостереження за кількістю і формою хмар, видимістю, осіданнями і явищами погоди.

Візуально  інструментальна розвідка погоди дозволяє отримати повнішу інформацію про метеорологічні умови.

При цьому виді розвідки візуальні спостереження виробляються в комплексі з інструментальними вимірами за допомогою бортової апаратури. Інструментальний можна визначити: висоту верхньої і нижньої меж хмар (по барометричному або радіовисотоміру), напрям і швидкість вітру на висоті польоту (за величиною путньої швидкості і кутом зносу), інтенсивність бовтанки літака (по акселерометру), температуру зовнішнього повітря (по термометру), місце розташування і інтенсивність грозових вогнищ (по бортовому радіолокатору), електризацію (по рівню шумів при роботі радіотехнічного устаткування літака), зрушення вітру (по зміні кута зносу і повітряної швидкості).

Попередня розвідка погоди організовується в тих випадках, коли необхідно уточнити загальну метеорологічну обстановку в інтересах забезпечення навчань, повітряних парадів, особливо важливих спеціальних перельотів і інших заходів.

Передполітна розвідка погоди організовується для визначення фактичних метеорологічних умов і їх можливих змін в період польотів.

Доразведка погоди організовується і проводиться в процесі польотів за рішенням командира частини (керівника польотів) для уточнення метеорологічної обстановки в районі аеродрому.

  ПОВІТРЯНА РОЗВІДКА ПОГОДИ  
 
  ПО ТЕХНІЦІ ВИКОНАННЯ  
   
Візульно-інструментальна     Візуальна
 
  ЗА ЧАСОМ ВИКОНАННЯ  
   
Попередня     Передпольотна     Дорозвідка в ході польоту
 
  ПО НАПРЯМУ  
   
В районі аэродрому   В районі полету   По маршруту польотів   В бік змінення погодних умов
                               

 

Рис. 1. Видів повітряної розвідки погоди.

По напряму розвідка погоди підрозділяється залежно від стану погоди і завдань, які поставлені командиром авіачастини на ці польоти.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 121; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты