Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Головним завданням метеоподразделений усіх мір є забезпечення безпеки польотів в метеорологічному відношенні.




ЛЕКЦІЯ

З навчальної дисципліни

 

"Авіаційна метеорологія і прогнози погоди"

 

Т Е М А № 4: Організація метеорологічного забезпечення польотів і перельотів.

 

Заняття: 2   Метеорологічне і орнітологічне забезпечення польотів.

 

Мета заняття : Розкрити основні заходи по метеорологічному і орнітологічному забезпеченню в період попередньої і передпольотної підготовки. Формувати почуття відповідальності за своєчасне і якісне проведення цих заходів

РОЗПОДІЛ ЧАСУ

№ з/п СТРУКТУРА ЗАНЯТТЯ Час ((хв.)
1. 2.   3. Вступ 1. Мета і завдання метеорологічного і орнітологічного забезпечення польотів 2. Обов'язки начальника метеорологічної служби авіаційної частини під час польотів. 3. Метеорологічне і орнітологічне забезпечення в період передпольотної підготовки. Завершальна частина      

ІНФОРМАЦІЙНО-МЕТОДИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

1. НПП- 88, ст. 66-70, 74-80 2. НАМС- 86, ст. 4, 42-48 3. Керівництво по практичних роботах метеорологічних підрозділів авіації ВС. - М., Воениздат, 1992, с. 270,331-346, 374-377 4. Методичні рекомендації метеоподразделениям ВС СРСР. - М., Воениздат, 1989, с. 3-10

МАТЕРІАЛЬНО-ТЕХНІЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

Опорні конспекти . Бланки, атласи.

Вступ

 

Орієнтація на якісні параметри в оборонному будівництві вимагає пошуку нових форм і методів метеорологічного і орнітологічного забезпечення польотів. Розв'язати цю проблему можна за рахунок підвищення якості планування і організації роботи командирів, штабів і метеоподразделений авіаційних частин, а також міри обгрунтованості рішень, що приймаються, при виробництві польотів.

Завдання бойової і учбово-бойової підготовки льотного складу вирішуються завжди з урахуванням метеорологічної і орнітологічної обстановки. Ефективність їх виконання багато в чому залежить від уміння керівного і льотного складу грамотно і усебічно оцінювати погодні умови і приймати правильні рішення на усіх етапах підготовки і проведення польотів.

Командир авіаційної частини і керівник польотів (РП) зобов'язані особисто глибоко і усебічно аналізувати метеорологічну і орнітологічну обстановку. Підсумком аналізу має бути висновок про відповідність фактичних і очікуваних умов погоди характеру планованих і виконуваних під час польотів завдань і рівню підготовки льотного складу.

Твердими навичками в аналізі і оцінці метеорологічної і орнітологічної обстановки повинні володіти не лише авіаційні командири усіх мір, приймаючі рішення на польоти, але також офіцери штабів і служб, що здійснюють підготовку до польотів і їх забезпечення, а також увесь льотний склад, що виконує польотні завдання.

Недооцінка метеорологічної обстановки недопустима. Там, де нею нехтують, завжди є авіаційні події і авіаційні інциденти, пов'язані з метеоумовами.

У цій лекції розглядаються питання, пов'язані з метеорологічним забезпеченням на етапах організації польотів, попередньої і передполітної підготовки, порядок і послідовність їх проведення, обов'язки посадовців по підготовці до них.

 

1. Мета і завдання метеорологічного і орнітологічного забезпечення польотів

 

Метеорологічні умови - найважливіший елемент повітряної обстановки. Вони чинять істотний вплив на зліт, посадку і польоти повітряних судів, їх бойове застосування, стан аеродромів, експлуатацію авіаційної техніки, засобів забезпечення польотів і на роботу особового складу.

Метеорологічне забезпечення є одним з видів оперативного (бойового) забезпечення бойової і учбово-бойової підготовки об'єднань, з'єднань, частин авіації Збройних Сил і має своїй на меті якнайповніше використання метеорологічних умов для ефективного застосування авіації і забезпечення безпеки польотів. Воно включає безпосереднє забезпечення бойової і учбово-бойової підготовки авіаційних об'єднань, з'єднань, частин, випробувальних і дослідницьких польотів, безпеки польотів в метеорологічному і орнітологічному відношенні, а також представлення командуванню, штабам, розрахункам командних пунктів (КП) і центрів ЄС ОрВД усіх видів метеорологічної і орнітологічної інформації, необхідної для планування, координування і управління польотами. Метеорологічне забезпечення здійснюється метеорологічною службою відповідно до вимог Повчання по виробництву польотів авіації Збройних Сил, НАМС і інших документів, що регламентують льотну роботу.

Метеорологічне забезпечення польотів авіації Збройних Сил організовується начальниками відповідних штабів через начальників метеорологічної служби і здійснюється штатними метеорологічними підрозділами на усіх етапах підготовки і проведення польотів.

Основними завданнями метеорологічного і орнітологічного забезпечення польотів є:

· виробництво візуальних спостережень за погодою і вимірів за допомогою технічних засобів значень метеорологічних елементів;

· збір, передачу обробку, картографування і аналіз аеросиноптичної інформації у встановленому об'ємі;

· розробку авіаційних прогнозів погоди, авіаційно-кліматичних довідок і описів районів базування і польотів;

· організацію і здійснення штормового сповіщення і попередження про небезпечні явища погоди;

· забезпечення командування, штабів, керівника польотів і групи керівництва польотами, розрахунків КП, центрів ЄС ОрВД і льотного складу усіма видами метеорологічної інформації, необхідної для планування, ухвалення рішення на польоти і їх проведення;

· розробку пропозицій по організації розвідки радіолокації і повітряної і доразведки погоди, по використанню і обліку метеорологічної обстановки для успішного виконання польотів і забезпечення їх безпеки;

· розробку прогнозів маршрутів аеростатів (при забезпеченні польотів аеростатів);

· забезпечення розрахунків КП і центрів ЄС ОрВД даними про передбачуваний час і траєкторії переміщення радіозондів і аеростатів;

· підготовку даних для оцінки радіаційної і хімічної обстановки;

· навчання льотного складу авіаційній метеорології.

Головним завданням метеоподразделений усіх мір є забезпечення безпеки польотів в метеорологічному відношенні.

Допуск офіцерів метеорологічної служби до метеорологічного забезпечення польотів оформляється наказом по частини після здачі ними заліків по знанню вимог документів, що регламентують безпеку польотів в метеорологічному і орнітологічному стосунках, з вказівкою метеорологічних умов, при яких вони можуть здійснювати це забезпечення.

Польоти в складних метеорологічних умовах (СМУ) і при мінімумі погоди, як правило, забезпечуються начальниками метеорологічних підрозділів. Наказом командира авіаційній частині до забезпечення таких польотів можуть допускатися найбільш підготовлені інженери-синоптики, що мають високу кваліфікацію.

Метеорологічні підрозділи об'єднань і з'єднань на усіх етапах підготовки і проведення польотів, окрім збору, обробки, аналізу метеорологічної і орнітологічної інформації, розробки прогнозів погоди і штормових попереджень здійснюють:

· вивчення планів польотів і перельотів в частинах;

· забезпечення командування об'єднань (з'єднань), штабів, розрахунків КП і центрів ОрВД усіма видами метеорологічної і орнітологічної інформації по районах базування і польотів;

· надання допомоги метеорологічним підрозділам частин в аналізі, оцінці і прогнозуванні метеорологічної обстановки;

· передачу в метеорологічні підрозділи частин аеросиноптичних консультацій, прогнозів погоди, штормових сповіщень і попереджень, даних про фактичну погоду, результатів повітряної і радіолокації розвідки погоди і інших відомостей, необхідних для забезпечення польотів і їх безпеки;

· контроль за відповідністю фактичного і очікуваного стану погоди на аеродромах умовам, передбаченим для виконання планових польотних завдань (у тому числі повітряної розвідки погоди) і рівню підготовки льотного складу, за правильністю вибору маршрутів повітряної розвідки погоди; за своєчасністю і якістю метеорологічних і орнітологічних спостережень на аеродромах (у тому числі за допомогою засобів радіолокацій); за своєчасністю доповіді командуванню, керівникові польотів прогнозів погоди і штормових попереджень, отриманих від метеорологічних підрозділів об'єднання (з'єднання).

До метеорологічного забезпечення польотів пред'являються наступні вимоги:

q своєчасність;

q повнота метеорологічного забезпечення;

q безперервність метеорологічного забезпечення;

q висока якість метеорологічного забезпечення.

Своєчасність метеорологічного забезпечення полягає в забезпеченні керівного, льотного складу і розрахунків ПУ польотами необхідною метеорологічною інформацією у встановлені терміни і попередженнями про можливість виникнення небезпечних явищ погоди.

Повнота метеорологічного забезпечення полягає в доповідях посадовцям метеорологічної інформації про фактичний і очікуваний стан погоди в об'ємі, достатньому для оцінки і обліку метеорологічних умов як в період планування і підготовки польотів, так і в ході їх проведення.

Безперервність метеорологічного забезпечення полягає в безперервній роботі метеоподразделений з'єднань, частин і їх готовність в будь-який час надати командуванню, льотному складу і розрахунків ПУ польотами необхідну метеорологічну інформацію.

Висока якість метеорологічного забезпечення полягає в якнайповнішому обліку метеорологічних умов на аеродромах, полігонах і в районах польотів.

Щоб виконувати завдання, що стоять перед метеослужбою по метеорологічному забезпеченню польотів, від метеоспециалистов потрібно глибоке знання і строге виконання керівних документів після організації і забезпечення польотів (ОПП, НПП, НАМС, накази і директиви МО, ГК ВПС).

Головна увага на усіх етапах підготовки і проведення польотів повинна приділятися їх безпеці в метеорологічному відношенні. Метеоролог має бути не формальним виконавцем-інформатором про погоду, а помічником РП і при необхідності вживати усі заходи, прявляя при цьому наполегливість і принциповість, щоб запобігти авіаційній події.

Грамотна оцінка і облік метеорологічної і орнітологічної обстановки на усіх етапах підготовки і проведення польотів є одним з важливих елементів в їх успішному проведенні. Для обліку очікуваних метеорологічних умов командир, організуючий польоти, разом з начальником метеорологічної служби (черговим інженером-синоптиком) аналізує метеорологічну і орнітологічну обстановку, використовуючи для цього увесь аеросиноптичний матеріал і інші дані, наявні в метеоподразделении.

Проаналізувати і оцінити метеорологічну обстановку - означає визначити:

· загальний характер синоптичного процесу і тенденцію його розвитку;

· стан і характер повітряних мас до землі і на різних висотах;

· положення фронтальних розділів, напрям і швидкість їх переміщення, а також відповідні їм погодні умови;

· погодні умови і, в першу чергу, можливість виникнення ОЯП в районі аеродрому, на маршрутах польотів, полігонах і запасних аеродромах з урахуванням місцевих авіаційно-кліматичних особливостей;

· можливість проведення повітряної розвідки погоди і польотів;

· складність фактичних і очікуваних метеорологічних умов;

· відповідність очікуваних погодних умов рівню підготовки льотного складу і запланованим польотним завданням.

Таким чином, основною метою є усебічний облік очікуваних метеоумов при виконанні польотів і забезпечення їх безпеки.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 102; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты