Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Основні джерела та риси права.




Великобританія не знає одночасного створеного акту як конституції.За формою британська Конституціяі в ХХ столітті має комбінований, несистематизированный характер і складається з двох частин - писані й неписані. Такий характер мають всі галузі англійського права. Британську Конституцію часто називають неписаної, маючи на увазі ту обставину, що вона ніколи не була "записана" в одному акті. Писана та неписана її частини мають, у свою чергу, різні досить різноманітні джерела.

Писана частинавключає в себе статутною право, тобто прийняті в різні роки і навіть епохи парламенту закони, що регулюють питання конституційного характеру, і судові рішення (прецеденти), що мають своїм предметом питання, що носять той же конституційний характер. Вираз "писаний" закон означає закон, формально прийнятий парламентом, неважливо зафіксований він на папері чи ні, а термін "неписаний" закон вживається для позначення закону, не приймався парламентом. Судові рішення становлять систему "загального права", вони стосуються, головним чином, права і свободи громадян, відносини різних державних органів. Найбільше значення з них мають рішення вищих судових інстанцій.

До власненеписаної частинівідносяться конституційні угоди, ніде юридично не зафіксовані, але регулюють найважливіші питань державного життя. Ці угоди, або система звичаєвого права, розглядаються у Великобританії як основа конституційного права. Частина звичаєвого права розглядають королівські прерогативи, що регулюють призначення міністрів, "колективну відповідальність" кабінету, розпуск парламенту та ін.

Статутне правоносить фрагментарний характер; парламентських актів з конституційних питань налічується близько 4000. Деякі акти парламенту можуть розглядатися як чисто конституційні (закони про склад, взаєминах і повноваження парламенту - 1911, 1948гг., акт про перах 1963р.), закони про правове положення особистості (Хабеас корпус акт 1679, Білль про права 1689 із внесеними змінами), закон про виборче право (акти про народному уряді 1949 р., 1969 р., 1974 р. і ін.); Закони про місцеве управлінні (акти про місцеве управління 1972 і 1985рр..).

Конституційні норми містяться і в законах, в яких регулювання подібних норм є частиною акта, нарівні з іншими питаннями. Наприклад, в Акті про міністрів корони 1975 нарівні з питаннями конституційного характеру міститься багато положень, що відносяться до адміністративному праву. Конституційні норми можуть міститися і в актах делегованого законодавства.

У ХХ столітті роль прецедентного права ослаб, але такі переваги судових прецедентів, як гнучкість і еластичність, пояснюють зацікавленість правлячих кіл у збереженні загального права. Подібну форму мають Конституція до 1982 р. і Конституція Канади. Своєрідна форма британської Конституції тягне за собою ряд наслідків; перш за все, що входять до неї компоненти виключають будь-який особливий порядок їх прийняття, зміни або скасування.Конституція, таким чином, належить до гнучких, тобто змінних з додержанням звичайної процедури в парламенті чи в умовах звичайного судочинства. Наступна особливість - відсутність органів конституційного контролю, тому що неможливо зіставити видаються акти, прийняті судові рішення з вже діючими парламентськими законами та судовими рішеннями. Тим більше не можна визначити, чи відповідає видається акт конституційним угодами, ніде юридично незафіксованим.

З характеру Конституції випливає і те, що праці вчених-юристів визнаються за джерело конституційного права, оскільки вони містять необхідні узагальнення, аналіз писаних і неписаних норм конституції.

Основними джерелами англійського права є судові прецеденти, тобто рішення вищих судів, що мають обов'язкову силу для них самих і нижчих судів, статути - законодавчі акти британського парламенту і що видаються виконавчими органами акти делегованого законодавства.

В системі судових прецедентів розрізняютьнорми загального права, яке почало формуватися ще в XI ст. і нині відіграє основну роль, або доповнює законодавство і норми так званого права справедливості, що складалася з рішення суду канцлера, який існував з ХV століття до судової реформи 1873 - 1875 рр.

До ХХ століття були створені з метою упорядкування правового регулювання окремі консолідовані акти, хоча і стосовно лише до окремих правовим інститутам - закони про сімейних відносинах 1857р., про партнерство 1890г., про продаж товарів 1893р., та ін У результаті законодавство стало під багатьох відношеннях важливим джерелом права, ніж норми сформульовані в прецеденти. Але і ХХ столітті судовий прецедент залишається важливим і повноцінним джерелом англійського права, оскільки зберігаються інститути, що безпосередньо регулюються нормами загального права або навіть права справедливості (деякі види договорів - довірчої власності, відшкодування збитку, відповідальність за порушення зобов'язань та ін.).

Протягом ХХ століття серед джерел англійського права істотно зросла рольделегованого законодавства, особливо в охороні здоров'я, освіті, соціальне страхування. Вищою формою делегованого законодавства вважається "наказ в Раді", що видається урядом від імені монарха і таємної ради (дорадчого органу при монарха, що включає вищих посадових осіб Великобританії).

У 1865 р. була створена правова комісія для Англії (одночасно для Шотландії), якій було доручено готувати проекти великих консолідованих актів з тим, щоб у перспективі "провести реформу всього права аж до його кодифікації". Але і в даний час жодна галузь англійського права не кодифіковано повністю.

В Англії єдиною областю виступає сфера цивільногота торгового права.Відношення власностірегулюється законами, прийнятими в 1925 р. (закон про власність, про управління майном та ін.). Великий розвиток отримавінститут довірчої власності, керованою користь третіх осіб (створення благодійних фондів, управління спадковим майном і майном недієздатних осіб та ін.) зобов’язаннярозділяються на що виникають з договорів і з правопорушень. Серед підстав виникнення зобов'язань прийнято виділяти традиційний інститут порушення правовладенія, різні посягання на права особистості (обман, наклеп, спричинення шкоди). Стосовно до деяких видів зобов'язань і правопорушень діє принцип "строгої відповідальності", згідно з яким потрібно встановити лише факт заподіяння шкоди, але немає необхідності доводити суб'єктивну вину правопорушника. При укладанні договорів велике значення надається встановленню і дотримання стандартних умов, які регулюються, як і зобов'язання, в основному, нормами прецедентного права.

Спадкування майнаможливо як за заповітом, так і за законом. Ще Закон про заповіти 1857 р. надає обов'язкову силу заповіту, складеним в письмовій формі в присутності двох свідків.

Сімейні стосункирегулюються досить докладно різними законодавчими актами: Закон про шлюб 1949 р. в основному присвячений укладанню шлюбу, Закони про реформу сімейного права 1969 та 1987 рр. уточнили закони про спадкування, про право незаконнонароджених дітей і про обов'язки батьків таких дітей, Закон про визнання шлюбу недійсним 1971 р., Закон про розлучення і окремому проживанні подружжя 1971 р., Закон про майнові відносини подружжя 1973р.

Трудові відносинирегулюються законодавством і прецедентним правом, яке формується в ході судового розгляду трудових спорів. У деяких галузях виробництва найважливіша умова праці (ставки заробітної плати, тривалість робочого часу, умови праці тощо) закріплюється в колективні договори, в інших галузях виробництва існує лише індивідуальні трудові угоди, для яких особливого значення набувають загальні приписи, що містяться в парламентських актах. До них можна віднести Закони про профспілки і трудових відносинах 1974 і 1976 рр., Про захист зайнятості 1975 і 1978 рр., Про зайнятість 1980 р., 1982 і 1988 рр., Про заробітну плату 1986 р. і ін.

У ХХ столітті в Англії отримала розвитоксистема соцільного забезпечення, були створені національна служба охорони здоров'я, національне страхування. Система різних фондів, що формуються за рахунок працівників, підприємців, засобів муніципальних органів та коштів держбюджету дозволяє виплачувати пенсії по старості, допомоги з безробіття, інвалідності, багатодітності, на материнство, на освіту, оплату житла та ін До числа основних законодавчих актів у цій галузі можна віднести Закон про національну службу охорони здоров'я 1977р., Закон про соціальне забезпечення 1985р., Закон про хронічних хворих і інвалідів 1970р., Закон про нещасні випадки на виробництві та професійних хворобах 1975р.

За останнє десятиліття значний розвиток отрималозаконодавство про охорону навколишнього середовища.Найбільш важливими є Закони про контроль над забрудненням навколишнього середовища 1974р., Закон про захист та використання вод 1973р., Закон про контроль за забрудненням атмосфери 1978р.

Важливі зміни в ХХ столітті зазналинорми карного праваАнглії,хоча і зараз переважну частину складають акти, прийняті під час реформи 1830-1880 рр. (найстарший - закон про державну зраду 1351 р.). Але сучасне законодавство охоплює майже всі основні інститути загальної частини і юридично значущі ознаки, що характеризують конкретні види злочинів. До числа найважливіших чинних законів можуть бути віднесені:

- Закон про кримінальне право 1967 р., в якому визначена нова класифікація кримінальних злочинів і скасовано традиційний поділ їх на фелоніі і місдімінор; Закон про злочинний замах 1981; Закон про компетенцію кримінальних судів 1973; Закон про виправлення правопорушників 1974 р.; Закон про вбивство 1957р.; Закон про злочини проти особистості 1861; Закон про викрадення дітей 1984 р.; Закон про крадіжку 1968 і 1978 рр.; Закони про охорону державної таємниці (офіційні секрети) 1911,1920, 1939 і 1989 рр.; Закони про зловживання наркотиками 1971 р.

Найважливіше перетворення - скасування поділу злочинних діянь нафелонії і місдімінор, проголошена в ст.1.Закону про кримінальне право 1967 Раніше,1945 р., були скасовані відмінності між фелонії і "Тризна "- державної зради, яка вважалась особливою категорією злочинів (наприклад, всі співучасники в ній визнавалися виконавцями злочину). Поділ же на фелонії і місдімінор мають архаїчний характер, оскільки до фелоніі ставилися злочинні діяння, що колись, наприкінці XVIII століття, каралися смертельної стратою і конфіскацією майна, а до місдімінор всі інші. У результаті в середині ХХ століття кишенькова крадіжка в церкві могла бути визнана фелон, а найнебезпечніша шахрайська операція, заподіяла величезних збитків, - місдімінор. Тому англійська законодавець визначив нову класифікацію злочинних діянь. "Арестні" злочини - злочинні діяння, за які загрожує строк понад 5 років. Всі інші отримали назву "неарестних".

Класифікація злочинних діяньпроводиться і з процесуальних підстав, - на злочин, переслідуване або по обвинувальному акту (справи розглядаються судом присяжних), або в порядку сумарного виробництва (магістрами), або, діяння "змішаної юрисдикції" (в будь-якому з названих двох порядків).

Система покарань- позбавлення волі, пробація ( "випробування", умовне засудження до трьох років) і штраф. В якості додаткових покарань використовується позбавлення прав на водіння автомобіля, на заняття певною діяльністю, наказ про виконання робіт у громадських інтересах від 40 до 240 годин і ін.

Смертна кара, яка за Законом про вбивство 1957 р., могла призначатися тільки за кілька видів тяжкого вбивства, в 1965 р. була скасована тимчасово, а в 1969 р. постійно, оскільки з'ясувалося, що тимчасове скасування смертної кари призвела до зростання тяжких вбивств. Але в Англії продовжують діяти статуси, що передбачають смертну кару за державну зраду, піратство і підпал королівських будинків, але смертні вироки по тим вже протягом кількох десятиліть не виносяться. З 1948 р. скасовані каторжні роботи.

Джерелами кримінально-процесуального правав Англії служать, перш за все, законодавчі акти, здебільшого регулюють одночасно і питання судоустрою. До їх числа відносяться закони про Верхньому суді 1982 р., про магістратських судах 1980 р., Закон про суди графств 1984 р., про присяжних 1974 р., Закон про переслідування за злочини 1985 р., Закон про відправлення правосуддя 1985 р., Закон про поліцію і докази у кримінальних справах 1984 р., Закон про суди і юридичні послуги 1980 р. і ін

Прецендентное право служить тут основою тлумачення законодавчих пропозицій і усуває прогалини в законодавстві.

Англійська кримінальний процессбудується на основі принципу змагальності: функція обвинувачення (порушення кримінальної справи, збирання обвинувальних доказів, підтримка обвинувачення в суді); функція захисту (збирання виправдувальних доказів, захист у суді); функція суду (забезпечення дотримання сторонами правил судового спору, вирішення питання про винність, визначення міри покарання). У цивільному процесі суд виступає арбітром між двома сторонами - позивачем та відповідачем.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 103; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты