Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Розрахунки із Фондом соціального страхування на випадок безробіття




Відповідно до вимог Закону України „Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття" від 02.03.2000 p. № 1533-ІИ, підприємства є платниками внеску у Фонд загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

Платниками страхових внесків є страхувальники та застраховані особи. Страхувальник — роботодавці та застраховані особи, які відповідно до цього ікону сплачують страхові внески

Застрахована особа — найманий працівник, на користь якого здійснюється страхування на випадок безробіття.

Об'єкт страхування на випадок безробіття є страховий випадок, із настанням о у застрахованої особи (члена її сім'ї, іншої особи) виникає право на отримання матеріального забезпечення на випадок безробіття та надання соціальних послуг. Розміри страхових внесків установлюються на календарний рік:

• для підприємств — у відсотках до сум фактичних витрат на оплату праці найманих працівників, що включають витрати на виплату основної та до­даткової заробітної плати, інших заохочувальних і компенсаційних виплат, у тому числі в натуральній формі, що визначаються згідно з нормативно- правовими актами, прийнятими відповідно до Закону України „Про опла­ту праці", які підлягають обкладенню податком з доходів фізичних осіб;

• для найманих працівників — у відсотках до сум оплати праці, які вклю­чають основну і додаткову заробітну плату, а також інші заохочувальні та компенсаційні виплати (у тому числі в натуральній формі), які підляга­ють обкладенню податком з доходів фізичних осіб.

Страхові внески нараховуються на зазначені фактичні виплати (доходи), що перевищують максимальної величини фактичних витрат страхувальника на оплату праці найманих працівників і доходу фізичних осіб, з якої справляються внески до Фонду, визначеної Кабінетом Міністрів України .

Від сплати страхових внесків звільняються застраховані особи на період відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та відпустки по •ляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку за медичним висновком. Страхуванню на випадок безробіття не підлягають:

• працюючі особи, які отримують або мають право на призначення пенсії за віком, у тому числі на пільгових умовах, пенсії за вислугу років, а також особи, які досягли встановленого законом пенсійного віку;

• іноземці та особи без громадянства,, які тимчасово працюють за наймом в Україні, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України.

З 13 січня 2009 р. ставка внеску на страхування на випадок безробіття відповідно Закону України „Про розмір внесків на деякі види загальнообов'язкового державного соціального страхування" № 2213-ІІІ від 11.01.2001 р. становить:

• для роботодавців (підприємств) — 1,6 відсотка суми фактичних витрат на оплату праці найманих працівників (в 2007-2008 pp. розмір внесків для роботодавців становив 1,3 відсотка). Для юридичних та фізичних осіб, які

використовують працю фізичних осіб за договорами цивільно-правового характеру, з 13.01.2009 р. слід нараховувати 2,2 відсотка від суми витрат на виплату доходу (прибутку). • для найманих працівників — 0,6 відсотка суми оплати праці, що включає основну та додаткову заробітну плату, а також інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, які підлягають обкладанню податком з доходів фізичних осіб.

Підприємства та організації товариств УТОГ і УТОС, а також підприємства та організації громадських організацій інвалідів, де кількість інвалідів становить не менше 50 % загальної чисельності працюючих і за умови, що фонд оплати праці таких інвалідів становить не менше 25 % не нараховують і не сплачують внесків до Фонду соціального страхування на випадок безробіття.

З 01.01.2007 р. працюючі інваліди відносяться до застрахованих осіб, а тому з їх заробітної плати повинні утримуватися страхові внески по страхуванню на випадок безробіття (спільний лист Мінпраці та Державного центру зайнятості від 10.11.2006 р. № ДЦ-11-5809/0/6-06).

Сплата внеску на страхування на випадок безробіття здійснюється одночас­но з одержанням коштів на оплату праці в установах банків.

 

Таблиця

Терміни сплати страхових внесків до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття

Вид виплати Терміни сплати страхових внесків
Аванс (грошові кошти отримано з банківського рахунка) \ Одночасно з одержанням коштів на і оплату праці в банку. j
Аванс (грошові кошти перераховано на картрахунок працівника)
Аванс із виручки підприємства
Заробітна плата (грошові кошти отримано з банківського рахунка) Одночасно з одержанням коштів '
Заробітна плата (грошові кошти перераховано на картрахунок працівника) 1 Одночасно з перерахуванням коштів
Заробітна плата із виручки підприємства Одночасно з виплатою коштів із і виручки (у день виплати)
Заробітна плата в натуральній формі Одночасно з виплатою в натуральній формі (у день виплати) і
Заробітна плата виплачена невчасно При фактичній виплаті зарплати

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 70; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты