Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Суть, значення і завдання статистики державного бюджету




Тема 5. Статистика державного бюджету

Суть, значення і завдання статистики державного бюджету

Система показників статистики державного бюджету

Основи бюджетної класифікації

Статистичні методи аналізу показників державного бюджету.

Суть, значення і завдання статистики державного бюджету

Державні фінанси– найважливіша складова частина фінансової системи країни. Завдання державних фінансів полягає в тому, щоб забезпечити державу грошовими коштами, які їй необхідні для виконання економічних, соціальних і політичних функцій.

Важливим завданням статистики державних фінансів є вивчення кількісних закономірностей масових процесів, які відбуваються при формуванні і використанні державних фінансів.

Статистичне вивчення державних фінансів передбачає визначення обсягу державних фінансів, їх структури, динаміки структурних зрушень, які відбуваються в формуванні державних фінансів під впливом економічних змін, виявлення факторів, які впливають на формування і використання державних фінансів і їх складових частин..

Бюджетна система України – сукупність державного бюджету та місцевих бюджетів, побудована з урахуванням економічних відносин, державного і адміністративно-територіальних устроїв і врегульована нормами права (Бюджетний кодекс)

Бюджет – план формування та використання фінансових ресурсів для забезпечення завдань і функцій, які здійснюються відповідно органами державної влади, органами влади Автономної Республіки Крим, органами місцевого самоврядування протягом бюджетного періоду (Бюджетний кодекс);

Бюджетний процес – регламентований бюджетним законодавством процес складання, розгляду, затвердження, виконання бюджетів, звітування про їх виконання, а також контролю за дотриманням бюджетного законодавства (Бюджетний кодекс)

Стаття 19. Стадії та учасники бюджетного процесу
1. Стадіями бюджетного процесу визнаються:
1) складання проектів бюджетів;
2) розгляд проекту та прийняття закону про Державний бюджет України (рішення про місцевий бюджет);
3) виконання бюджету, включаючи внесення змін до закону про Державний бюджет України (рішення про місцевий бюджет);
4) підготовка та розгляд звіту про виконання бюджету і прийняття рішення щодо нього.
2. На всіх стадіях бюджетного процесу здійснюються контроль за дотриманням бюджетного законодавства, аудит та оцінка ефективності управління бюджетними коштами відповідно до законодавства.
3. Учасниками бюджетного процесу є органи, установи та посадові особи, наділені бюджетними повноваженнями (правами та обов'язками з управління бюджетними коштами).

 

Державний бюджет – основний елемент державних фінансів, тобто це головний фінансовий план країни. Він відображає систему економічних відносин щодо формування і використання централізованого фонду грошових коштів держави, а також характеризує найважливіші пропорції, утворені у процесі формування та розподілу її фінансових ресурсів.

Державний бюджет - це фінансовий план країни, який відображає реальні економічні відносини між державою та іншими економічними суб’єктами з приводу утворення та використання фонду грошових ресурсів країни, призначених для виконання функцій держави шляхом розподілу та перерозподілу ВВП.

Причини функціонування державного бюджету:

. існування товарно-грошових відносин;

. функціонування держави;

. потреби розширеного відтворення.

Механізм функціонування державного бюджету можна розподілити на дві складові:

1) джерела формування бюджетного фонду;

2) напрями використання.

Джерела формування державного бюджету:

• .податкові надходження;

• неподаткові надходження;

• доходи від операцій з капіталом;

• бюджетні трансферти;

• цільові бюджетні фонди.

Напрями використання державного бюджету:

.економічна діяльність держави;

. соціальна сфера та соціальний захист населення;

. національна оборона;

. державне управління;

. правоохоронна діяльність;

. зовнішньоекономічна діяльність;

. обслуговування державного боргу.

Бюджетна система України складається з:

1) Державного бюджету України;

2) республіканського бюджету Автономної Республіки Крим;

3) місцевих бюджетів.

Сукупність показників державного бюджету, республіканського бюджету АРК та місцевих бюджетів утворюють Зведений бюджет України.

Розрізняють два види бюджетів:

. бюджет-брутто - це форма побудови бюджету, в якій доходи та витрати показуються в розгорнутому вигляд! без сальдування зустрічних платежів;

. бюджет-нетто - форма побудови бюджету, в якій доходи та витрати окремих бюджетів показуються як сальдо, тобто з урахуванням зустрічних платежів.

Бюджет-нетто менший за бюджет-брутто. Різниця між ними являє собою внутрішній оборот грошових коштів, який не збільшує реальних доходів і видатків зведеного бюджету України.

Фінансова політика держави має ґрунтуватися тільки на реальному бюджеті. Оптимізація складу та структури доходів і видатків бюджету відображає збалансованість фінансової політики.

Формування бюджету передбачає вирішення наступних завдань:

1)визначення реальних обсягів доходів;

2) оптимізація структури видатків на основі забезпечення максимального рівня зростання ВВП при задоволенні необхідного мінімального рівня соціальних потреб; балансування бюджету.

Можливі шляхи збалансування бюджету:

1) збільшення доходів — введення нових податків, підвищення ставок чи розширення об’єкта оподаткування з діючих податків, розширення використання неподаткових доходів;

2) скорочення видатків — пропорційного чи селективного; на основі прийняття бюджетного дефіциту з установленням джерел його покриття (державні позики або грошова емісія).

Статистика державного бюджету характеризує основні його параметри, тобто визначає:

· загальну величину доходів і витрат державного бюджету; розмір перевищення витрат над доходами (дефіцит) або доходів над витратами (профіцит);

· структуру доходів державного бюджету;

· структуру витрат державного бюджету;

· джерела фінансування бюджетного дефіциту;

· розміри державного внутрішнього боргу;

· розміри і структуру оподаткування;

· вплив фіскальної політики на економічний ріст і рівень життя;

· ефективність проведення державою фіскальної політики.

На підставі вищевказаного виділяють основні завдання статистики державного бюджету, до яких належать:

· збір та обробка даних про доходи і витрати державного бюджету;

· аналіз виконання плану бюджету;

· аналіз динаміки доходів і витрат бюджету;

· забезпечення контролю за доходами та витратами щодо конкретних розділів, статей та параграфів;

· характеристика виконання плану і динаміки дохідної і витратної частини бюджету;

· виявлення закономірностей у структурі та розмірах доходів і витрат;

· вивчення зв’язку доходів державного бюджету з найважливішими макроекономічними показниками;

· прогнозування доходів і витрат.

 

Отже, головні завдання статистики полягають у тому, щоб аналізувати виконання плану та динаміку доходів і видатків державного бюджету, зв’язок дохідної частини з найважливішими показниками розвитку економіки. Для виконання цих завдань статистика використовує звітність про виконання республіканського і місцевих бюджетів, що надається бюджетними і банківськими установами, органами комітету статистики і господарськими організаціями.

Джерелами інформації статистики державного бюджету є дані про податки, які збирають, обробляють та аналізують за допомогою методів економічної статистики регіональні відділення Державної податкової адміністрації. Саме ці дані виступають об’єктом статистики державного бюджету.

Головними методами, що застосовуються статистикою державного бюджету, є типологічні, структурні та аналітичні групування, динамічні ряди, структурні зрушення.

Групування доходів державного бюджету проводиться відповідно до їх економічної природи за принципом предметної класифікації (виду) податкових платежів (ПДВ, податок з прибутку, акцизи тощо). Динамічні ряди доходів бюджету будуються з урахуванням змін, що відбулися у статтях доходів за фактичним роз­поділом джерел доходів по розділах, главах, параграфах і статтях. Ці зміни беруться до уваги при вивченні структурних зрушень у доходах бюджету.

Для аналізу закономірностей формування окремих видів доходів державного бюджету застосовуються динамічні ряди, для прогнозних розрахунків — економетричні моделі. При вивченні впливу окремих факторів на формування дохідної частини бюджету досить поширені методи кореляційно-регресійного аналізу, а також багатофакторні індексні моделі.

У практиці статистичного аналізу високе інформаційне навантаження має вивчення регіонального розподілу податкових надходжень. Воно дає можливість оцінити стан і потенційні можливості кожного регіону у формуванні загальнодержавного бюдже­ту. Також актуальним є вивчення показників концентрації податкових надходжень у розрізі районів, областей і регіонів.

Подібний широкий інструментарій статистики призначено для досконалого вивчення природи податкових надходжень за конкретних економічних умов і надання адекватних рекомендацій для ефективного управління цим процесом. Так, при прийнятті державного бюджету на кожний наступний рік досконало вивчаються дані про виконання минулорічного бюджету. Постатейно аналізується рівень виконання бюджету (як за дохідною, так і ви­датковою частинами) з визначенням причин, що завадили виконати ту чи іншу статтю, і потенційних резервів.

Аналіз податкових надходжень здійснюється на всіх рівнях державної влади з відповідним розподілом на функції. Так, ДПС збирає, обробляє та накопичує дані про поточні податкові надходження. На рівні Кабінету Міністрів, тобто виконавчої гілки влади, аналізом податкових надходжень займається Міністерство фінансів, яке виступає «виконавцем» прийнятого і затвердженого Державного бюджету. Аналіз податкових надходжень дає змогу Кабінету Міністрів формувати стратегію і тактику в питаннях податкової політики, управління державним боргом, впливати на макроекономічну ситуацію в країні шляхом внесення пропозицій до Верховної Ради щодо зміни податкових ставок, уведення нових або відміни старих податків тощо. Верховна Рада як законодавчий орган в цілому і Комісія з питань державного бюджету виконують моніторинг виконання бюджетного року і готують законодавчу базу для прийняття нового Державного бюджету. На підставі статистичних даних аналізуються та, у разі можливості, усуваються помилки, припущені при формуванні минулого бюджету.

Бюджетний процес в Україні має поки що невелику історію. Нестабільність вітчизняного податкового законодавства відповідним чином впливає на формування податкових надходжень. Існують проблеми з налагодженням належного обліку податкових надходжень і стабілізацією податкової бази. Все це прямо або опосередковано позначається на статистичному забезпеченні бюджетного процесу. Так, зміна в методології розрахунку тих чи інших статей бюджетних надходжень значно ускладнює зіставність показників за кілька звітних періодів, впливає на об’єктивність отриманих результатів. До того ж бюджетний процес не є прозорим і відкритим. Як правило, лише остаточні агреговані статті висвітлюються у засобах масової інформації. При цьому «технічні» особливості складання того чи іншого розділу, статті залишаються без належних коментарів. Це, в свою чергу, стоїть на заваді незалежних експертів та аналітиків, які через такий перебіг подій не в змозі адекватно оцінити переваги та недоліки прийнятого бюджету.

Статистика державного бюджету відіграє значну роль у процесі державного управління податковими надходженнями до дер­жавного бюджету зокрема і виконанням дохідної та видаткової частин бюджету взагалі. Дані статистичного аналізу використовуються виконавчою та законодавчою гілками влади для забезпечення виконання належних функцій у бюджетному процесі.

Статистичний аналіз також дещо ускладнений нестабільністю методологічної бази обліку та розрахунку окремих статей податкових надходжень. Це заважає як об’єктивності статистичних розрахунків, так і управлінських рішень, сформованих на підставі цих розрахунків. Обмежене висвітлення процесів, пов’язаних з прийняттям і виконанням бюджету, в загальних та специфічних аспектах не сприяє формуванню незалежної експертної думки з проблемних питань бюджетотворення.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 133; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.009 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты