Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Державне регулювання інноваційної діяльності




1.Необхідність державного регулювання ІД.

а)Значення інновацій для економічного розвитку держави.

б)Обмеженість ринкових механізмів регулювання інноваційної діяльності.

в)Основні напрямки державного регулювання інноваційної діяльності.

2.Державна інноваційна політика.

а)Мета та принципи інноваційної політики держави.

б)Визначення пріоритетних напрямків інноваційної діяльності.

3.Методи реалізації інноваційної політики.

а)Система прямого державного регулювання.

б)Непрямі методи реалізації державної інноваційної політики.

Інновації пронизують всі аспекти життя людей і набувають все більшого значення. Вони впливають на всі сторони нашого життя, зокрема:

¨ на макроекономічні показники. Дослідження Л.Канторовича та Р.Солоу свідчать, що у розвинених країнах зростання ВВП, за різними оцінками, на 70-80% відбувається за рахунок нововведень і лише на 30-20% - - за рахунок традиційної діяльності.

¨ інновації змінюють структуру економіки: зменшується доля зайнятих в сільському господарстві і збільшується – у сфері послуг, виникають одні виробництва і галузі і зникають інші.

¨ за рахунок інновацій стає можливою гармонізація відносин природи і людини, бо досягнення НТП дозволяють зменшити використання не поповнюваних ресурсів та зменшити кількість шкідливих викидів шляхом раціоналізації структури виробництва та розповсюдження рециклічних технологій.

¨ інновації дають можливість покращити соціальний статус громадян. Економічне зростання, викликане інноваціями, дозволяє підвищити рівень життя населення, вирішити проблеми зайнятості, підвищити рівень освіти та охорони здоров’я. Тому вплив інноваційних процесів на соціальну стабільність – ще один аспект загальнодержавного значення інновацій.

¨ повноцінна інтеграція в світові інноваційні процеси неможлива без наявності у країнах відповідної науково-технологічної бази, та механізмів, що забезпечують отримання інновацій з-за кордону. Рівень та ефективність включення країни в міжнародний розподіл праці буде визначатися не володінням природничими ресурсами, а в більшому ступені – інноваціями, що забезпечують рівень конкурентноздатності продукції. Глобальна конкурентоспроможність національної економіки залежність від рівня розвитку інноваційних процесів.

Отже, інноваційні процеси та інноваційна діяльність набувають все більшого значення для економіки країни та суспільства в цілому. Це обумовлює необхідність державного регулювання інноваційної діяльності. З одного боку, інновації стали засобом збільшення прибутку господарюючих суб’єктів за рахунок задоволення ринкового попиту та зниження виробничих витрат порівняно з конкурентами. З іншого – в умовах класичних ринкових механізмів значних науково-технічних результатів було б дуже важко отримати, більшість з них не могли б впроваджуватись в господарчу діяльність. Цю обмеженість ринкових механізмів як середовища вироблення і розповсюдження інновацій обумовлено такими головними чинниками:

1) окремі господарюючі суб’єкти не мають коштів для здійснення масштабних інновацій, через недостатню озброєність фондами, необхідністю залучати висококваліфіковані кадри, пошук інформації, виділення коштів на експертизу, патентування, сертифікацію продукції, коштів на реалізацію нововведень.

2) для багатьох інновацій їх економічна ефективність помітна лише при досягненні певних масштабів, що переходять певний критичний мінімум і наявності значного ринку. Це відбувається через зростання долі умовно-постійних витрат в виробництві.

3) ізольоване здійснення інновацій може призвести до витрат як для окремих фірм, так і економіки в цілому, бо дублювання витрат на НДПКР стає дуже дорогим задоволенням для суспільства.

4) Фундаментальні наукові дослідження не можуть бути комерціалізовані. Однак більшість інновацій пов’язано з успіхами фундаментальної науки. Сюди відносяться інновації в таких галузях як оборона, охорона правопорядку, екологія, які стосуються потреб суспільства в цілому.

5) Інноваційні проекти характеризуються значним ступенем невизначеності результату і значним терміном очікування результату. Підприємець або фірма ризикує. Інноваційний ризик має декілька факторів, але обов’язково потрібні зовнішні стимули або гарантії повного або часткового повернення витрат, щоб підприємець вибрав інноваційний проект а не інший, альтернативний.

6) Існує прагнення до отримання прибутку за рахунок монопольного володіння науково-технічним досягненням, що може ступити в конфлікт з інтересами суспільства. Патентно-ліцензійні механізми можуть попередити такі конфлікти.

7) Велика вартість нових технологій може зробити їх недоступними до масового споживача. Відсутність зовнішнього стимулювання платоспроможного попиту може спинити розповсюдження інновацій, що мають велике значення для економіки.

Всі ці названі причини визначають необхідність державного регулювання інноваційної діяльності. Це визначає основні функції державних органів в регулюванні інновацій.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 104; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты