Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Теоретичні відомості. Тема. MS Excel. Інструменти Пошук розв'язку, Таблиця




Тема. MS Excel. Інструменти Пошук розв'язку, Таблиця

Підстановки

Мета

Вміти користуватися інструментами Пошук розв'язку і Таб­лиця підстановки для аналізу підприємницької діяльності і прийняття рішень.

Теоретичні відомості

Пошук параметра.

Спеціальна функція Goal Seek (Підбір параметра) дозволяє визначити параметр (аргумент) функції якщо відоме її значення. При підборі параметра значення спливаючої комірки (параметра) змінюється до тих пір, поки формула, залежна від цієї коміри, не поверне задане значення.

Розглянемо процедуру пошуку параметра на простому прикладі: розв’яжемо рівняння

10 * x - 10 / x = 15. Тут параметр (аргумент) - x. Хай це буде комірка A3. Введемо в цю комірку будь-яке число, що лежить в області визначення функції (в нашому прикладі це число не може бути рівний нулю). Це значення буде використано як початкове. Хай це буде 3. Введемо формулу =10*A3-10/A3, по якій повинне бути отримано необхідне значення, в яку-небудь комірку, наприклад, B3. Тепер можна запустити функцію пошуку параметра, вибравши команду Goal Seek (Підбір параметра) в меню Tools (Сервіс). Введіть параметри пошуку:

ü В полі Set сеll (Встановити в комірці) введіть необхідну формулу, що містить посилання на комірку.

ü Введіть шуканий результат в полі To value (Значення). У нашому випадку 15.

ü В полі changing сеll (Змінюючи значення комірки) введіть посилання на комірку, що буде містити підбиране значення.

ü Кликніть на клавіші OK.

Після закінчення роботи функції на екрані з'явиться вікно, в якому будуть відображені результати пошуку. Знайдений параметр з'явиться в комірці, яка була для нього зарезервована. Зверніть увагу на той факт, що в нашому прикладі рівняння має два рішення, а параметр підібраний тільки один - це відбувається тому що параметр змінюється тільки до тих пір, поки необхідне значення не буде знайдено. Перший знайдений таким чином аргумент і повертається до нас як результат пошуку. Якщо як початкове значення в нашому прикладі вказати -3, тоді буде знайдено друге рішення рівняння: -0,5.

Достатньо складно правильно визначити найбільш відповідне початкове значення. Частіше ми можемо зробити які-небудь припущення про шуканий параметр, наприклад, параметр повинен бути цілим (тоді ми отримаємо перше рішення нашого рівняння) або непозитивним (друге рішення).

Задачу пошуку параметра за граничних умов, що накладаються, допоможе вирішити спеціальна надбудова Microsoft Excel Solver (Пошук рішення).

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 76; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты