Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Правий монокуляр




Об'єктив бінокля, склеєний із двох лінз, розташованих у ексцентриковій оправі і закатано в ній. Разом з оправою об'єктив вставлений в обойму і закріплений у ній притискним кільцем, який, угвинчуючи в обойму, давить на ексцентрикове кільце, а останнє притискає оправу об'єктива до виступаючої площині обойми об'єктива. Кільце, як і оправа об'єктива, зроблене ексцентриковим для того, щоб об'єктив міг переміщатися в напрямках, перпендикулярно його осі; це необхідно при юстировці бінокля.

Обойма об'єктива має дві зовнішні нарізки: для вгвинчування обойми в корпус бінокля, для нагвинчування ковпака об'єктива, який захищає внутрішню частину об'єктива від доступу вологи і пилу. Місця зіткнення ковпака з об'єктивом і кришкою пропаюються ущільнюючою замазкою для герметизації бінокля.

Бінокль БИ8 має складний п'ятилінзовий окуляр. Система окуляра зібрана на основі, яка своєю нарізною частиною угвинчена в різьбовий отвір верхньої частини корпуса монокуляра. У верхню частину основи угвинчена обойма, у якій закріплені лінзи окуляра. Обойма і основа мають багатозахідне різьблення. Лінзи окуляра укріплені в обоймі за допомогою оправи очної лінзи. Оправа з закатаною в неї очною лінзою угвинчена у верхню частину обойми окуляра і завдяки цьому через проміжне кільце притискає лінзу до кільця яке притискає у свою чергу лінзу до опорної площини в нижній частині обойми.

У нижню частину основи вставлена оправа із сіткою. Муфта на зовнішній поверхні має накатку, а на верхньому буртику по внутрішньому діаметри-пази, якими вона надівається на штифти, запресовані у верхній частині обойми. Зверху муфта скріплена з обоймою підтискним кільцем яке, нагвинчуючи на обойму окуляра, притискає до неї муфту. Підтискне кільце стопориться на обоймі окуляра стопором. При обертанні муфти обойма угвинчується в основу вигвинчується з нею (окуляр переміщається чи нагору або вниз), чим і досягається діоптрійна установка окуляра від +5 до -5 діоптрій. Величина переміщення окуляра в діоптріях відраховується по діоптрійній шкалі, що нанесена на нижньому зрізі муфти. Межі можливих переміщеннь окуляра обмежуються кільцевим виступом у верхнього зрізу основи окуляра.

На верхню різьбову частину обойми нагвинчена раковина, що фіксує положення ока спостерігача щодо вихідної зіниці бінокля

Лівий монокуляр

Конструкція лівого монокуляра відрізняється від конструкції правого наявністю в ньому екрана з елементами його переключення і зарядки.

Через втулку, установлену на різьбленні в кришці, проходить вісь. На одному кінці цієї осі, із внутрішньої сторони кришки, закріплений важіль, до якого пригвинчений екран в оправі. На іншому кінці осі закріплений сухарик. Рукоятка закріплена на сухарику двома гвинтами й одним гвинтом. Пружина, поставлена на осі, створює необхідну силу тертя для втримання екрана в положеннях «Вкл.» і «Викл.». Обертання рукоятки обмежується упором, запресованим у кришці бінокля.

Настановний гвинт циліндричний хвостовик якого міститься в пазу сухарика, виключає поворот рукоятки щодо сухарика і тим самим забезпечує правильне положення екрана в полі зору окуляра. Висота установки рукоятки фіксується положенням сухарика. Для зручності обертання рукоятка має накатку. Даний перемикач у порівнянні з перемикачем, встановленим у біноклі перших випусків, забезпечує плавне переключення екрана з одного положення в інше, без поштовхів і ударів у крайніх положеннях.

У зв'язку з тим, що в лівому монокулярі немає пластинки з кутомірною сіткою, для зрівнювання полів зору правого і лівого монокуляра в останньому поставлена діафрагма.

Екран в оправі, рукоятка переключення екрана і світлофільтр для зарядки екрана змонтовані на кришці лівого монокуляра.

Для переключення екрана в положення зарядки (під світлофільтр) і спостереження (під окуляр) служить рукоятка. Світлофільтр встановлений у кришці (як у своїй оправі) і притискається до неї кільцем. До корпуса лівого монокуляра кришка прикріплена гвинтом. З метою захисту оптики лівого монокуляра від світла, що надходить через світлофільтр, по верхньому зрізі корпуса лівого монокуляра встановлена заслінка.

Задачі розв'язувані за допомогою бінокля

За допомогою бінокля можна вирішувати наступні задачі:

- вимірювати кути в горизонтальній і вертикальній площинах;

- визначати дальності до місцевих предметів (цілей), якщо відомі їхні розміри (висота, ширина).

Коректування стрільби

Вимір кутів у горизонтальній і вертикальній площинах. Кути в горизонтальній площині вимірюють за допомогою горизонтального ряду штрихів кутомірної сітки. Якщо потрібно вимірити кут між двома предметами, що видні одночасно в поле зору і не виходять за область штрихів кутомірної сітки бінокля, то, відрахувавши кількість розподілів, що укладаються між цими предметами, визначають кут у розподілах кутоміра.

При малих кутових відстанях між двома предметами (менше 0-50) центр кутомірної сітки завжди потрібно сполучати з одним із предметів і число розподілів кутоміра відраховувати до іншого предмета.

При вимірі відхилення розриву від цілі (місцевого предмета) центр сітки варто сполучати з центром розриву (мал. 5), тому що в противному випадку кут буде обмірюваний чи неточно ж розрив буде упущений.

При куті між двома предметами більше 0-50, але менше 1-00 з одним із предметів сполучають крайній штрих кутомірної сітки і відраховують кут до іншого предмета (мал. 6).

Якщо вимірюваний кут між двома предметами більше 1-00 (на мал. 7 млин і ялинка), випливає відстань між предметами розбити на дві ділянки, вибравши додатковий предмет (на мал. 7 покажчик доріг).

Виміривши кути між крайніми предметами і додатковим, підсумовують їх і одержують кут між цікавлячими двома предметами.

Мал. 7.Вимір кута більш1-00

 

Кути у вертикальній площині вимірюють за допомогою вертикального ряду штрихів кутомірної сітки. Методика вимірів кутів між двома предметами, які лежать у вертикальній площині, така ж, як і при користуванні горизонтальним рядом штрихів.

Визначення дальності. Визначити дальність до місцевого предмета (цілі) за допомогою кутомірної сітки бінокля можна тільки в тому випадку, якщо відомі розміри предмета (цілі), що знаходиться в безпосередній близькості від цілі.

Для визначення дальності надходити в такий спосіб:

- вимірити кут, під яким видна висота чи ширина предмета (цілі), у розподілах кутоміра.

- число, що виражає розміри предмета (цілі) у метрах, розділити на число розподілів кутоміра.

- отримана частку помножити на 1000. Результат і буде шуканою дальністю в метрах.

Приклад. Висота телеграфного стовпа дорівнює 6 м. Видний стовб під кутом 0-03. Дальність до нього буде

6/3*1000=2000 м.

Розміри деяких предметів (цілей) наступні: середній ріст людини 1,7 м; ширина голови людини в головному уборі 0,3 м; ширина в плечах людини, одягненого в зимовий одяг, 0,6 м, відстань між сусідніми телеграфними стовпами близько 50 м; висота стройового лісу 25 м.

Коректування стрільби. Відхилення розривів у бічному напрямку і по висоті вимірюють точно так само, як кут між двома предметами.

Бінокль, будучи бінокулярним приладом (що дозволяє спостерігати одночасно двома очима), дозволяє оцінювати розриви по дальності (чи плюс, чи мінус).

Біноклі мають 6, 8 чи 15х збільшення; відстань між центрами їхніх об'єктивів приблизно в 2 рази більше, ніж між центрами зіниць око, тому пластичність або стереоскопічність (властивість відчувати глибину розташування предметів) при спостереженні в бінокль підвищується приблизно в 12 разів для 6х, у 16 разів для 8х і в 30 разів для 15х біноклів. Отже, при одержанні правильного напрямку розривів, спостерігаючи в бінокль, можна визначити їхнє положення в глибину щодо цілі, тобто чи є розриви недолітніми чи перелітними.

Дальність стереоскопічного зору для неозброєних очей дорівнює 1350м. При спостереженні в бінокль дальність стереоскопічного зору збільшується в число раз, рівне збільшенню бінокля. Так, наприклад, для 6х бінокля дальність стереоскопічного зору буде 1350 * 6= 8100 м, т.б. на цій відстані, спостерігаючи в бінокль, ще можливо розрізняти предмети по глибині.

Учбове питання № 3 Призначення, основні тактико-технічні дані, склад

бусолі ПАБ-2А.

Перископічна артилерійська бусоль— основний оптичний прилад батареї і дивізіону. Він призначений для виміру магнітних азимутів (бусолей), горизонтальних і вертикальних кутів на місцевості і відстаней до точок на місцевості методом далекоміра з зовнішньою базою (по спеціальній двометровій рейці).

Приладом можна користатися на спостережному пункті, на вогневій позиції, а також при топографічних роботах по прив'язці елементів бойових порядків і вирішувати наступні задачі.

На спостережному пункті

· визначати основний напрямок;

· вимірювати горизонтальні кути між основним напрямком і цілями і кути місця цілей;

· визначати бусолі (магнітні азимути) напрямків на цілі;

· робити оцінку по основній гарматі батареї;

· вимірювати відхилення і висоту розривів;

· вести спостереження за цілями.

На вогневій позиції

· провішувати основний напрямок стрільби;

· додавати основній гарматі напрямок по заданій бусолі;

· вимірювати кути укриття;

· розбивати фронт батареї.

При роботі з приладом горизонтальні і вертикальні кути і бусоль напрямку відраховуються з точністю до одного розподілу кутоміра. Точність орієнтування приладу по магнітній стрілці характеризується серединною помилкою*, що не перевищує одного розподілу кутоміра. Випадкова помилка при цьому може досягати 0-03.

Наявність перископа дозволяє вести спостереження за цілями із-за сховища.

Шкали бусолі, а також сітку, цілик і мушку монокуляра можна підсвічувати, тому прилад придатний для роботи в нічний час.

Основні характеристики

Збільшення 8х

Поле зору (без перископа і з перископом) 0-83 (5°),

у лінійній мері—87 м на дальності в 1000 м

Діаметр вхідної зіниці 22 мм

Діаметр вихідної зіниці 2,8 мм

Віддалення вихідної зіниці від останньої лінзи окуляра 12,5 мм

Конструктивні

Перископічність 350 мм

Межі виміру кутів:

горизонтальних 60-00 (360°)

вертикальних ±3-00 (±18°)

Ціна розподілу кутомірних шкал сітки (у поле зору монокуляра) 0-05

Ціна розподілу кутомірної і бусольної шкал (грубих) 1-00

Ціна розподілу кутомірного барабана і бусольної шкали (точних) 0-01

Ціна розподілу шкали (грубої) вертикального наведення 1-00

Ціна розподілу шкали (точної) вертикального наведення 0-01

Ціна розподілу кульового рівня 0-03

Ціна розподілів далекомірних шкал сітки (для двометрової рейки):

в інтервалі 50—100 м ціна розподілу відповідає

100—150 м 5м

150— 200 м 10м

200—300 м 20м

300— 400 м 50м

Вагові

Бусолі 2,5 кг

Перископа 0,6 кг

Бусолі з приналежністю у футлярі 4,1 кг

Триноги 3,4 кг

Комплекту освітлення (2КНБ-2) 1,4 кг

Комплекту освітлення (2НКН-10) 2,9 кг

Перископа у футлярі 1,5 кг

Усього комплекту 10,4 (11,9)кг


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 57; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты