Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Оптична система монокуляра




Складається з об'єктива , двох призм , що обертають, сітки й окуляра

Об'єктивдає у своїй фокальной площині дійсне, зменшене і перевернене на 180 зображення аналізованих предметів.

Він склеєн із двох лінз і завальцьован в оправі. Оправа кріпиться в тубусі на різьбленні.

Призмиобертають зображення. Перша призма обертає верх зображення на спід, а друга — зліва праворуч. Таким чином, дана система, що складається з двох призм, робить повне обертання зображення і дає пряме (нсперевернуте) зображення. Призми кріпляться в корпусі пружинами .

Окулярпризначений для роздивляння отриманого зображення під великим кутом зору (як через лупу); тому спостерігач бачить зображення предмета збільшеним.

Окуляр складається з двох лінз, кожна з який, у свою чергу, склеєна з двох лінз - двоопуклої й опукло-вогнутої. Лінзи окуляра приміщені в оправу, що кріпиться в кришці .

Окуляр можна фокусирувати, тобто встановлювати на різку видимість ока спостерігача. Фокусирування здійснюється обертанням діоптрийной шкали .

У кришці закріплена оправа із сіткою , що розташована у фокальних площинах об'єктива й окуляра і являє собою плоскопаралельну скляну платівку. На платівці нанесені кутомірна шкала і дві далекомірні шкали - горизонтальна і вертикальна . Далекомірні шкали розраховані для вимірів відстаней за допомогою спеціальної двометрової рейки. Далекомірні шкали оцифровані в метрах.

На корпусі монокуляра є желобок, використовуваний при роботі як цілина, і мушка. Вони призначені для грубої наводки монокуляра на орієнтир (ціль).

У монокулярі з боку об'єктива встановлений патрон осушки. Патрон осушки призначений для поглинання вологи з порожнини монокуляра. Патрон наповнений поглиначем вологи (силикагель марки КСМ) синього кольору.

При виявленні через оглядове скло патрона осушки зміни цвіту поглинувача до блідо-рожевого або грязно-білого патрон осушки необхідно замінити з ЗІП, а насичений вологою поглинач відновити.

Кульовий рівень

призначений для установки черв'ячних механізмів бусолі в горизонтальне положення. Він складається з корпуса і скляної ампули, наповненої спиртом або сумішшю спирту з гліцерином (для роботи в умовах високих температур).

На поверхні ампули в центрі нанесені дві чорні кругові ризики для установки пухірця рівня в середнє положення. На ампулах, наповнених спиртом із гліцерином, ризики заповнені червоною фарбою.

 

Рис. 8 Азимутальная насадка АНБ-1

 

 

Сітка ниток візира АНБ-1 і введення зірок a і b і в бісектор сітки

Азимутальна насадка АНБ-1 до бусолі використовується для визначення щирих азимутів напрямків по спостереженню двох зірок (a і b) сузір'я Мала Ведмедиця, а також для відмічання по Сонцю, Місяцю і зіркам і виробництва астрономічних спостережень.

Азимутальна насадка складається з таких основних частин: візира, кронштейну з хомутиком і рівня.

Візир являє собою зорову трубу, що складається з рухливої і нерухомої частин.

Оптичні дані візира:

Збільшення ... ..... 4х

Поле зору ........ . 9

Завдяки спеціальній призмі у візира, що має поле зору 9 , можуть одночасно розглядатися Полярна зірка (a) і зірка b Малої Ведмедиці з кутовою відстанню між ними біля 15 .

У фокальній площині об'єктива й окуляра встановлена скляна плоскопараллельная платівка, на поверхні якої нанесені малий бісектор у виді шкали, квадрат із перехрестям і великий бісектор у виді двох рівнобіжних ліній

Малий бісектор сітки служить для введення зображення Полярної зірки (о) сузір'я Мала Ведмедиця. Для урахування видимого переміщення Полярної зірки щодо Полюса Світу шкала малого бісектору має 10 інтервалів, кожний із який відповідає п'ятьох рокам. Перший розподіл відповідає часу спостереження з 1950 по 1955 р., а останнє — з 1995 по 2000 р. Відповідно до цього перший і останній штрихи шкали позначені цифрами 1950 і 2000.

Великий бісектор служить для введення зображення зірки (3 сузір'я Мала Ведмедиця.

Перехресття служить для фіксування Полюса Світу, а також для наведення на зірки і місцеві предмети.

Центральний квадрат служить для введення зображення Сонця (Місяці) при спостереженні й відиічання по ним.

Окуляр на різку видимість по оку спостерігача встановлюється обертанням діоптрийної каблучки.

Світофільтр знімний, використовується при спостереженні Сонця. Система призма-об'єктив-сітка складає рухливу частину візира; вона може обертатися навколо своєї осі, що проходить через центр перехресття сітки, при нерухомому окулярі. Можливість такого обертання необхідна для введення зірок a і b у свої бісектриси. Обертання голівки візира здійснюється маховичком.

Для грубого візування насадка постачена механічним візиром у виді целика і мушки.

У окулярній частині візира є отвір для підсвічування сітки і направляючі для кріплення патрона з лампочкою.

Кронштейн із хомутиком служить для установки і закріплення азимутальної насадки на патрубку монокуляра бусолі. Крім того, на кронштейні розташований механізм вертикальної наводки візира, що має затискної і наводить гвинти.

При точному (микрометреному) обертанні візира у вертикальній площині затискний гвинт повинний бути зажатим. При віджатому затискному гвинті груба наводка візира може бути здійснена обертанням візира від руки.

Рівень служить для приведення горизонтальної осі обертання візира в горизонтальне положення.

Для забезпечення роботи з бусоллю в сумерки або вночі служить комплект освітлення, що складається з акумулятора і проводів із лампочками і вимикачами.

Акумулятор напругою 2,5В у футлярі поміщається в одне з відділень брезентової торби, в інше відділення вкладаються проводи і запасні лампочки в карболітовій коробки.

У похідному положенні на горловину кришки надівається ковпачок, укріплений на ланцюжку. Кришка футляра щільно закривається замком.

Учбове питання № 4 Призначення і склад та принцип дії ННП-21, АПН-5,


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 88; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты