Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Кришка з тумблерами




Для вмикання і вимикання прицілу, підсвічування шкал і індексу, захисти прицілу від сторонні джерел світла і для регулювання яскравості зображення шкал кутів прицілювання й індексу є тумблер, перемикач двухполюсний і перемінний опір. Всі вони кріпляться гайками на кришці.

Діафрагма з фільтром

Для можливості виверки прицілу вдень і в сутінки є діафрагма з фільтром. Діафрагма встановлюється перед об'єктивом прицілу. У кришці на гвинтах можуть повертатися три пелюстки з віссю. Осі пелюстків входять у радіальні пази повідця. До повідця прикріплений зубцюватий сектор. Сектор зчіплюється з зубцюватим колесом. Пелюстки з повідцем закриваються кришкою. Для охорони діафрагми від забруднення є захисні стекла. Захисне скло закріплене гайкою, а захисне скло завальцовано в оправу, остання кріпиться гвинтами до кришки.

До кришки кріпиться фланець із зубцюватим колесом. На осі зубцюватого колеса заштифтован повідець. При повороті повідця через зубцювате колесо, зубцюватий сектор, повертається повідець.

Поворот повідця викликає поворот пелюстків з осями навколо гвинтів. При цьому світловий отвір збільшується або зменшується (у залежності від напрямку обертання повідця), у такий спосіб регулюється кількість світла, що потрапляє в приціл.

Для герметизации внутрішньої порожнини діафрагми є сальник, підгорнутий гайкою.

Для розширення діапазону освітленостей, при котрих можливо проведення виверки прицілу, є знімний світофільтр в оправі.

Світофільтр в оправі встановлений на гвинтах і фокусуэться фіксатором із пружиною. При проведені виверки в сутынки надягається світофільтр, для чого необхідно відтягнути фіксатор і повернути оправу зі світофільтром проти годинної стрілки. На кришці змонтований пружинний фіксатор, що складається з фіксатора, пружини, ковпачка і голівки.

Для запобігання довільний повороту повідця при трясінні або стрільбі є гальмо, що подає собою пружину шайбу.

Загальна компоновка приціла

На корпусі об'єктива укріплений механізм шкал, механізм захисту прицілу від полум'я власного пострілу і діафрагма. Усередині корпуса кріпиться об'єктив.

У корпусі кріпляться цоколь-блок у кожусі, низковольтний перетворювач напруги, акумулятори в зборі, механізм захисту прицілу від засвітки стороннім джерелом світла, перемикач світофільтрів. На корпусі укріплений механізм введення кутів прицілювання й окуляр із налобником.

Оправа з лінзами об'єктива загортається в корпус об'єктива і затискуєься кільцем. Щоб уникнути довільного отгвинчування оправа об'єктива і стопорне кільце стопоряться гвинтами.

Поверх корпуса об'єктива кріпиться механізм шкал.

Для захисту об'єктива і призми механізму шкал від механічних ушкоджень, а також для герметизации внутрішньої порожнини прицілу в корпусі об'єктива укручено по різьбленню захисне скло в оправі. Оправа застопорена гвинтом. НА бічній стінці корпуса об'єктива кріпиться механізм захисту. Механізм установлений так, що під час постріла заслінка цілком перекриває вихідний отвір об'єктива і тим самим охороняє ЕОП від засвітки.

Для охорони рейки механізму захисту від механічних ушкоджень патрон механізму ходить, як у направляючої, у кронштейні), укріпленому на корпусі.

До припливу корпуса об'єктива кріпиться кронштейн, у якому на осі може повертатися діафрагма з фільтром. У відкинутому положенні пружний стопор діафрагми з фільтром входить в отвір кронштейну, укріпленого на ребрі корпуса об'єктива.

При закритому об'єктиві пружний стопор входить в отвір планки.

Для осушки внутрішньої порожнини прицілу є два патрони осушки, заповнені силікагелем. Патрони осушки загортаються в корпуси, останні кріпляться в корпусі об'єктива по різьбленню. У дні корпуса є пластинки зі спеціального пористого скла, що пропускає повітря.

Сухої силикагель має синюватий кольор. В міру насичення вологою його фарбування змінюється і при повному насиченні стає блідо-рожевим або грязно-білим. Цвіт силікагеля визначається через скло патрона осушки.

Щоб зменшити влучення розсіяного світло на фотокатод ЕОП, до корпуса об'єктива кріпиться діафрагма, а до корпуса - діафрагма.

Осушка прицілу сухим повітрям відбувається через отвори, закриті гвинтом осушки і гвинтом осушки. При цьому пробка повинна бути вивернута.

Для герметичності під гвинти поставлені прокладки.

У циліндричну расточку корпуса встановлюється цоколь - блок у кожусі. У циліндричну расточку корпуса встановлюється цоколь-блок у кожусі. Цоколь-блок у кожусі затискується в корпусі затискною кільцем через пружинне затискне кільце, останнє служить для компенсації температурних деформацій, що виникають унаслідок різноманітних коефіцієнтів лінійного розширення матеріалів кожуха і корпуса і для амортизації блоку-цоколю - блока в кожусі в осьовому напрямку.

Затискне кільце стопориться гвинтом.

До торця корпуса кріпиться гвинтами окуляр із налобником.

Для охорони окулярної оптики від забруднення між цоколем-блоком у кожусі й окуляром установлена прокладка.

У коробчатий приплив корпуса розташовують акумулятори в зборі, при цьому ножові контакти акумуляторів входять у пружинні контакти, розташовані на копиллі з контактами.

Акумулятори кріпляться кришкою в зборі через гумову прокладку.

Кришка замикається пружинним замком, що складається з планки з пружиною, осі, чопи і петлі. При повороті замка пружина входить у паз осі і підтягає кришку до корпуса.

Для виміру напруги на акумуляторах служать контакти з проводом, сполучені з пружинними контактами. Поруч із контактами з проводом награвіровані знаки «+» і «-».

Поверх корпуса гвинтами кріпиться кришка з тумблерами.

До бічної стінки корпуса кріпиться перемикач світофільтрів. З протилежної сторони корпуса укріплений гвинтами кронштейн із віссю, на якому кріпиться приціл на знарядді.

Зверху у корпус вставляется кронштейн з електромагнітом. При спрацьовуванні електромагніта (ручка двухполюсного перемикача встановлена в положення ЗАХИСТ ВКЛ.) його заслінка перекриває пучок світла, що йде від об'єктива на екран ЕОП.

Екран кріпиться до корпуса і служить для екранування ЕОП від впливу зовнішніх магнітних поляж.

Розміщення і монтаж прицілу на пушку

Приціл аПН-5-40 у бойовому положенні розміщається на ПТП 2А19-М.

Приціл установлюється на спеціальному кронштейні, розташованому на колисці пушки з лівої сторони.

Кронштейн пушки має два призматичних гнізда для цапф прицілу і ползун.

Після установки прицілу на кронштейн пушки повертають ручку стопора кронштейну, при цьому ползун входить у зуб кронштейну прицілу і закріплює приціл.

ІІІ Заключна частина.

 

1. Відповісти на питання студентів.

2. Підбити підсумки заняття.

3. Дати завдання на самостійну підготовку.

 

Методичну розробку склав

Підполковник запасу Павелко О.В.

 

 

Тема №5Основні положення організації експлуатації озброєння.

Заняття 2.Призначення, будова і конструкція артилерійських

оптичних та електронно-оптичних далекомірів.

Мета заняття:.

1. Розкрити вимоги, запропоновані до ствольно-затворної групи.

2. Довести призначення та влаштування стволів артилерійських

гармат.

3. Дати класифікацію стволів артилерійських знарядь, їхній устрій.

4. Розкрити вимоги, запропоновані до стволів артилерійських знарядь.

Час:4 години.

Місце:клас оптики.

Метод:Групове заняття.

Навчальні питання:

1. Призначення, класифікація та комплект далекомірів. Принцип стереоскопічного зору. Принципи виміру дальності і будова стереоскопічних далекомірів.

2. Квантовий далекомір. Основні тактико-технічні дані далекомірів.

Розрахунок часу:

Вступна частина: 5 хв.

Основна частина: 170 хв.

Заключна частина: 5 хв.

Матеріально-технічне забезпечення:

1. Плакати: стереоскопічний зор; далекомір ДС-1

2. Учбові ДАК-2М, ДС-1

3. Діафільми № 37.

 

Інформаційно – методичне забезпечення :

- Інструкція по експлуатації, технічний опис ДС-1.

- Інструкція по експлуатації, технічний опис ДАК-2м

Організаційно – методичні вказівки.

На початку заняття рекомендується провести інструктаж студентів щодо дотримання ними мір безпеки.

У вступному слові бажано підкреслити важливість питань, які розглядаються як складова частина підготовки офіцерів-фахівців служби РАО. У ході заняття навчальні питання відпрацьовуються в послідовності, яка зазначена в методичній розробці.

 


Хд заняття:

 

І Вступна частина.

1. Прийняти доповідь чергового, по взводу.

2. Перевірити наявність і зовнішній вигляд студентів.

3. Оголосити тему, ціль і навчальні питання заняття.

 

ІІ Основна частина.

Учбове питання №1. Призначення, класифікація та комплект

далекомірів. Принцип стереоскопічного зору.

Принципи виміру дальності і будова

стереоскопічних далекомірів.

 

Призначення та будова далекоміра ДС-1.

Далекомір ДС-1 являє собою універсальний прилад, який сполучає у собі якості далекоміру, стереотруби й бусолі.

 

 

Далекомір ДС-1 призначений для спостереження за полем бою, виміру кутів, дальності до цілей та розривів і для визначення магнітного азимута напрямків.

Модернізований стереоскопічний далекомір наземної артилерії ДС-1М-1 призначений для визначення полярних координат цілі(дальність, горизонтальні і вертикальні кути) і переводу їх в прямокутні координати при артилерійській розвідці наявність бусолі дозволяє виконувати орієнтування відносно напрямку північ-південь.

Наявність нічних приставок ПДС-1 та візиру забузпечує можливість роботи з далекоміром в нічний час. Вироб зберігає технічні характеристики при роботі вдень, в присмерках або ніччю (по освітленим або по цілям що світяться)при добрій прозорості атмосфери в інтервалі температур від мінус 40°С до 50°С.

При експлуатації в умовах, які відрізняються від вказаних, можливо зниження вимірювальних характеристик.

Величини теоретичних похибок виміру дальності далекомірів ДС-1,ДС-2

  Дальність, км
ДС-1 Величина теоретичної похибки, м    
ДС-2 1,2 4,9 19,4 30,3 59,5

Технічні дані ДС-1

складови частини Найменування характеристики ДС-1 ДС-2
Бачиме збільшення, крат
Кутове поле в просторі предметів, градус 5°(0.85) 0-50 (3°)
  Діаметр зіниці виходу, мм  
Віддалення зіниці виходу, мм  
Дозволяюча здатність 6" 6"
База, мм  
Перископічність, мм
Межі виміру дальності, м 625...16000  
Межі установки окулярів по базі глаз, мм 56-74  
Межі діоптрійної установки окулярів, дптр ±3  
Габарити, мм: довжина  
Ширина  
Висота  
Вага, кг 12.5  
Лимб Межі виміру кутів:    
В горизонтальній площині, тисячна дистанції 60-00  
В вертикальній площині, тисячна дистанції ±3-00  
Приставки Видиме збільшення, крат  
Кутове поле в просторі предметів, градус  
Границя діоптрійної установки окулярів, дптр ±4  
Визир Видиме збільшення, крат 1.7  
Кутове поле в просторі предметів, градус  
Границя дозволу, хв 3.5  
Перископічність, мм  
з приставками ПДС-1 Видиме збільшення, крат  
Кутове поле в просторі предметів, градус 1.87  
Границя дозволу, хв  
Межі виміру дальності, м 625...2000  
Виріб ДС-1М-1 Вага комплекту, кг: в робочому положенні(на тринозі)  
В похідному положенні  

 

 

Основні поняття про стереоскопічний зір

Стереоскопічний зір – це здатність обома очима сприймати відносне віддалення предметів, т.б. їх взаємне розташування по глибині.

Відстані між зображенням точок С і А в лівому оці та в правому різні. Якщо чоловік це відчуває то він відчуває і віддаленість точок А і С або, як говорять, далекомірник бачить простір стереоскопічно.

 

Кути при точках А і С, позначені Еа и Ес, називаються паралактичними кутами. Визначеної дальності до точки А або С відповідає визначений паралактичний кут Е або Ес і, навпаки, визначеному паралактичному куту відповідає визначена дальність до цілі.

Паралакс - від грец. – відхилення - видима зміна положення предмета внаслідок переміщення ока спостерігача.

 

Він пропорційний різниці кутів

DЕ = Еа - Ес,

де: DЕ різниця паралактичних кутів;

Еа і Ес паралактичні кути.

Внаслідок фізіологічної особливості людського зору таку різницю в паралактичних кутах, тобто, і різниця во взаємній віддаленості предметів буде відчуватися до тих пір, поки різниця між зрівнювальними паралактичними кутами не зменшиться до деякої величини, визначається гостротою стереоскопічного зору та залежить від ступеню натренованості далекомірника.

Таким чином, якщо різниця двох паралактичних кутів менше деякої величини, то різниця відстаней до цілі буде невідчутна і вони відчуваються так ніби знаходяться на однаковому віддаленні від далекомірника.

Якщо умовно замінити очі людини двома об’єктивами, то в фокальних площинах створюється зображення однієї і тієї ж точки Ц, яка знаходиться на різних відстанях від фокусів F1 і F2 відповідно.

Різниця цих відстаней = Е.

Кут Е між візирними осями ЦЦ1 і ЦЦ2 є паралактичним кутом, а відстань Д від об’єктива до точки Ц дальністю.

 

При достатньо великій Д треба: P

 

де f' фокусна відстань об’єктива, м

Б - база оптичної системи, м

P - лінійний паралакс, м

Д - дальність, м.

 

 

В той же час, якщо точка Ц розташовується на оптичній осі одного з об’єктивів, то:

Д = Б/tgЕ

де: Б - база оптичної системи, м

Е - паралактичний кут, рад

Д - дальність, м

 

tgЕ = Е - внаслідок малого кута.

 

Таким чином, дальність можна визначити виміром Е. Ця можливість і реалізується в оптичних телескопічних системах, які називаються дальномірами.

Використання далекомірів дозволяє штучно збільшити базу очей і гостроту стереоскопічного зору. Так при використанні далекоміра зі збільшенням 15" і базою 1 м теоретична гострота зору збільшується приблизно в 230 раз. Вказана величина називається повною пластикою.

Принципова схема далекоміру

 

 

 

Принципова схема далекоміру :

АВ - база далекоміру;

АС - дальність до цілі;

α - паралактичний кут.

Принципова схема складається з зорової системи, біаксіальної системи об’ємного зображення марок і відлікової системи, яка складається з компенсатора Км зі шкалою Ш.

 

 

Принципова схема дії лінзового компенсатора

I – нерухома лінза компенсатора; II – рухома лінза компенсатора; α – паралактичний кут; Км – компенсатор; П – призма підсвічування; М – вимірювальні марки; Обк – об’єктиви коліматора; Зк – відбивачі біаксіального коліматора; Зс – відбивачі зорової системи; Обе - об’єктиви зорової системи; К - дзеркала (або блок призм); Ок – окуляри.

 

На кінцях бази розташовані кінцеві відбивачі Зк и Зс. Кінцеві відбивачі Зс відхиляють промені на 90° і напрямляють їх в об’єктиви Обс. Далі промені від цілі дзеркалами відхиляються на 90° по напрямку до окулярів.

Отримуючи освітлення від денного світла або від електролампи (крізь призми підсвіти П), виміряні марки М, які знаходяться в фокальних площинах об’єктивів Обк, проектуються в поле зору зорової системи.

Для виміру паралактичного кута та перетворення його в дальність до цілі використовується компенсатор Км. З додатньою лінзою компенсатора жорстко зв’язана шкала Ш. Для розрахунку значень дальності служить відраховуюча система, яка складається з лінз Лм і призми П1. Зображення шкали проектується в поле зору променевого окуляру Ок.

Для виміру дальності до цілі далекомір наводять на неї. Припустимо, що наводка проведена так, що в ліве вхідне вікно промінь від цілі падає перпендикулярно базі далекоміра, т.б. зображення утримується на центральній лінії лівого окуляра, тоді в праве вхідне вікно промінь буде падати під кутом Е та давати зображення в правому окулярі з деяким зміщенням від центральної лінії.

Зображення від вимірювальних марок утримуються на центральних лініях правого та лівого окулярів.

Далекомірник, спостерігаючи одночасно в обидва окуляра, сприймає зміщення по глибині зображення цілі і вимірювальної марки.

В правій гілці далекоміра є компенсатор Км, який складається з двох лінз, від’ємної та додатної. При переміщенні додатної лінзи промінь відхиляється в площині вимірювального трикутника, тобто зображення цілі переміщується горизонтально в полі зору окуляра. Це переміщення далекомірник сприймає як рух по глибині в просторі.

В момент стереоскопічного сполучення вимірювальної марки з зображенням цілі в правій гільці далекоміра паралактичний кут цілі буде рівень паралактичному куту об’ємної вимірювальної марки, тобто, і додатна лінза компенсатора переміститься на величину пропорційну паралактичному куту цілі.

З цією лінзою зв’язана шкала, по якій відраховують дальність до цілі. Відповідно оцифровці шкали дальності на місцевості досягається механізмом вивірки по дальності шляхом вибору паралактичного кута об’ємної вимірювальної марки під час вивірки далекоміра по цілям з відомою дальністю.

Оптична схема далекоміра ДС-1

 

1, 54 - заслонка; 2, 18 – синьо-зелений світлофільтр; 3, 19 - конденсор патрона підсвічування марок; 4, 5 - лінзи підсвічування марок; 6 - призма біаксіального об'єктиву; 7 - колесо циліндричне клину вивіряння по дальності; 8 - клин вивірянь по дальності; 9, 10 - колеса циліндричні; 11 - маховичок вивіряння по дальності; 12, 17, 53 - захисне скло; 13 - діафрагма; 14 - біаксіальний об'єктив; 15 - прямокутна призма; 16 - призма Дове; 20 - індекс шкали дальності; 21 - шкала дальності; 22 - об'єктив мікроскопа; 23 - негативна лінза компенсатора; 24 - позитивна лінза компенсатора; 25, 52 - правий та лівий відбивачі; 26, 45 - права та ліва головні призми; 27 - ходовий гвинт; 28, 29 - конічні пари; 30 - вимірювальний валик; 31 – об’єктиви правої та лівої зорової системи; 32 - каретка; 33 - плоскопаралельна пластинка; 34 - зубчатий сектор; 35 - рукоятка вмикання і вимикання сітки; 36 - склеєні лінзи окуляра; 37, 38 - лінзи окуляра; 39 - сітка; 40 - призма підсвічування сітки; 41, 42 - призми центрального містка; 44 - рукоятка вмикання шторки; 46 - плоска пружина; 47 - маховичок вивіряння по висоті; 48 - циліндрична пара; 49 - гвинт; 50 - плато лівого відбивача; 51 - пружина; 55 - рукоятка механізму вимикання шкали дальності.

В оптичну схему далекомірів ДС-1, ДС-2 входять:

Зорова система

вимірювальна система;

система біаксіального коліматора з відбивачами;

система освітлення вимірювальних марок;

відраховуюча система;

компенсатор.

Зорова система призначена для розглядання цілей і виміру марок. Вона складається з двох телескопічних систем, які мають одинакові та симетрично розташовані оптичні деталі, за виключенням сітки і плоскопаралельного скла, які вмикаються в хід променій правої телескопічної системи.

В оптичну схему зорової системи входять наступні основні оптичні деталі:

світлофільтри (слабий та щільний) служать для підвищення контрастності і зменшення яскравості в полях зору окулярів;

головні призми АР-90° служать для відхилення променів, які пройшли крізь захисне скло та захисний клин, лінзи компенсатора, дзеркало, на 90°по відношенню до лінії візування і на 36° униз по відношенню до плоскості вимірювального трикутника, а також для напрямлення променів в лінзи: лінзи являються об’єктивами зорової системи. Кожний об’єктив складається з двох склеєних лінз та дає зображення цілі в фокальних площинах;

окуляри служать для розглядання зображення цілі і вимірювальних марок. Кожний окуляр складається з 3-х лінз.

Система біаксіального коліматора з відбивниками призначена для побудови об’ємного зображення вимірювальних марок.

Система освітлення вимірювальних марок призначена для підсвіти їх як денним, так і електричним світлом.

Відраховуюча система призначена для проектування індексу і шкали в фокальну площину лівого окуляра.

Компенсатор призначений для компенсації паралактичного кута в правій телескопічній системі при вимірах дальності.

 

Органи управління ДС-1

На далекомірі є наступні органи управління:

маховичок ДАЛЬН. вивірки по дальності;

маховичок ВИСОТА вивірки по висоті

рукоятка ввімкнення заслонки для читання шкали;

маховичок РАЗДВИЖКА ПО БАЗІ ОЧЕЙ установки окуляра по базі очей;

вимірювальний валик;

заслонка шкали ВИМК.ШКАЛА ДАЛЬНОСТІ ВКЛ., механізм вимкнення шкали;

рукоятка діоптрійної установки окулярів;

рукоятка ВКЛ.СЕТКА0-05ВИКЛ. ввімкнення та вимкнення сітки в полі зору;

затиск фіксації бази очей;

тумблер ВКЛ.ВИКЛ. ввімкнення і вимкнення приводу качання вимірювальної марки;

маховичок АМПЛІТУДА - регулювання амплітуди качання вимірювальної марки;

маховичок ЧАСТОТА регулювання частоти качання вимірювальної марки.

Складові частини далекоміра

На далекомірі кріпляться:

бусоль, яка необхідна для орієнтування відносно напрямку північ-південь;

привід качання вимірювальної марки;

блок живлення привода;

колодка кріплення візира(нічного) ;

заочники, які служать для зручності при роботі на далекомірі;

осушник для поглинання вологи з внутрішніх полостей далекоміра;

колодка для кріплення реостата підсвіти вимірювальних марок;

механізм наведення для виміру вертикальних кутів; - оправа зі шкалою вивірки по дальності на якій далекомірник встановлює вивірене число;

напрямляюча для кріплення далекоміра на лімбі;

 

Бленди призначені для запобігання від сторонніх засвіток зорової та біаксіальної систем. В блендах є по 2-а нейтральних світлофільтра різної щільності, які вмикаються обертом осей для підвищення контрастності і зменшення яскравості зображення в полі зору окулярів. Лінзи освітлення являються вікнами для підсвіти вимірювальних марок і шкали. Скло захисне перед шкалою служить вікном для установки значення бази очей.

В комплект далекоміра ДС-1 входять:

власно далекомір

прилад мір с блендами,

перетворювач координат ПК-3,

лімб,

тринога з захисним кожухом,

крюк,

освітлення,

акумулятор,

укладочний ящик,

ЗИП,

документація (опис ДС-1, форму зразка, посібник по вивченню далекомірників).

 

Конструкція ДС-1

 

1, 12 - вхідні вікна; 2, 5 – грубі візири; 3, 14 – амортизатори; 4, 10 – труби; 6 – вимірювальний валик; 7 – шарнір; 8 – маховичок; 9 - рукоятки для вмикання заслінки; 11 – вікно для підсвічування вимірювальної марки; 13 – дзеркало шкали вивіряння по дальності; 15 - маховичок вивіряння по висоті; 16 - маховичок вивіряння по дальності; 17 – бленди; 18, 21 – коробки окулярні; 19, 20 – гвинти осушки.

 

Сам далекомір складається з двох труб, з’єднаних між собою жорстким кронштейном з напрямляючою для кріплення далекоміра в утримувачі. Голівка кожної труби далекоміра має вхідні вікна, та підсвіти, вимірювальних марок на правій трубі розташовано вимірювальний валик. На лівій трубі знаходяться маховички (валики) вивірки по дальності та висоті, орієнтир-бусоль, рукоятка заслонки і маховичок установки окулярів по базі очей. На голівки далекоміра при роботі надіваються бленди. З боку окулярів на далекомірі видно шкалу установки окулярів по базі очей, окуляри, рукоятки діоптрійної установки окулярів, рукоятка ввімкнення сітки, механізм рівня для виміру кутів міста цілі, посадочне місце реостата підсвіти марок і посадочне місце для нічного візира. Кожна труба далекоміра має патрон постійної осушки, в полі зору далекоміра розташовані вимірювальні марки та дистанційна шкала такі ж як і у далекоміра ДС-0,9 В полі зору правого окуляра за допомогою важеля можна вмикати сітку з ціною поділки 0-05, яку можна використовувати для цілівказання та виміру відхилень розривів снарядів. Перед вхідними отворами далекоміра встановлюються бленди, споряджені світлофільтрами.

Лімб далекоміра служить для кріплення приладу, наводки його в горизонтальній та вертикальній площинах і для виміру горизонтальних кутів.

Лімб встановлюється на тринозі, кріпиться становим гвинтом і закривається в похідному положенні і при зберіганні захисним кожухом.

Механізм горизонтальної наводки має шкалу грубого відліку, розділену на 60 поділок ціною 1-00, нанесених на кільце лімба, та шкалу точного відліку, розділену на 100 поділок ціною 0-01, нанесених на барабані.

Перетворювач складається з планшета, кутомірного сектору та тримача. Планшет являє собою металеву пластину, на якій нанесена кілометрова сітка, розділена для зручності роботи на міліметрові квадрати.

 

 

Учбове питання №2. Квантовий далекомір. Основні тактико-технічні

дані далекомірів.

 

Артилерійський квантовий далекомір ДАК-2М (далекомір) з устроєм селекції цілей призначено для:

— виміру дальності до нерухомих і рухомих цілей, місцевих предметів і розривів снарядів;

— корегування стрільби наземної артилерії;

— ведення візуальної розвідки місцевості;

– виміру горизонтальних і вертикальних кутів цілей;

— топогеодезичної прив’язки елементів бойових порядків артилерії за допомогою інших топогеодезичних приладів.

 

Далекомір забезпечує вимір дальності до цілей типу танк, автомашина з вірогідністю достовірного виміру не менш 0,9 (при впевненому виявленні їх в оптичний візир і при відсутності в створі променю сторонніх предметів).

Далекомір працює при наступних кліматичних умовах:

— атмосферному тиску не менш 613 гПа (460мм рт. ст.);

— відносної вологості до 95—98% при температурі 35°С.

Тактико-технічні дані

Дальність виміру в діапазоні вертикальних кутів ±3-00, м

максимальна 8000

мінімальна 200

до цілей з кутовими розмірами ³ 2 до 10000

Примітка. Величина максимальної дальності при вертикальних кутах, які знаходяться за межами діапазону ±3-00, може зменшуватись.

Максимальна похибка виміру, не більше 10 м


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 136; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты