Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Часткові коефіцієнти народжуваності




Часткові коефіцієнти народжуваності розраховують для усунення впливу інших демографічних і недемографічних структур. Зокрема, там, де значне місце серед усіх народжень займають народження позашлюбні, часто розраховують коефі­цієнти шлюбної і позашлюбної народжуваності. Це відношен­ня чисел народжених дітей у шлюбі і поза шлюбом до серед­ньорічної чисельності жінок, що перебувають і не перебувають у шлюбі.

· Спеціальний коефіцієнт шлюбної народжуваності це співвідношення числа народжень дітей у шлюбі до - чисельності жінок репродуктивного віку, що перебувають у шлюбі.

· Спеціальний коефіцієнт позашлюбної народжуваності це співвідношення числа народжень дітей поза шлюбом до чисельності жінок репродуктивного віку, що не перебувають у шлюбі.

Подібним чином можуть бути розраховані коефіцієнти на­роджуваності (загальні і спеціальні) міського і сільського насе­лення та ін. Загальне правило розрахунку часткових ко­ефіцієнтів народжуваності полягає в тому, що частину абсолют­ного числа народжень, що припадає на відповідне субнаселення, ділять на його середньорічну чисельність.

Повікоеі коефіцієнти народжуваності. Серед часткових коефіцієнтів народжуваності важливе місце належить повіковим коефіцієнтам народжуваності, що вимірюють чисту інтенсивність народжуваності в конкретній віковій групі. Повікові коефіцієнти можна розраховувати для однорічних вікових інтервалів, або для п'ятирічних (деся­тилітніх) вікових інтервалів. В останньому випадку їх приво­дять до одного року (усереднюють). Повікові коефіцієнти на­роджуваності розраховують як відношення числа народжень у жінок визначеного віку років) до їхньої середньорічної чи­сельності.

У таблиці наведені значення повікових коефіцієнтів наро­джуваності для населення світу на середину 90- х рр. XX ст. Як бачимо з таблиці 5.2, максимум народжень у світі припадає на віковий інтервал 20-30 років.

 


 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 83; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты