Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Що функціонують на товарному ринку




Ознаки класифікації Зміст (класифікаційні групи)
  1.Основна виконувана функція 1.1. Закупівля товарів у споживачів одного району для продажу в різних районах 1.2. Продаж споживачам одного району товару, придбаного в різних районах
2.Спеціалізація підприємств 2.1.Універсальні 2.2. Змішані 2.3. Спеціалізовані 2.4. Вузькоспеціалізовані
    3.Район діяльності 3.1. СНД 3.2. Держава 3.3. Економічний район, група мезорайонів 3.4. Мезорайон 3.5. Район
  4.Відомча підлеглість 4.1.Міністерство економіки (департамент торгівлі) 4.2. Міністерство сільського господарства 4.3. Інші міністерства і відомства
5.Форма власності оптового підприємства 5 1. Державна, акціонерна 5.2. Кооперативна 5.3. Приватна
6.Придбання права власності на товар, що продається 6.1 Оптові підприємства, що набувають прав власності на товар 6.2.Оптові підприємства, що не набувають прав власності на товар

 

 

Класифікаційний перелік додаткових послуг оптової тор­гівлі представлений на рис. 5.1.

Послуги є предметом купівлі-продажу, тобто об'єктом ко­мерційної діяльності. Особливість такої комерції полягає в то­му, що одержаний від неї дохід має два джерела: безпосередній і непрямий.

 

 


У реальному ринковому середовищі є ряд різновидів таких підприємств, що відрізняються між собою специфічними орга­нізаційними, техніко-технологічними функціями, масштабом діяльності. До найбільш значущих підприємств і організацій належать:

Комерційно-посередницькі фірми - оптові підприємства, що здійснюють оптову торгівлю за свій рахунок і з залученням кредитів, як з власних складів, так і зі складів виробників та інших оптових посередників.

Оптові бази - це підприємства, що організаційно об'єдну­ють склади, спеціалізовані за технічними ознаками продукції, що переробляється, з єдиними енергетичними, транспортни­ми й іншими комунікаціями, а також централізованими експе­диційними й допоміжними службами та апаратом управління, що організує складування і відвантаження продукції.

Оптові магазини - оптові підприємства, максимально на­ближені до покупців продукції.

Торгові доми - великі торговельні підприємства, організа­ції, найважливішою особливістю яких є активне проникнення

в сферу виробництва товарів, організація кооперації вироб­ництва товарів, участь у кредитно-фінансових операціях, здій­снення експортно-імпортних операцій за широкою номенкла­турою товарів і послуг.

Товарні біржі - організовані ринки біржових товарів зі встановленими правилами прийому, фіксованим членством.

Ярмарки-виставки - періодично організовувані у встанов­леному місці короткочасні оптові ринки на основі огляду зраз­ків товарів.

Аукціони - особливі ринки, створені в певних місцях для продажу товарів, що мають індивідуальні властивості, шляхом публічних торгів.

Брокерські контори (фірми, брокери) - посередницькі торговельні підприємства, що діють на користь своїх клієнтів за їх рахунок (одержуючи при цьому комісійну винагороду) й у своїх власних інтересах за свій рахунок.

Дилерські контори (фірми, дилери) - посередницькі під­приємства (юридичні або фізичні особи), що здійснюють за свій рахунок і від свого імені операції з перепродажу товарів.

Дистриб'юторські фірми - незалежні посередницькі під­приємства (юридичні або фізичні особи):

• що здійснюють торгові операції оптом;

• що займаються перепродажем товарів посередникам (ди­
лерам, агентам та ін.);

• що мають виняткове право на закупівлю, зберігання і
продаж товарів і послуг на товарному ринку.

Комівояжери - роз'їзні представники торгових фірм, що пропонують покупцям товари за зразками, які є у них, або за каталогами.

Торгові і промислові агенти - особи, що діють за доручен­ням торгових (промислових) підприємств або інших осіб як посередники в збуті товарів або їх рекламі на підставі угоди за фіксовані комісійні.

Асоціативні добровільні об'єднання підприємців і комер­сантів. До них, зокрема, належать торгові (торговельно-про­мислові) палати, які об'єднують підприємства промисловості, сільського господарства, торгівлі, банківської системи в мас­штабах адміністративно-територіальних одиниць (областей, міст, районів).


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 58; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты