Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Отримання скломаси.




Споживні властивості скляних побутових виробів формуються в процесі їх виробництва, який складається в основному з трьох етапів: одержання скломаси, формування виробів та їх обробка (див. рис. 4).

Кожний із цих етапів включає в себе ряд операцій, які забезпе­чують отримання виробів з певними властивостями з урахуванням їх призначення. Технологічний цикл виробництва скляних виробів складається із наступних стадій: підготовка сировинних матеріалів, складання шихти, варка скломаси, формування виробів, відпал, обробка виробів.

Підготовка сировинних матеріалів.Різноманітні за природою і зовнішнім виглядом сировинні матеріали скловиробництва підда­ються відповідній підготовці, яка включає такі операції: збагачення, подрібнення, сушка та ін. Так, пісок звільняють від різних забруднень і домішок оксидів заліза фізичними і хімічними способами (магніто- і електросепарація, відмучування, промивка, флотація, флотовідтирання, обробка різними реагентами). Цей процес називають збагаченням піску. Кам'янисті матеріали (вапняки, доломіт, крейда та ін.) подрібнюють і розмелюють на дробилках і мельницях різного типу. Просіюють вихідні матеріали на спеціальних ситах з електромагнітами з метою видалення металевих включень.

Допоміжні матеріали вводять до складу скломаси в невеликих кількостях. Для рівномірного розподілення в загальній масі їх піддають більш тонкому помелу і просіюють через густе сито (від 490 до 6400 отворів на 1 см2). Скляний бій сортують за хімічним складом та розміром кусків, промивають, подрібнюють і пропускають також через електромагніт.

Підготовлені таким чином сировинні матеріали зважують та змішують на конусному чи тарілчаному змішувачі згідно з визначеною рецептурою, внаслідок чого одержують однорідну за складом порошкоподібну суміш — шихту.

Використання гранульованої та брикетованої шихти є більш ефективним та продуктивним в скловиробництві, ніж порошкоподібної.

Процеси підготовки сировинних матеріалів та їх змішування в однорідну шихту — відповідальні технологічні етапи виробництва скла та виробів з нього. Відхилення хімічного і гранулометричного складу компонентів скляної шихти,


                   
   
 
       
 
       
 

 

 


 

             
 
 
   
 
   
 
   

 


1.Відокремлення ковпачка. 2. Оплавлення чи поліровка краю і дна.

3. Вогняне полірування поверхні виробу. 4. Декорування виробів.

 
 

 

 


Рис. 4. Схема виробництва скляних виробів


зниження точності їх дозування, порушення циклограми змішування і зволожування шихти призводять до появи дефектів в склі та скловиробів.

Варка скломаси— це складний фізико-хімічний процес, при якому механічна суміш сировинних матеріалів перетворюється в однорідну скломасу з певними властивостями.

Процес скловаріння умовно поділяють на такі стадії: силікатоутворення, склоутворення, освітлення, гомогенізація, охолодження.

Силікатоутворення — це хімічна взаємодія кремнезему та інших компонентів шихти, яка найбільш активно протікає при температурі 865— 1000°С. Закінчується цей процес утворенням пінистого непрозорого розплаву, який складається із силікатів типу Nа2Sі03, СаSіО3 та ін.

Склоутворення — це процес взаємного розчинення зерен піску і силікатів та утворення рідкої, прозорої, але ще з газовими та твердими включеннями скломаси. Склоутворення характеризується більш інтенсивними дифузійними процесами, ніж силікатоутворення, і протікає при температурі 1150— 1500°С.

Освітленнянайбільш складний і важливий процес для одержання якісної скломаси, який проходить при температурі 1450— 1500°С. На цьому етапі відбувається видалення великої кількості газових включень, які утворились на попередніх стадіях варіння скла шляхом введення освітлювачів, перемішуванням сирою деревиною чи продуванням стисненим повітрям (барботування).

В'язкість скломаси знижується, що також полегшує видалення газових бульбашок; в результаті просвітлювання скломаса стає прозорою і однорідною.

Гомогенізаціяпроводиться при максимальній температурі одночасно з просвітлюванням скломаси і суть її в тривалому витримуванні скломаси з метою досягнення однорідності за хімічним складом і властивостями.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 94; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты