Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Охолодження — це процес, який доводить скломасу до в'язкості, необхідної для формування скловиробів, тобто відбувається зниження температури в печі на 200—300°С.




Варіння скла проводять в спеціальних скловарильних печах безперервної та періодичної дії, використовуючи рідке, газоподібне паливо або електроенергію. Час варіння посудного скла 16—18 годин.

Основними видами печей є так звані горщикові та ванні печі. Горщикові печі використовуються для виробництва невеликої кількості скла кришталевого, оптичного, кольорового та ін.

Кожний вид скла знаходиться в окремому шамотному горщику — тиглі, що вміщує 300—400 кг скломаси; в одну робочу камеру печі одночасно встановлюють 8—12 горщиків. Це печі періодичної дії з низьким ККД (8—10%) та низькою продуктивністю (3—6 т/ об). Але ці печі особливо необхідні для ручного формування високохудожніх і малосерійних виробів.


Ванні печі є високопродуктивними печами безперервної дії і містять до 1000 т скломаси та мають довжину 30—32 м, ширину — 6—6,5 м. Паливо використовують тверде, рідке і газоподібне. Загрузка шихти проводиться автоматично за допомогою завантажника, синхронно з'єднаного з регуляторами рівня скломаси. Недоліком їх є складність регулювання і підтримки температури при використанні рідкого і твердого палива. Крім того, продукти згорання палива забруднюють скломасу.

Електропечі мають ряд переваг: коефіцієнт корисної дії в 2—3 рази вищий, ніж при звичайних ванних печах (20—25%), можливість автоматичного регулювання температури. В електропечах виплавляють спеціальне тугоплавке скло.

Електроваріння скла застосовують сьогодні досить широко, оскільки цей спосіб економічний, легко керований, дозволяє одержувати однорідну скломасу з певними властивостями, економить сировинні матеріали, особливо лугомісткі, знижує забрудненість атмосфери.

Електричне варіння — перспективний спосіб одержання скла, який відповідає сучасному автоматизованому рівню виробництва скловиробів.

Виробництво скла та скляних виробів (рис. 4) пов'язане з великими енергетичними і матеріальними витратами, тому на сучасному етапі розвитку скляної промисловості вимагається створення енергозберігаючих, економічно вигідних і екологічно чистих технологій. В технології виробництва скловиробів основний споживач енергетичних і матеріальних ресурсів — скловарильна піч, на яку припадає 40—70% енерговитрат всього виробництва в залежності від виду продукції, а матеріалоємність досягає 20-30%.

Впровадження системи автоматичного управління скловарильними печами, які використовуються на базі мікропроцесорних контролерів вітчизняного та імпортного виробництва, значно зменшує витрати топлива та сировини, підвищує надійність роботи теплових агрегатів та устаткування.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 61; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты