Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Будова пневматичного приводу




До складу пневматичного приводу робчих гальм входять: компрессор,три повітряних балони, комбінований гальмівний кран. регулятор тиску гальмівної камери.трубопроводщрозмежовугочттй кран і зєднуточа голівка для подачі повітря в гальмівну систему прицепа.

Компрессор поршневого типущепрямокрапковий.двохциліндровийюдноступеневого стискання.Повітря в циліндри компрессора потрапляє із повітряного фільтра через пластиньчаті впускні клапапни. Стиснуте поршнями повітря витискається в пневматичну систему через розміщені в голівці циліндрів пластичні нагнітаючі клапани.Блок і голівка охолоджується рідиною, що надходить із водяної сорочки впускного трубопровіда двигуна і зливається рідина із голівки блока компрессора у всмоктуючий резервуар водяного насосу.

Повітряні балони - встановлені з правого боку автомобіля.На правому передньому балоні вмонтований кран відбору повітря.На цьому ж балоні вмонтований клапанжотрий захищає пневматичну систему від зайвого підвищення тиску (Р>10:10.5 кгс/см.кв) повітря.у випадку зіпсування автоматичного регулятора тиску компрессора.

Регулятор тиску вмонтований на блоці цилідрів компрессора,має два фільтри для підвищення надійності роботи. Один фільтр вмонтований в місці надходження повітря в регулятор із пневмо системи.а другий - в місці надходження повітря із розвантажуючого пристрою компрессора.

Регулятор тиску автоматично піл риму< необхідний тиск повітря в системі,впускає повітря в розвантажуючий пристрій компрессора або випускає повітря із нього.При тиску в пневмо системі 7.3 :7.7 кгс/см.кв. регулятор відключає надходження повітря в компрессорл при зниженні тиску до 6:6.4 кгс/см.кв. знову включається компрессор.

Комбінований гальмівний кран, що складається із двох секцій,обєднаних в одному корпусі.призначений для управління пневматичним приводом гальм авто - тягача і причепа. Механічний привод обох секцій здійснюється парою важілів.Нижня секція керує гальмами авто.а верхня- гальмами прицепу.У обох секцій уніфіковані клапани і діафрагмені механізми.Слідкуючий механізм забезпечує пропорційну залежність тиску стиснутого повітря, що подається гальмівним краном.від зусиллящаданого важілю крана.з котрим тягою зєднується педаль гальм.

Зєднуюча голівка служить для зєднання повітрепровода автомобіля з прицепом.Розмежовуючий кран встановлений в магістралі.зєднуючий авто та причещперед зєднуючою голівкою і служить для відключення магістралі.

Гальмівні камери призначені для приведення в дію робочих гальм тягача.Таким чином гальмівні камери за допомогою вилки і пальця зєднані регулюючим важелем розжимного кулака гальм.Герметичність гальмівних камер необхідно регулярно перевіряти. Термін дії діафрагми гальмівної камери складає 3 роки.по закінченню терміну рекомендується її замінити.

Перевірка пневматичного приводу гальм Перед виїздом необхідно пересвідчитись.що тиск в системі не нижче 4.5 кгс/см.кв.При русі тиск має бути 6:7.7кгс/см.кв.Тиск може корі41 к . сно знижуватись при частому повторному гальмуванні.

Забороняється виключати двигун на довгих спусках.щоб уникнути повного зникнення повітря при частому гальмуванні.

При різкому повному натискуванні на педаль гальм тиск в балонах повинен дещо знижуватися.а тиск в гальмівних камерах повинен дорівнювати тиску в балонах.Після цього не повинно бути помітного коливання стрілок манолітра.Зниження тиск свідчить про порушення герметичності в пневмо системі.

Для нормальної роботи пневматичного приводу робочого тормозу необхідно при огляді відкривати спускні крапи в повітряних балонах і зливати конденсат.Злив конденсата із балонів можливий тільки при наявності повітря в них.

Кількість конденсата залежить віл вологості повітря і технічного стану компресора.За сливом конденсата треба особливо ретельно стежити зимоюдцоб він не замерз в трубопровідах пневматичного привіда гальм.Забороняется в випадку замерзання конденсату розігрівати балони відкритим вогнем(факел,паяльна лампа ітд.)

2. Призначення та будова централізованої системи регулювання тиску повітря в шинах

Система регулювання тиску в шинах служить;

- для підвищення прохідної здатності автомобіля на важкопрохідних ділянках шляхом зменшення тиску на грунт.

- продовжувати рух автомобіля до військової частини без зміни колеса при проколі у камері.

- здійснювати постійний контроль за тиском у шинахлнижувати або підвищувати його при відхиленні від норми.

Система регулювання тиску повітря в шинах складається і крану керування тиском, з клапана-обмежувачадолівок підводу повітря до шин коліс.шинних кранів запора повітря манометра та трубопроводів.

Кран керування тиском-золотникового типу .У корпусі може переміщуватись золотник з сальниками.У корпусі знходяться три отвортьдля підводу повітря з пневмосистемидзипуску повітря в атмосферу і підводу повітря до шин коліс.Золотник тягою зєднанпй з важилем крана.якии може встановлюватися в одне з трьох фіксованих положень:'Накачка' (праве кратне положення).'випуск повітря в атмосферу'(ліве).Система регулювання розєднана з пневмоспстемою автомобіля-еередне полження важіля.

Голівка підводу повітря до шин розбірна.встановлена в середині колісних полувісей і складается з двох еластичних манжетів з пружинамн.котрі забезпечують герметичність рухомого зєднання.Манжети монтуються у корпусі юлівки.закриваются кришками.фіксуються стопорними кільцями.

Шинні крани встановлюються на кожном колесі і з їхньою допомогою можно відключити шину від пневмосистеми.

ІІІ. ЗАКЛЮЧНА ЧАСТИНА

 

На груповому занятті були розглянуті основні базові питання з тими "Будова агрегатів шасі". Для подальшого вивчення тими студентам рекомендується вивчити матеріали (питання) заняття, що допоможе їм ефективно експлуатувати автомобільну техніку в повсякденній діяльності.

 

 

Завдання на самостійну роботу:

1. «Устройсво и эксплуатация автотранспортных средств», под ред. В.Л. Роговцева, А.Г. Пузанкова, В.Д. Олдфильда.

2. «Автомобиль ЗИЛ - 131 и его модификации, техническое описание и инструкция по эксплуатации (ТО)», Москва, воениздат 1983г.

Розробив: викладач кафедри № 46

_________________ М.А. Валєрко

« »___________________ 201 р.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 193; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав


<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
 | Стратегии интенсивного роста
lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты