Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


В И С Н О В О К.




Як вже зазначалось, що відтворення обстановки та обставин події - досить специфічна, складна і багатопланова слідча дія, шляхом проведення якої здійснюється перевірка і уточнення результатів допиту свідка, потерпілого, підозрюваного, обвинуваченого або даних, одержаних при провадженні огляду та інших слідчих дій. Такі цілі ідтворення обстановки та обставин події визначає кримінально-процесуальний закон в ст.194 КПК України. Однак в процесі аналізу узагальненої слідчої практики було виявлено, що відтворення обстановки та обставин події в багатьох випадках доцільно було б проводити з метою виявлення, збору та фіксації фактично нової доказової інформації по кримінальній справі. В тих випадках, коли дана слідча дія проводилась саме з цією метою, відтворення обстановки та обставин події приносило досить відчутні результати і характеризувалось високою ефективністю, що в значній мірі сприяло попередньому розслідуванню і встановленню істини по справі.

Однак, не дивлячись на високу ефективність, проведення відтворення обстановки та обставин події з метою виявлення, збору та фіксації фактично нової доказової інформації не знайшло свого відображення в кримінально-процесуальному законодавстві України. Це можна розцінювати як прогалину в законодавстві, яку необхідно усунути.

Проведення відтворення обстановки та обставин події з метою перевірки та уточнення показів свідка, потерпілого, підозрюваного та обвинуваченого або даних, одержаних при провадженні огляду та інших слідчих дій також має дуже велике значення для проведення попереднього слідства. Однак аналіз узагальненої слідчої практики показав, що на місцях слідчі не приділяють належної уваги відтворенню обстановки та обставин події.

Слідчі не завжди планували проведення відтворення обстановки та обставин події по кримінальних справах. Основною причиною цього було те, що ця слідча дія використовується в основному для закріплення показів підозрюваного чи обвинуваченого. Тому, якщо слідчий вважає, що по справі і без цього достатньо доказів, то відтворення обстановки та обставин події не проводиться, хоча проведення цієї слідчої дії в багатьох випадках могло б сприяти підвищенню ефективності попереднього слідства.

Особливо відчувається відсутність проведення відтворення обстановки та обставин події по багатьох справах, пов"язаних з дорожньо-транспортними пригодами. В деяких справах в основі обвинувачення лежить огляд місця дорожньо-транспортної пригоди і зізнання самого водія, який скоїв дане діяння, хоча проведення відтворення обстановки та обставин події в таких ви-

падках могло б спростувати деякі обставини скоєння дорожньо-транспортної пригоди і одночасно виявити нові.

Слід також відмітити, що відтворення обстановки та обставин події на практиці часто проводиться для того, щоб уточнити місце, де було скоєно злочин. Це трапляється в тих випадках, коли кримінальна справа направлена за підслідністю з якогось іншого органу і по ній не зроблено огляду місця події або такий огляд зроблено неякісно, а з моменту скоєння злочину минуло вже чимало часу. Найчастіше це трапляється при розслідуванні кримінальних справ, порушених по факту незаконного заняття рибним промислом (ст.162 КК України).

Що стосується використання відтворення обстановки та обставин події для закріплення показів підозрюваного або обвинуваченого, то це частіше всього трапляється при розслідуванні крадіжок державного, колективного чи індивідуального майна громадян. Якщо по таких справах збирається недостатня кількість доказів, то слідчий просто вивозить підозрюваного чи обвинуваченого на місце злочину, де той показує, яким саме чином він вчиняв злочин. В таких випадках про перевірку показів чи виявлення нової доказової інформації не може бути і мови. Як правило, в таких справах протокол відтворення обстановки та обставин події лежить в основі обвинувачення.

Що стосується причин, по яких відтворення обстановки та обставин події не проводилось, то тут слід відмітити, що однією з основних таких причин є те, що слідчі просто не знають, яких результатів можна досягти при провадженні цієї слідчої дії, іншими словами, вони просто недооцінюють її.

Також відтворення обстановки та обставин події дуже часто не проводиться із-за того, що це дуже складна і багатопланова слідча дія. Слідчому нерідко доводиться самостійно шукати транспорт для виїзду на місце проведення слідчої дії, готувати технічні заходи. Одним словом, організація відтворення обстановки та обставин події нерідко займає багато часу і зусиль, тому слідчі просто відмовляються від проведення цієї слідчої дії.

Слід також відмітити, що те, що написано в протоколі відтворення обстановки та обставин події, не завжди відповідає тому, що в дійсності відбувається при провадженні цієї слідчої дії. При проведенні відтворення обстановки та обставин події нерідко відсутні поняті, їх залучають уже після написання протоколу лише для того, щоб вони поставили під ним свої підписи. Підозрюваному та обвинуваченому з боку учасників слідчої дії часто задаються навідні запитання, іноді їм взагалі говорять, що потрібно робити. Тобто слідчий, ставлячи перед проведенням відтворення обстановки та обставин події певну мету, намагається досягти її будь-яким шляхом, не дуже піклуючись при цьому про дотримання встановленого законом порядку проведення слідчої дії.

Найбільш поширеною помилкою при проведенні відтворення обстановки та обставин події є те, що в деяких практичних працівників ця слідча дія в процесі проведення поступово переходить в допит. Такі помилки частіше всього допускають молоді і недосвідчені слідчі. Внаслідок цього відтворення обстановки та обставин події не досягає своєї мети і протокол цієї слідчої дії в таких випадках не може бути доказом в кримінальній справі.

Аналіз узагальненої слідчої практики показав, що на місцях проведення відтворення обстановки та обставин події дуже рідко досягає тих цілей, які ставляться перед цією слідчою дією. Внаслідок слабкої теоретичної бази слідчі не можуть з максимальною ефективністю використовувати відтворення обстановки та обставин події, недооцінюючи цю слідчу дію.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 49; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты