Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ВИХІДНІ ПЕРЕДУМОВИ ТА МЕТОДИЧНИЙ ІНСТРУМЕНТАРІЙ АНАЛІЗУ ВИТРАТ ОБІГУ ТОРГОВЕЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА




 

Аналіз витрат обігу передбачає дослідження процесів форму­вання витрат на здійснення торговельної діяльності, визначення тенденцій та закономірностей, які їй притаманні; кількісну оцінку факторів, що обумовлюють обсяг і рівень витрат; оцінку ефективності управління ними.

 

Послідовність аналізу витрат обігу торговельного підприємства  
1 етап. Аналіз змін обсягу та рівня витрат обігу в цілому по підприємству.  
2 етап. Аналіз змін в обсязі та рівні витрат обігу за видами витрат, а також у структурі витрат обігу.  
З етап. Аналіз змін в обсязі та рівні змінних і умовно-постійних витрат підприємства.  
4 етап. Аналіз змін в обсязі, рівні та складі витрат за іншими класифікаційними ознаками.
5 етап. Кількісна оцінка факторів, що впливають на формування витрат обігу в цілому по підприємству та за окремими видами витрат обігу  
6 етап. Оцінка ефективності управління процесом формування витрат обігу торговельного підприємства.  

 


 


Характеристика аналітичної роботи

№ етапу Об'єкт та інструментарій дослідження  
1 етап - загальний обсяг витрат обігу в фактичних та порівняльних 1 цінах; 1 - динамічний ряд обсягу витрат обігу, абсолютна (абсолютне і відхилення) та відносна (темп росту, темп приросту) зміна 1 обсягу витрат обігу (ланцюгова, базова, середня); - рівень витрат обігу в окремі періоди; - динамічний ряд витрат обігу, абсолютна (відхилення) зміна рівня витрат обігу (ланцюгова, базова, середня).  
2 етап - динамічний ряд витрат обігу за окремими статтями витрат, абсолютна та відносна зміна обсягу окремих статей витрат за аналітичний період (базова, середня, ланцюгова); - динамічний ряд рівня окремих статей витрат та його абсолютна зміна за аналітичний період (базова, середня ланцюгова); - питома вага окремих статей витрат в їх загальному обсязі ті абсолютна зміна за аналітичний період; - порівняльний аналіз рівня витрат обігу (галузь, підприємства-аналоги). і
3 етап - динамічний ряд умовно-постійних витрат, його абсолютна 1 та відносна зміна (базова, середня, ланцюгова); - динамічний ряд обсягу та рівня умовно-постійних витрат, абсолютна зміна за аналітичний період (базова, середня, ланцюгова); - питома вага умовно-постійних та змінних витрат в загальному обсязі витрат, абсолютна зміна за аналітичний період.
4 етап Аналогічно 3-му етапу за іншими класифікаційними ознаками: економічні елементи, види, напрями діяльності, торговельно-технологічні операції, вид ресурсів, об'єкти калькулювання, центри відповідальності тощо
5 етап Фактори, що у аналітичному періоді мали вплив на обсяг та рівень витрат обігу, а саме; обсяг товарообігу підприємства, рівень цін на товари, що реалізуються підприємством, чисельність працюючих, середня заробітна плата, швидкість обертання товарних запасів, асортиментна структура товарообігу, склад товарообігу за формами продажу товарів, продуктивність праці по окремих підрозділах підприємства, ефективність використання торговельної площі по окремих підрозділах підприємства тощо. Кількісна оцінка впливу окремих факторів проводиться методом ланцюгових підстановок, індексним методом, економіко-математичними методами.
6 етап Динамічний ряд показників ефективності управління витратами обігу (витратовіддача, дохідність витрат обігу, прибутковість витрат обігу); абсолютна та відносна зміна рівня окремих показників ефективності. За наявності попередньо розроблених планових завдань щодо обсягу та рівню витрат обігу по підприємству в цілому або по окремих видах витрат - оцінка ступеня (відсотка) виконання плану та абсолютного відхилення від запланованого обсягу чи рівня.

 


 

7. МЕТОДИ ОБГРУНТУВАННЯ ПЛАНУ ВИТРАТ ОБІГУ В ЦІЛОМУ ПО ПІДПРИЄМСТВУ ТА ПО ОКРЕМИХ ВИДАХ ВИТРАТ

 

Основні методи обґрунтування плану витрат обігу торговельного підприємства

Назва методу Суть та сфера використання
Метод прямих техніко-економічних розрахунків Найбільш трудомісткий метод планування, який дає змогу отримати найбільш точний результат на основі мобілізації усіх можливих резервів скорочення обігу витрат. Планові розрахунки проводяться окремо по кожному виду витрат, з подальшим підсумовуванням. У процесі роз­рахунків враховують кожен вид ресурсів, що використовуються, тривалість та вартість їх використання.
Факторно-аналітичний метод Базується на визначенні суми планового розміру витрат торговельного підприємства, виходячи з рівня змінних та обсягу умовно-постійних витрат, які фактично склалися в ретроспективному (минулому) періоді 3 урахуванням впливу на їх розмір окремих факторів, що будуть мати місце в плановому періоді.
Економіко-математичний метод Передбачає встановлення та формалізацію зале­жності між розміром витрат обігу та обсягом окремих факторів, наприклад на базі викори­стання комп'ютерної технології обробки інфор­мації в оболонці EXCEL за допомогою стандартної функції ТРЕНД (TREND).
Метод імітаційного моделювання Здійснюється за допомогою стандартної функції імітації комп'ютерного імітаційного моделю­вання EXCEL, яка дозволяє розробляти варіанти плану витрат обігу на основі зміни окремих факторів (обсягу товарообігу, чисельності працю­ючих, розміру основних фондів, товарно-мате­ріальних запасів та інших факторів).
Метод оптимізаційного і моделювання Передбачає розробку оптимізаційних задач, розв'язання яких може забезпечувати оптималь­ний підбір асортиментної структури товарообігу, його складу, ресурсного потенціалу підпри­ємства, за якого (з урахуванням Інших існуючих обмежень і вимог) забезпечується мінімізація витрат обігу або їх дотримання на певному рівні.

 


 

Алгоритм визначення планового розміру витрат обігу (ВОпл) факторно-аналітичним методом:

 

Де РзВОб - базовий (звітний) рівень змінних витрат обігу;

ΔРзВОпл - зміна рівня змінних витрат обігу, яка передбачається у

плановому періоді з урахуванням впливу окремих факторів;

ПВОб - базовий (звітний) обсяг умовно-постійних витрат обігу;

ΔПВОпл - зміна обсягу умовно-постійних витрат обігу у плановому

періоді з урахуванням впливу окремих факторів;

Тпл - плановий обсяг товарообігу підприємства.

 


 

Орієнтовний формат плану витрат обігу торговельного підприємства

 

№ пор. Показники Сума
1. Товарооборот звітного періоду  
2. Витрати обігу звітного року: 1) сума 2) у % до товарообігу  
3. Товарооборот на плановий період (у співставних цінах)  
4.   Сума витрат обігу на плановий період, виходячи з умов звітного року Рівень у % до товарообігу  
5. Зміна витрат обігу на період, що планується під впливом різних ] факторів з урахуванням розроблених заходів: 1) скорочення питомої ваги умовно-постійних витрат; 2) перехідної економії від скорочення адміністративно-управлінських витрат; 3) зниження (збільшення) витрату зв'язку зі зміною: • структури товарообороту; • питомої ваги витрат самообслуговування; • складу товарообороту; 4) зниження витрат з урахуванням ритмічності перебігу виконання плану товарообороту; 5) економія витрат у зв'язку із зростанням продуктивності праці; 6) більш ефективне використання торговельної пращ 7) економія витрат у зв'язку з нормалізацією товарних запасів; 8) додаткові витрати по покращанню реклами; 9) додаткові витрати по поточному ремонту; 10) додаткові витрати за договором з стороннім підприємством; 11) збільшення амортизаційних відрахувань у зв'язку із введенням нових основних засобів; 12) зміна витрат на оренду будівель та інвентарю; 13) інше.  
6.   Витрати обігу на плановий період з урахуванням змін: а) сума (стр. 4 + стр. 5) б) у % до товарообороту (стр. 6а: стр. 3)  

 


 

Програмні запитання

1. Визначте економічну сутність поточних витрат торговельного підпри­ємства і дайте характеристику їх складу.

2. Розкрийте взаємозв'язок ресурсів та витрат торговельного під­приємства,

3. Яким чином інформація про поточні витрати торговельного підпри­ємства розкривається у його фінансовій діяльності?

4. Визначте основні відмінності показників "витрати", "валові витрати

платника податку".

5. Поясність механізм формування та визначте складові показника

"валові витрати платника податку".

6. Що являють собою витрати обігу? Чим вони відрізняться від витрат на виробництво продукції?

7. Визначте ознаки класифікації витрат обігу торговельного підпри­ємства.

8. Наведіть класифікацію витрат обігу за їх економічним характером, номенклатурою статей та торгово-технологічними операціями.

9. Дайте характеристику витрат за ознакою їх еластичності, тобто залежно від обсягу товарообігу підприємства.

10. Що собою являють змінні пропорційні витрати? Змінні дигресивні витрати? Прогресивні витрати? Стрибкоподібні? Наведіть їх графічне зображення.

11. Які показники характеризують витрати обігу підприємства? Сфера застосування окремих показників.

12. Що являють собою відносні показники витрат обігу? Наведіть алгоритми їх розрахунку.

13. Яким чином і за яких умов можливо здійснити розрахунок витрат обігу торговельного підприємства на базі його фінансової звітності?

14. Які показники використовують для оцінки ефективності витрат? Наведіть формулу їх розрахунку.

15. Дайте характеристику факторам, що визначають розмір та рівень поточних витрат підприємства.

116. Визначте найважливіші напрямки раціоналізації та економії витрат ' торговельного підприємства.

17. Сформулюйте мету розробки стратегії управління поточними витратами підприємства.

18. Опишіть загальну модель процесу управління витратами торго­вельного підприємства.

19. Які, на вашу думку, витрати визначають їх мінімальний розмір. Доведіть свій висновок.

20. Визначте вихідні передумови аналізу витрат обігу в торговельному підприємстві.

21. Охарактеризуйте порядок проведення аналізу витрат обігу.

22. Дайте характеристику методичному інструментарію дослідження витрат обігу на різних етапах аналітичної роботи.

23. Які методи використовують для обґрунтування плану (прогнозу) витрат обігу?

24. У чому полягає сутність факторно-аналітичного методу оцінки планового розміру витрат торговельного підприємства? Наведіть методику розрахунку витрат цим методом та визначите його переваги


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 135; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты