Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Т.9 Управління конфліктними ситуаціями.




1. Природа та види конфліктів.

2. Причини конфліктів. Типи темпераментів та характерів людини.

3. Способи розв’язання конфліктних ситуацій.

 

Організація постійно перебуває під впливом змін зовнішнього і внутрішнього середовища. Ресурси, які організація використовує в своїй діяльності, також постійно змінюються, видозмінюються, морально старіють, набувають інших параметрів тощо. Всі ці процеси приводять до виникнення неординарних ситуацій, які потребують ефективного вирішення. Неординарні ситуації викликають появу суперечностей між працівниками з приводу міжособових відносин і службових обов’язків.

Неминучість виникнення суперечностей є виявом закону єдності та боротьби протилежностей, одного з класичних законів розвитку.

 

Конфлікт – це ситуація, набір обставин, при яких виникає:

- зіткнення протилежних сторін, сил чи поглядів;

- відсутність згоди між учасниками;

- внутрішній дискомфорт однієї з осіб.

В конфліктній ситуації кожна зацікавлена сторона прагне відстоювати та досягати реалізації власної мети, при цьому вона наводить аргументи на свою користь, чинить перешкоди опоненту, здійснює всі прийнятні в даній ситуації форми впливу і намагається здолати опір іншої сторони.

Донедавна домінуючою була точка зору, згідно з якою конфлікти вважалися небажаними і при їх виникненні їх треба гасити на ранній стадії. Сучасна школа менеджменту дійшла до висновку, що конфлікт, не зважаючи на його негативні прояви, відіграє і позитивну роль – сприяє руху організації вперед, визначає ті фактори, які заважають нормальній роботі та розвитку організації.

Конфліктна ситуація – це така ситуація, в якій загострюються стосунки між різними сторонами. Конфліктна ситуація передбачає наявність кількох обов’язкових елементів:

- учасники конфлікту – дві або більше сторін, які переслідують різні цілі;

- об’єкт конфлікту – явище, стан справ, навколо яких розгортається суперечка;

- рушійні сили – інцидент, факт зіткнення сторін.

Об’єкт конфлікту та його учасники в сукупності утворюють предмет конфлікту.

Роль каталізатора конфлікту відіграє інцидент, безпосереднє зіткнення учасників конфлікту.

 

Конфлікт = учасники + об'єкт + інцидент

конфлікту конфлікту

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 78; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты