Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Організація науково-методичної роботи в ДНЗ




Організація та планування методичної роботи з педагогічними кадрами в дошкільному закладі носитьдіагностично-прогностичний характер, оскільки лише знання особистісних рис усіх категорій педагогічних працівників, їхніх проблем і потреб, рівня творчих здібностей і професійної майстерності дає можливість методисту грамотно, змістовно та результативно спланувати методичну роботу, враховуючи умови дошкільного навчального закладу. Для досягнення цієї мети визначаються такі завдання:

· забезпечення цілеспрямованого методичного навчання всіх категорій педагогічних працівників (завідувач, методист, вихователі, молоді спеціалісти, вихователі-фахівці, керівники РМО та шкіл);

· здійснення диференційованого підходу до вибору форм і засобів навчання педкадрів; використання інноваційних форм методичної роботи з ними;

· вдосконалення науково-теоретичної, методичної та психологічної підготовки педагогів;

· стимулювання педагогів до самоосвіти, активізація їхньої творчої ініціативи.

Принципи методичної роботи:

· педагогічна співпраця з вихователями;

· робота в режимі довіри та доброзичливості;

· забезпечення творчої атмосфери та стимулювання творчої активності педагогів;

· надання вихователю права вибору;

· системність і дієвість методичних заходів;

· щоденна взаємодопомога;

· випереджальний характер методичної роботи.

Отже, першим кроком до організації та планування методичної роботи в ДНЗ є вивчення професійної компетентності педкадрів на певній діагностичній основі.

Завдання професійного діагностування:

· визначити ставлення до професійних обов'язків та рівень знань і вмінь кожного педагога;

· виявити позитивні і негативні сторони діяльності педагога, причини негативів у його роботі.

Діагностичні дослідження, анкетування показують, що педагоги завжди чекають від методичної служби практичної допомоги. Виходячи з цього, й укладається структура методичної роботи в закладі та її планування з активним використанням інноваційних технологій.

План методичної роботи ДНЗ складається на один навчальний рік і спрямовується на поліпшення науково-теоретичної, методичної та практичної підготовки педагогічних кадрів. Він обов'язково включає зміст і заходи методичної діяльності відділу освіти та інноваційні форми роботи з педагогічними працівниками ДНЗ, які доцільно спланувати, виходячи із запитів самих педагогів, а також рекомендацій методичних служб ДНЗ та відділу освіти.

З 2010-2011 навчального року запроваджені нові підходи до складання річного плану роботи ДНЗ, зокрема і щодо планування методичної роботи.

Структура річного плану

методичної роботи з педкадрами включає наступні блоки:

1. Підвищення професійної компетентності педагогічних працівників ДНЗ

В цьому блоці передбачаються традиційні форми роботи з педагогами, що спрямовані на підвищення їхньої професійної компетентності через активну участь у районних та садових методичних заходах (методичні об'єднання; знайомство з інноваційними методиками (інформаційно-педагогічні дні «Це цікаво знати»); інструктивно-методичні наради; індивідуальні консультації; різновиди групових консультацій (6-7 на рік); виставка-презентація новинок науково-методичної літератури, кращого розвивального наочно-дидактичного матеріалу та педагогічного досвіду; педагогічні години з оглядом періодичних видань; організація «педагогічних зустрічей»; виставки-ярмарки; конкурси освітніх технологій; педагогічні читання; наставництво або стажування (школа молодого спеціаліста); різновиди семінарів; різновиди шкіл; колективний перегляд (відкриті покази); конференція; педагогічний лекторій; анкетування; день методичного навчання; співбесіди тощо).


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 96; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты