Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


КАРДІОЛОГІЇ І ФУНКЦІОНАЛЬНОЇ ДІАГНОСТИКИ




МЕДИЧНІ МІКРОКОМ’ЮТЕРНІ СИСТЕМИ ДЛЯ

Базисом нової технології, що дозволила розмити межу між медичним апаратом і ПК, є модуль розміром у пачку сигарет. За цим модулем прихована ідея: через програмне забезпечення високо "озброїти" наявну апаратуру так, щоб лікарю не було потреби купувати ще один новий апарат.

Як і касету відеомагнітофона або дискету персонального комп’ютера, вставляє лікар в апарат модуль, що "дістає" із бібліотеки програмного забезпечення і йому надається право вирішувати, яку із різноманітних комбінацій програмного забезпечення - від інтерпретації ЕКГ через аналіз пізнього потенціалу ЕКГ або функціональну діагностику легенів до багаточасового запису ЕКГ та амбулаторного моніторингу тиску крові - купити або взяти напрокат.

Апарат з довгочасовим записом ЕКГ є тим приладом, який може зробити загальнодоступними аналізи двох нових параметрів: варіабельності серцебиття і пізнього потенціалу серця. Ціль цього нововведення - зробити можливим прогнозувати неінвазивним шляхом раптову смерть.

Аналіз пізнього потенціалу у пацієнтів, що перенесли інфаркт серця, показує, чи може бути пацієнт зарахований до групи ризику. Пізні потенціали - це низько амплітуд ні, фракціоновані електричні прояви активності міокарда, які виступають на поверхні кінцевої частини QRS - комплексу ЕКГ і сягають у початкову частину сегмента SТ. Це модифікована електрична властивість провідності, яка помічається нібито як слідове коливання, може являти собою один із параметрів ризику раптової смерті.

Пізні потенціали звичайним шляхом не реєструються, оскільки їх електрична напруга знаходиться у мікровольтовій зоні. Величина їх напруги до 5000 разів менша, ніж величина найменшої напруги звичайної електрокардіограми. Щоб такі екстремально слабкі сигнали вивести від серця на поверхню тіла, їх треба багаторазово підсилити.

Серед неінвазивних методів діагностики аналіз пізніх потенціалів сам по собі, як бачиться, недостатньо, характеризує зазначений ризик. Усвідомлюючи це, кардіологи "витягнули" тепер на поверхню варіабельність інтервалів R-R. Ще у 1927 році у літературі повідомлялося про „нерегулярну діяльність серця" та „закостенілий пульс".

Це простий метод. Апарат довгочасового запису ЕКГ програмується на вимірювання інтервалів - QRS комплекси переглядаються один за одним автоматикою; при цьому вимірюється кожна відстань між зубцями R-R. Наприкінці приблизно 100000 вимірів інтервалів розроблюється статистика, яка класифікує варіабельність коливань R-R.

Здорове серце, як показує подібна статистика, воліє працювати мінливо. Відстань R-R, або „варіабельність частоти серця", значно коливається. Сильні коливання - це відбиття дихальної синусової аритмії, одна з мір вагусної іннервації серця.

Зовсім по-іншому виявляють себе пацієнти з ризиком раптової серцевої смерті. Вони демонструють скоріше тенденцію до монотонної, закостенілої довжини R-R циклу, де домінує вплив симпатичних нервів. Однак варіабельність частоти серця також має лише відносне прогностичне значення для раптової серцевої смерті. Саме тут і виникла ідеякомбінувати один з одним ці неінвазивні методи, що потребують малих витрат. Необхідно мати один апарат довгочасового запису ЕКГ, який також може виміряти варіабельність частоти серця та пізні ЕКГ-потенціали, і який пацієнт зможе носити при собі. У цій потрійній комбінації фахівці бачать підставу для поліпшення передвіщення можливості раптової серцевої смерті.

Модель 7300 фірми PICKER INTERNATIONAL представляє собою монітор Холтера із трьома каналами запису: двома ЕКГ і одним синхронізаційним для точної кореляції зареєстрованих подій активності пацієнта (рис. 18). Канали ЕКГ мають високий опір, диференціальні входи, що складаються із перехідного захисту, переключення режимів виміру, і каскадів диференціального підсилювача, що закінчуються одним кінцевим підсилювачем, що забезпечує швидке перехідне відновлення і скидання. Калібрування приладу моделі 7300 автоматичне із включенням режиму CAL/RESET, що переключає канали ЕКГ, для одержання 1 мВ імпульсу на виході кола САL STD. Калібрування може також бути проведено вручну при включеному перемикачі RECORD. Так чи інакше, калібрування складається із мінімального 8-секундного пакета 1 мВ калібровочних імпульсів, що не порушують зчитування попередньо встановленого часу. Швидке відновлення від перехідних процесів забезпечується адаптивним зворотнім зв’язком, що складається із перехідного відновлення й інтегрального підсилювача навколо єдиного кінцевого підсилювача. Кола, що переключаються, використовуються для автоматичного встановлення нуля обох каналів на початку і наприкінці калібрування під контролем функції RЕSЕТ.

Канал синхронізації забезпечує циклічне кодування за декілька хвилин згладжування так добре, як і за півгодини прогрівочної роботи. Синхронізація інформації каналу - амплітудно-модульована на низькій частоті так, щоб користувач записуючого пристрою міг відзначати істотні епізоди без втручання до сигналів синхронізації або ЕКГ. Кожне натискання перемикача МАRК змінює амплітудну модуляцію. Тимчасове кодування - функція кристала, що керує лічильником, який посилає сигнали колам дисплея на рідких кристалах, і контролює зсуви трьох каналів запису.


Інші відмінності моделі 7300 - блокування касети, що запобігає використанню батареї живлення без касети в приладі, висока запускаюча напруга (мікросхемно контрольований синхронний двигун запускається з 6 V швидше, ніж із 4 V, щоб гарантувати запуск при низьких температурах або після нечастого використання), автоматичне відключення при «підсівших» батареях, і автоматичне тестування сегментів рідкокристалічного дисплея під час калібрування (дисплей: показує 18:88).

Динамічний кардіограф (який проводить заміри під час виконання пацієнтом вправ) моделі МС6700а фірми Cambridge Medical Equipment Ltd. (Великобританія) виконує дві аналітичні програми, що дозволяють провести аналіз SТ-сегмента в реальному часі і отримати підсумковий протокол з опосередкованими значеннями. На екрані кардіографа у відповідності з поточним часом відо­бражається ЕКГ (з зауваженнями), вимірювання SТ-сегмента, динамічне відхи­лення дельта-SТ (вимірювання в порівнянні зі спокійним станом), пульс і тиск крові у графічній формі. Крім цього, за допомогою меню під час обстеження можна зафіксувати значні відхилення і режим особливих зусиль пацієнта для доповнення підсумкового протоколу. Наявність в підсумковому протоколі опосередкованої ЕКГ допомагає отримати в складних умовах процесу обстеження точні дані шляхом врахування коефіцієнта "сигнал-шум" і медіанного методу відхилення артефакту. Прилад можна з’єднати з ергометром, блоком пам’яті, що зберігає записи ЕКГ в спокійному стані, з тригером для дослідження в гамма-камері. На виході приладу можна отримати аналоговий сигнал. При з’єд­нанні кардіографа з монітором кров’яного тиску утворюється інтегрована динамічна система.

Дискретна дистанційна вимірювальна система типу UNF Digital Telemetry System фірми SpeceLabs Inc. (США), яка працює в складі будь-якої станції моні­торингу РСМS, що призначена для збільшення потужності, точності і стабіль­ності ЕКГ сигналу при амбулаторному обстеженні. Система можна додатково з’єднати з іншими системами РСМS для здійснення дистанційної візуалізації, електронної побудови кривих і всебічного відображення результатів обстежен­ня в кінцевому протоколі. Дистанційна система дозволяє проводити аналізи SТ-сегмента і аритмії за допомогою мультивідведень, визначити добову тенденцію аритмій і частоти биття серця, отримати ЕКГ-сигнал від чотирьох відведень. Крім цього, є автоматичне відключення відведень і прийомні пристрої, які легко налагоджуються. Компактний трансмітер забезпечує зручність для пацієнта і змен­шує вплив електродного артефакту. Система обладнана різноманітними анте­нами, які дозволяють подавати два незалежних сигнали на прийомний при­стрій, що дає можливість процесору обирати для аналізу найбільш чистий і си­льний сигнал.

Електрокардіограф моделі Ехеl 106 фірми Electronica Trentina (Італія) з матричною системою візуалізації використовуються в клініках у якості стаціонарного і переносного приладу. Він може здійснювати 50 сеансів автоматичного запису при повній зарядці батарей. Одночасно можуть записуватися ЕКГ від 3-6 відведень у реальному часі або в режимі off-line за допомогою накопичення ін­формації в ПЗП. Прилад має три модифікації: 106В - базову модель, 106Р - мо­дель з параметричною калькуляцією, 106 НЕS - модель з НЕS - програмою ін­терпретації.

Амбулаторна інтегрована система Саrdioline фірми Remco Italia SpA (Італія) дозволяє реєструвати серцеву діяльність методом Холтера і проводити тес­тування стресових ситуацій. Центральний пункт обладнаний потужним персональним комп’ютером з кольоровим екраном і принтером високої чіткості. Ам­булаторні кардіографічні дані записуються на феромагнітні касети. При вста­новленні оператором спецрежиму здійснюється одночасний повний аналіз на­хилу і зміщення SТ-сегмента від двох відведень. Крім звичайних результатів до­слідження, роздруковка містить дані пацієнта, діагноз лікаря. На дисплеї мо­жуть демонструватися відхилення тривалості і частоти R-R інтервалу. Прилад тестування стресових ситуацій містить в собі автономний модуль для отримання і передачі за допомогою інфрачервоного променя кардіографічної інформації, принтер і ергометр, що автоматично контролюється.

Монітор Dіаsсоре 2 Vismо фірми S & W Меdісо Теknік А/S (Данія) засто­совується для щоденного контролю основних параметрів, таких як ЕКГ, тиск (неінвазивно), вміст кисню в крові. Монітор можна використовувати при транспортуванні пацієнта. За допомогою монітора можна отримати одночасно до чотирьох із наступних показників: ЕКГ, частота серцевих скорочень, темпе­ратура, параметри дихання, інвазивний і неінвазивний тиск. Монітор оснащений кольоровим дисплеєм і кабелем пацієнта.

Портативний монітор моделі Неаrt Веаt Моnіtоr фірми Sріеgеlbегg КG (Німеччина) простий у застосуванні і має захист від електричних завад. У при­ладі є секундомір і батарейки, що перезаряджаються. Невеликі розміри дозво­ляють використовувати його у машині швидкої допомоги. У комплект монітора входять кабель, електроди, і зарядний пристрій для батарей.

Система установки електродів Quik-Prep фірми Quintion Instrument Со (США) забезпечує стабільну базову лінію ЕКГ навіть при проведенні тестів, що пов’язані з рухом, наприклад, при навантаженні чи амбулаторному моніторин­гу. Система складається з пристрою локалізації електродів і визначає оптима­льне місце на шкірі. При застосуванні цього пристрою 10 змащених гелем елек­тродів правильно встановлюються менше, ніж за 3 хвилини. Пристрій локаліза­ції обертає абразивний центр електрода і зупиняє його при досягненні заданого опору звичайно менше, ніж за секунду. Пристрій може застосовуватися з круг­лими та квадратними електродами.

Серія кардіографічних модулів Реrsоnаl фірми Еsаоtе Віоmеdіса SрА (Іта­лія) дозволяє задовольняти особливі вимоги користувача. Всі модулі обладнані принтерами з термодрукуючою головкою, що дає дозвіл 8 точок/мм; мікропро­цесорами з об’ємом пам’яті 32 біт і змінними магнітними картами пам’яті. Змінні карти пам’яті дозволяють оператору вводити ЕКГ-дані, які отримані на одно­му кардіографі, в інший кардіограф або в персональний комп’ютер.

Базовими для даної серії є дві моделі, що відрізняються форматом паперу. Модель Реrsonal 120, яка використовує термочутливий папір розміром 120 мм, друкує 3, 3+1 або 6 кривих. В моделі Реrsonal 210 використовується папір стандартного формату А4. Запис інформації здійснюється одночасно від 12 відве­день і роздруковується разом з діагностичною розшифровкою. Вся інформація, включаючи персональні дані і кінцевий діагноз, накопичується на магнітній ка­рті. При доповненні базового модуля буквено-цифровою клавіатурою і ЖК-екранами високого дозволу, які дозволяють проводити більш детальне вивчення пацієнта, можна отримати моделі 120(210) Ваsіс, 120(210) Dіаgnоstіс і 120(210) LарТар. Всі моделі можуть працювати від мережі і батарей. Габарити приладів 120 Ваsіс 310х245х75 мм, 120 Dіаgnоstіс 310х245х75 мм, маса 3,1 кг; і 210 LарТар 95х310х350 мм, маса 5,0 кг. Розмір екрану 152х239 мм.

В 3- і 6-канальних кардіологічних реєстраторах серій 120 і 210 фірми Sеса, Vоgе1 & Наlkе GmbН (ФРН) застосовується термодрукуючий пристрій високого дозволу, що дозволяє одночасно записувати сигнали від 12 відведень. Моделі відрізняються шириною паперу, відповідно 120 і 210 мм. Швидкість руху паперу при ручному регулюванні 5:12,5; 25 або 50 мм/с. Пристрій автоматичного запи­су дозволяє реєструвати сигнали від 12 стандартних відведень, відведень по Франку або Кабреру при швидкості руху паперу 25 або 50 мм/с. Інтерфейс RS 232 забезпечує зв’язок з дисплеєм або сфігмоманометром. Стандартні варіанти приладів можна доповнити програмним забезпеченням для діагностики. Кожна кардіограма зберігається в пам’яті до наступного запису і може бути роздрукована пізніше. Крім того, до приладів можуть поставлятися фірмою плати пам’я­ті об’ємом до 16 кардіограм, ЖК-дисплей для моніторингу ЕКГ і буквено-цифровий термінал для вводу даних, які відносяться до конкретного пацієнта.

До складу портативного монітора марки МRL 360 SL Меdісаl Rеsеаrсh Lаbоrаtоrіеs Іnс. (США) входять кардіограф (ширина паперу для запису кардіограм 11,4 см), стандартний графобудувач (40 мм), ЖК-дисплей частоти сер­цебиття, зовнішній пристрій вибору швидкості і дефібрилятор. Все це вміщуєть­ся у металевій валізі.

У протоколі автоматично відображаються дата, час, дані про вибрані електрод, частоту серцебиття, час ввімкнення дефібрилятора і вибраної потужності. Користувач може за допомогою спеціальної клавіші внести в протокол та­кож дані про застосування специфічних ліків. Інформація накопичується у пам’яті, так що в будь-який момент після закінчення процедури можна отримати повний звіт.

Багатоканальний електрограф МАС-РС фірми Marquette Ltd. (Велико­британія) виконує запис по 12 стандартним відведенням, аналізує ЕКГ-сигнали і роздруковує результати вимірювань та діагноз. У пам’яті приладу можуть зберігатися до восьми кардіограм для наступного вивчення і, при необхідності, ти­ражування.

Запас живлення внутрішніх батарей, перезаряджаються розрахований для запису і аналізу до 50 кардіограм без підзарядки. Прилад може передавати або приймати ЕКГ-сигнали по телефону, а також з дистанційного термінала або на нього для архівації та загальної оцінки.

ЕКГ-сигнали записуються по трьох або шести відведеннях, а при необхід­ності, і по відведенню для запису частоти серцевих скорочень (ЧСС); ширина паперу для запису 160 мм. Після цього у відповідності з програмою виконуються аналіз та розрахунки.

До основних функцій електрокардіографа відносяться установка парамет­рів наявність пам’яті, діагностика, зворотній прийом чи передача. Накопичена інформація виводиться на дисплей і роздруковується у вигляді анотації до кож­ної ЕКГ. Номер ЕКГ, що зберігається передається на термінал. Крім того, пам’ять може бути введена або застосована з використанням оператора FORMAT, який стирає всю раніше накопичену інформацію.

В елекардіографі попередньо встановлюються необхідні групи відведень, час досліджень і календарні дані. Також задаються інші дані, наприклад, назва лікарні, вид інформації щодо пацієнта, номер електрокардіограми, яка поступає в пам’ять, швидкість пересування носія і частотна характеристика.

До функцій самодіагностики відносять виконання діагностичних тестів на апаратних засобах реєстратора, контроль роботи носія запису, виявлення ємно­сті пам’яті, контроль положення кабеля пацієнта і пристрою для підключення і відключення телефону, а також автоматичний телефонний виклик (тобто вико­ристання телефонного апарату для встановлення зв’язку з ЕОМ через комутуємі лінії зв’язку.

Функція передачі або прийому дозволяє електрокардіографу приймати зовнішні сигнали з іншого приладу або телефону. Сигнали зберігаються в пам’яті або зразу роздруковуються.

Основним недоліком даної моделі є великий шум при роботі зарядного пристрою, що ускладнює його застосування в лікарняних палатах або клініках. Ще одним недоліком є неміцність паперу, який вимагає додаткової обробки перед застосуванням і зберіганням.

Електрокардіограф поставляється разом з адаптером мережі змінного струму (маса 2 кг) на пересувному візку, габаритні розміри якого 430х640х950 мм, маса 18 кг.

Шестиканальний електрокардіограф Schwarzer CD 6000 фірми Рісkеr Іnternational Ltd. (Великобританія) робить запис по 12 стандартним відведен­ням, які утворюють дві групи по шість відведень у кожній: І, II, III, аVR, аVL, аVF і V1-V6. Перші шість відведень можуть бути також записані, якщо використовувати запис по Кабреру в сполученні аVL І - аVR II, аVF III.

Додатково до приладу поставляється двоканальний передпідсилювач для мережі змінного струму, завдяки якому розширюються функціональні можливості електрокардіографу, а саме: запис частоти пульсу і дихання, підключення до фонокардіографу, автоматичний контроль за швидкістю руху носія запису під час реєстрації параметрів, які досліджуються при фізичному навантажені.

При роботі в ручному режимі обирається одна з трьох груп відведень: V1-V6; I, II, III, aVR, aVL, aVF i aVL I – aVR II, a VF III. В автоматичному режимі дві групи з трьох записуються автоматично або по Ейнтховену/Гольдбергеру, або по Кабреру/Уілсону.

Такі встановлювані параметри, як підсилення, ширина смуги частот пропускання , швидкість носія запису можна змінювати в процесі роботи; завади мережі змінного струму зведені до мінімуму.

Під час запису на початку кожної складеної сторінки автоматично роздруковуються ЧСС та її середнє значення за чотири останніх електрокардіографічних циклів. Базова лінія на кожному каналі може переміщуватись вверх чи вниз по всій ширині паперу (210мм).

До недоліків приладу слід віднести надто тонкий папір та відсутність вказівки про те, що він закінчується. Живлення електрокардіографу від мережі змінного струму не може рахуватися недоліком, так як він не відноситься до класу портативних.

Габаритні розміри 470´360´160 мм; маса зі всіма приналежностями 17 кг. Додатково поставляється візок розміром 600´500´800 мм, масою 10 кг.

Фірма Schiller (Щвейцарія) виготовляє три- або шестиканальний електрокардіограф з програмним забезпеченням і живленням тільки від мережі змінного струму. Прилад поставляється у трьох модифікаціях: CS6 – стандартна модель, CS6М включає програмне забезпечення для ЕКГ-вимірювань; CS6С додатково дає класифікацію стандартних відведень.

Інформація по 12 відведенням поступає і накопичується одночасно протягом перших десяти секунд, а потім записується по трьох або шести каналах в автоматичному режимі або трьох каналах в ручному виконанні (ширина паперу 210 мм). При запису по шести каналах відведення розподіляються на дві групи – І, ІІ, ІІІ, aVR, aVL, V1-V6 (додатково ця група може бути записана по Кабреру) і aVL I – aVR II, aVF III. Якщо запис іде по трьох каналах, то відведення утворюють чотири групи по три відведення в кожній.

Одночасно з реєстрацією ЕКГ записуються параметри реєстратора, день, число, час, ЧСС пацієнта та інша інформація.

Електрокардіограф оснащений РК дисплеєм, який може працювати у яко­сті монітора або буквено-цифрового дисплея для діючої (операційної) допомоги, зміни формату, вводу даних пацієнта і т.д. При роботі у якості монітора на дисплей виводяться ЧСС, співвідношення удар/удар, день, дата, час, чутливість і швидкість носія запису, а також вказівку про невірно накладений електрод. Останні дані не тільки виводиться на дисплей, але й можуть роздруковуватися і зберігатися в пам’яті.

Основні параметри встановлюються у відповідності з програмою в режимі "стандартного" запису. В нестандартних ситуація ці параметри легко зміню­ються. В приладі є антитреморний фільтр.

Формат для автоматичного запису обирається в залежності від кількості каналів (три або шість), швидкості (25 або 50 мм/с), а також числа сторінок (1 чи 2).

Інформація про пацієнта наноситься на папір запису і містить в собі ім’я, реєстраційний номер, дату народження, вік, стать, зріст, вагу, тиск крові, характер лікування, що використовують та короткі примітки. Додаються відомості про оператора, найменування лікарні або відділення.

Електрокардіограф може працювати у комплексі з велоергометром для досліджень при фізичному навантаженні. Параметри цієї програми, які закладені у пам’ять, можна змінювати до початку досліджень.

В табл. 2 приведені порівняльні технічні характеристики, наведених вище багатоканальних електрокардіографів.

Три- або шестиканальний електрокардіограф ЕКG 506D фірми Robert Bosch CmbH (ФРГ) одночасно реєструє, розраховує, креслить і зберігає в пам’яті сигнали 12 стандартних відведень. Електрокардіограф може функціонувати в якості монітору. Для визначення гіпертрофії або порушення функції легенів комп’ютер електрокардіографа реалізує систему точкової оцінки.

Введення даних пацієнта, а також зміна і доповнення виконується за допомогою буквено-цифрової клавіатури. Введені дані пацієнта зберігаються з за­писом і роздруковуються одночасно із ЕКГ. В залежності від змісту сигналу один файл має до двадцяти повних записів ЕКГ з їх аналізом. В будь-який мо­мент вони можуть бути використані для копіювання або наступної роздруківки по одному з дев’яти формат.

На ЖК-дисплей (розмір 252х112 мм) поступає інформація з трьох відве­день, результати аналізу і команда оператору. При роботі в режиму монітору ЕКГ-сигнали і ЧСС (з додатковим акустичним сигналом) відображаються на екрані. Автоматичний запис виконується періодично або в критичних ситуаці­ях.

Модель ЕКG 506-D-S через послідовний інтерфейс RS 232С додатково приєднується до пульта ергометричного контролю. При комбінуванні цієї мо­делі з відповідним ергометром і автоматичним приладом для вимірювання тиску крові ЕМВ 502 D виконується повне ергометричне обстеження.

Багатоканальний електрокардіограф Q700 фірми Quinton Unstrument Со. (США) працює в ручному і автоматичному режимах, має автоматичне регулювання базової лінії. Прилад виконує запис 12 стандартних відведень і роздруківку результатів по трьох, чотирьох або шести каналах (за вибором). В розпорядженні користувача знаходиться 5 форматів, що забезпечують послідовний або одночасний запис без перепрограмування; зміна формату відбувається при на­тисканні кнопки, після чого починається обстеження. При роботі в ручному ре­жимі електрокардіограф виконує неперервний запис п’яти груп по З відведення в кожній.

Фірма Cambridge Medical Instruments (США) випускає багатоканальний електрокардіограф МС6400 з програмним забезпеченням на базі мікропроцесора 68000. Всі дані виводяться на СІД-індикатор. Запис стандартний, 12 відведень.

Портативний триканальний електрокардіограф Cardiovit 3 виробляє фірма Schiller (Швейцарія). Живлення приладу здійснюється від мережі або батареї, що перезаряджається. Недоліком приладу є окремий блок живлення. Маса пристрою 4 кг, з приналежностями – 8.

Триканальний електрокардіограф FD 36 фірми Fukuda Denshi (Японія) відрізняється великим діапазоном функціональних можливостей. Маса 14 кг. Живлення від електромережі або автономне від блоку батарей. Поставляється тільки в візку.

Одноканальні електрокардіографи серії Cambridge випускає фірма Cambridge Medical Equipment Ltd. (Великобританія). Серед них моделі SC 1000 (портативний прилад з автономним живленням) і VS550. Недоліком моделі VS 550є відсутність вільного відділення для зберігання приналежностей, коштовні запасні частини і показник маси вище середнього.

Електрокардіограф Cardiacare СІ 201 фірми Cardiacare Instruments Ltd. (Великобританія) простий у роботі, володіє стабільною базовою лінією. Запас живлення батарей розрахований на тривалий період роботи. Прилад відрізня­ється недостатньою довершеністю конструкції електродів.

Модель Cardiofax 6151 фірми Nihon Kohden (Японія) представляє собою портативний електрокардіограф, який володіє добрими функціональними показникам при роботі в ручному режимі. Є п’ять або десять додаткових віведень кабелю. Прилад рекомендується для застосування в домашніх умовах. Інша модель серії Cardiofax 6511 поставляється на візку.

Користується попитом на світовому ринку портативний електрокардіограф Cardiopan Cr 100 фірми PPG Hellige (ФРН). Він може застосовуватися в лікарняних і домашніх умовах. Недоліками приладу вважаються відсутність мар­кера пересування носія запису і інтерференція при частоті 50 Гц.

Портативний електрокардіограф CR 200 Minigraph випускає також фірма Саrdiac Rесоrdеrs Ltd. (Великобританія). Прилад володіє чітким контролем функції; кабелі пацієнта нової конструкції.

До недоліків електрокардіографа VS 6 фірми Рісker Іnternational Ltd. (Великобританія) слід віднести наявність автономного блока живлення. Крім того, прилад не пройшов тест на захист від дефібриляції.

Фірма Hewlett-Packard випустила персональну амбулаторну одноканальну ЕКГ – систему НР 43415 А, яка використовує той самий алгоритм, що і попередня більш коштовна лікарняна розробка цієї фірми. Збір і аналіз даних виконуються аналізаторами. В функції алгоритму входить аналіз якості діагностики і швидкий доступ до даних ЕКГ. Додатковий модуль пам’яті забезпечує непере­рвний запис даних на твердотільний носій.

 

Таблиця 2

Технічні параметри МАС-РС Schwarzer CD 6000 Cardiovvit CS6
Смуга частот, які відтворюються, Гц 0,01..109 1000 (сканування) 0,05…120; 0,05…140
Частотна характеристика при наявності фільтру, Гц 40(-3 дБ) 35(-3 дБ) 41 (-3 дБ)
Постійна часу, с Нема відомостей 3,2 (додатково 1,6) 3,2
Вхідний імпеданс, МОм ³100 >100
Пригнічення синфазних завад, дБ Мінімум 130 ³ 100 (з підсилювачем пригнічення) >100/50 або 60 Гц
Чутливість, мм/Вм 2,5; 5; 10; 20 5; 10 або 30 5; 10; 20; 40
Швидкість носія запису, мм/с 1; 5; 25;50 0,5; 1; 2; 5; 10; 25 або 100 2.5; 5; 10; 25; 50; 100
Контроль положення пера Автоматичний Ручний або автоматичний Автоматичний
Ширина паперу в пачці, мм
Довжина паперу в пачці, м 60 або 120
Наявність маркеру пера Немає Автоматичний Немає (авто-матична антонація відведення)
Продовження таблиці 2
Число кабелів пацієнта
Число відведень 12+ритм 12+ по Фран-ку, по Небу, по Кабреру
Захист від дефібриляції Є Є Є
Калібровка, мВ
Живлення Від електро-мережі або ба-тареї, що перезаряджа-ється Від електромережі Від електро-мережі
Габаритні розміри, мм 220´305´89 470´360´160 410´330´120
Вага, кг 5,5 7,5
Ціна, англ.ф.ст.
Ціна пачки паперу, англ.ф.ст. 47,00 за упаковку з 18 рулонів 16,75 за упаковку довжиною 60 м 21,65

 

В табл. З приведені деякі дані одноканальних електрокардіографів.

Таблиця 3

Модель електро-кардіографа Вид живлення Маса, кг Ціна англ.ф.ст.
Cardiofax 6151 Електромережа; батареї, що перезаряджаються
Cardiofax 6511 Те ж 5,5
Cardiotest EK41 04 Електромережа; батареї, що перезаряджаються; зовнішнє джерело постійної напруги   3,5  
Cardiopan CR 100 Електромережа; батареї, що пе-резаряджаються, сухі елементи
CR200 Minigraph Електромережа; батареї, що перезаряджаються 7,5
VS 550 Електромережа
CS 1000 Електромережа; батареї, що перезаряджаються, сухі елементи; додаткове джерело    
VS 6 Електромережа; батареї, що пе-резаряджаються, сухі елементи 3,5

Накопичені дані передаються для роздруківки або архівації на диску. По­вний звіт складається з кількості інформації, яка записана протягом 15, 30 або 60 хв. на кожній сторінці. Крім традиційної форми запису представляються таб­личні дані, а також інформація в режимі тренду. Додатково є персональний комп’ютер НР Vесtrа з жорстким диском ємністю 20 Мбайт. ціна нового елект­рокардіографа 10995 дол., додаткового модуля пам’яті - 2200 дол.

Комп’ютеризований спірометр моделі АS-600 фірми Riko Medical & Scientific Instrument Corp. (США) дозволяє дослідити зміни просвіту бронхів пацієнта. Програма обстеження включає дослідження змін при впливі фармакологічних та інших речовин, а також при одноразовому вдиханні холодного повітря. Спірометр дає точні значення форсованої життєвої ємності легень; максимального і життєвого об’єму легень. РК-дисплей дає мож­ливість отримати на екрані криві результатів обстеження трьох пацієнтів одночасно.

Спірометр Spirosift 500 розроблений фірмою Fukuda Denshi America Corp. (CША) спеціально для використання в приватній лікарській практиці. Прилад автоматично виконує всі вимірювання та обчислення. Можна отримувати дані до і після розширення бронхів. Негайна роздруківка результатів і кривих про­водиться на папері шириною 11,43 см. У протоколі є докладна інтерпретація даних.

Компактний спірометр моделі Express фірми Cybermedic (США) повністю автоматизований на основі дорожнього комп’ютера. Запис результатів відбувається на жорсткому диску. Прилад забезпечує високу точність вимірювань і може використовуватися в амбулаторіях, на підприємствах і в дорожніх умовах.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 61; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.01 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты