Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Монтаж системи і організація роботи




1. Адміністративний статус. Досвід експлуатації МКС у нас і за рубежем показує, що в адміністративному плані монтаж, введення й експлуатація системи вимагає створення окремого підрозділу (групи, лабораторії). Цей підрозділ повинен бути укомплектований фахівцями з обчислювальної техніки (включаючи обов’язково начальника машини), математиками, операторами, досвідченими лікарями і сестрами, мати штатний розклад і затверджені посадові обов’язки. Фахівці повинні вивчити пристрій і можливості придбаної МКС, зрозуміти необхідність створюваної конфігурації і загальної ідеї її застосування, а також мати чітке уявлення про результати експлуатації МКС. Велике значення в плані успішного застосування МКС має створення доброзичливого клімату в колективі, толерантності і взаємної поваги медичного і технічного персоналу.

До придбання МКС, крім визначення її складу і структури, повинен бути затверджений технічний проект, технологія монтажу в умовах клініки, порядок введення системи в експлуатацію і навчання персоналу.

2. Навчання роботі на МКС можна розбити на 2 етапи: попередній і осно­вний.

Попередній етап включає знайомство адміністрації, медиків, техніків із принципами роботи і документацією МКС, що збираються придбати, вивчення її можливостей, пристрою моніторної підсистеми, особливостей таріювання датчиків, контролю нуля, можливостей роботи периферичних пристроїв і комп’ютера на пробних дослідженнях; вивчення документації на тип МКС, модулі, датчики, програми.

Основний етап включає підготовку групи медиків, інженерів, математиків і програмістів до постійної роботи з МКС. Інженерам, математикам, програмістам бажано займатися по окремому плану.

Головною задачею медичного персоналу є об’єднання вміння лікаря з темп алгоритмічними можливостями, що йому дає МКС.

3. Підготовка приміщення, заземлення, кондиціонування. Сучасна МКС, особливо, на основі мікро-ЕОМ не вимагає спеціального приміщення. Однак на етапах впровадження безумовно необхідно передбачити окреме приміщення для комп’ютерної частини, інженерно-технічного персоналу і медичного. Крім того, норми площі на одного хворого варто збільшити відповідно до збільшення об’єму контролю при моніторному обслуговуванні. Палати заздалегідь обладнають відповідними кронштейнами для кріплення дисплеїв, датчиків, осцилоскопів і моніторів. Повинен бути передбачений переговорний пристрій і відеозв’язок. Як показує досвід, найбільш зручне візуальне спостереження за хворими безпосередньо з приміщення оператора. Інженерна група при необхідності забезпечує окремий контур заземлення для МКС, що відповідає вимогам ДЕСТу, що повинен періодично перевірятися відповідно до існуючих інструкцій. Необхідно передбачити надійну (фото- або електролітичну) розв’язку датчиків від МКС.

Кондиціонування повітря повинно бути передбачене для машинного залу і палати. Обов’язково щоденне (2-4 рази) миття палати дезінфікуючими розчинами, опромінення (раз у 3 дні) ультрафіолетовими променями, суворе дотримання всіма співробітниками, у тому числі і технічного складу, правил асептики й антисептики.

Фірма Bruker Medizintechnik GmbH (ФРН) виготовляє двоканальні приліж-ковий монітор типу "Physiogard SМ-785" на базі мікропроцесора. Монітор дозволяє тривало спостерігати за станом пацієнта і контролювати одночасно п’ять параметрів, а також видавати про них інформацію в режимі тренда протягом 8 годин. На екран ЕПТ розміром 125х90 мм виводиться змішане зображення буквено-цифрове і графічне, швидкість розгортки 25... 50 мм/с (12,5 мм/с для параметра контролю дихання).

Діапазон виміру частоти серцебиття 0-350 ударів/хв., чутливість 5/10, 10/20, 20/30 мм/мВ. Калібровка здійснюється сигналом в 1 мВ. Ширина смуги частот 0,4...25 Гц. Вимірювання частоти дихання (до 100 циклів/хв.) проводиться за допомогою кабелю або назального зонду. Чутливість 0,5... ЗО мм/Ом. У випадку апное в діапазоні 5° 10,10-15,15-20 с спрацьовує сигнал тривоги. за бажанням лікаря на дисплей виводиться показник діастолічного і систолічного або середнього тиску. Діапазони шкали вимірювання -5...33, -10... 66, -25... 165, 50... 330 мм рт. ст. Скидання тиску автоматичне. Монітор виміряє тем­пературу за допомогою датчика типу МЕТ-400 в діапазоні 25...43 .°С. Похибка ±0,1 °С.

Споживча потужність 43 В-А. Габаритні розміри 335х325х160 мм. Маса 6,5 кг.

Фірма Mennen Medical (США) випускає чотириканальний монітор типу "Ноrizon-1100". Кольоровий відеодисплей (розмір по діагоналі 285 мм) з вбудо ваним антивідбиваючим екраном має високий дозвіл. Одночасно можна візуалізувати ЕКГ по двох будь-яких відведеннях. Крива кожного параметру знаходиться на екрані 13с.

Конструкція монітора основана на модульному 16-бітовому мікропроцесорі. Кожен мікропроцесор контролює своє програмне забезпечення в реальному масштабі часу. Два мікропроцесора контролюють всю обробку даних і введення програм. "Ноrizon-1100" складається з відеоконтролер, що забезпечує зображення діагностичних широкосмугових хвиль.

Центральний процесорний пристрій відповідає за алгоритми, формат зображення, зв’язок і вмикання. В пам’яті приладу зберігаються дані в табличній формі або графіки тренду за 24 год. роботи. Монітор є зв’язуючим ланцюгом між центральною станцією спостереження і системами обробки даних.

Діапазон виміру частоти серцебиття 20.. 300 ударів/хв., частоти дихання 0... 150 циклів/хв., тиск -50...+300 мм рт.ст. Для виміру температури є два канали, один з яких - для зображення різниці температур. Додатковий тиск може бути виміряний за допомогою манжети, що з’єднана з монітором. Виміри можуть повторюватися автоматично у встановлені проміжки часу або в ручному режимі.

Споживча потужність 160 Вт. Габаритні розміри 345х380х128 мм. Маса 6,5 кг.

До числа додаткових функцій монітора відносяться: вимірювання периферійного пульсу і дихання або апное, графічне зображення в режимі тренду, дистанційне зображення, підключення регістратора і пристроїв для відеокопіювання, з’єднання з іншими моніторами або центральним пристроєм документування і архівації даних.

ЕКГ монітори Dyna Scope DS-1020 (для двох ліжок) і DS-1040 (для чотирьох ліжок) призначені для контролю і реєстрації на відстані сигналів ЕКГ і частоти серцевих скорочень пацієнта, що вільно рухається. Для забезпечення стійкої форми хвилі і усунення дрейфу опорної лінії, який виникає внаслідок руху пацієнта, використовується нефазовий фільтр. Криві ЕКГ відображаються та екрані електронно-променевої трубки розміром 279 мм на протязі 12с (DS-1020) і 6 с (DS-1040). Швидкість розгортки 2,5 см/с. В моніторі DS-1020 передбачено також каскадне відображення ЕКГ кожного пацієнта. В режимі заморожування на дисплеї монітору DS-1020 крива ЕКГ у реальному масштабі часу відображається на протязі 6 с, на дисплеї монітору DS-1040 - на протязі 1,8 с. В DS-1020 передбачена одночасне відображення частоти серцевих скорочень. У випадку спрацьовування сигналізації тривоги інформація про три криві ЕКГ на протязі 6 с у DS-1020 та 4 с у DS-1040 вводиться в блок пам’яті і при необхідності може бути виведена на екран. Значення частоти серцевих скорочень відтворюється кожні 3 с. Живлення монітору від мережі змінного струму, споживана потуж­ність 150-170 Вт, габарит 360х390х250 мм, маса 23 кг.

На портативному передавачі Т-17 є кнопка виклику медичної сестри. При натисканні на кнопку на екрані дисплею з’являється відповідний знак, на протязі 20 с (DS-1020) і 15 с (DS-1040) ЕКГ автоматично записуються на самописці. Габарит передавача 62х22х93 мм, маса 150 г.

Фірма "Boehringer Manheim GmbH" (ФРН) розробила монітор Reflolux II для контролю вмісту глюкози в крові. У приладі карманного формату використовуються реактивні полоски Наеmо-Glukotest 20-800R. Діапазон вимірів 0,5-27,7 ммоль/л. Живлення від автономного джерела живлення. Заряджені батареї забезпечують проведення 1000 тестів.

Фірма "Marguette Electronics" (ФРН) розробила монітор ТRАМ (Тransport Remote Acquisition Monitor), який дозволяє не переривати спостереження за станом пацієнта під час транспортування всередині лікарні. Монітор ТRАМ представляє собою компактний багатопараметричний модуль з власним комп’ютером, з’єднаним з приліжковим і операційним моніторами серії 7000 цієї ж фірми. Модуль має блок пам’яті, автономне джерело живлення, дисплей, блок сигналізації тривоги. Під час транспонування пацієнта модуль від’єднується від приліжкового монітора і переміщається разом з пацієнтом. Це дає можливість уникнути додаткових затрат часу на від’єднання і приєднання датчиків і на переведення датчиків, дисплею і блока пам’яті в робочий стан, а також на встановлення критичних параметрів в блоці сигналізації тривоги. Монітор ТRАМ забезпечує спостереження за ЕКГ, частотою серцебиття, тиском, температурою, периферійним пульсом, одночасно на екрані дисплею може відображатися до трьох кривих.

Фірма "SpaceLabs" (Великобританія) розробила монітор серії 90600 для контролю за станом дітей, в тому числі і новонароджених. На дисплеї розміром 18 см можуть відображатися 3 кривих і 5 цифрових даних. Контролюються ЕКГ, параметри дихання, температура, кров’яний тиск. Забезпечуються два види виведення тенденцій - за 120 с і за період часу від 1 до 16 г. Є блок світлової і звукової сигналізації тривоги, а також блок приєднання одно- і двоканального реєстратора.

Фірмою "Atom Medical Corp." (Японія) розроблена пересувна система модель V-3200N - для проведення процедур і лікування новонароджених. Система забезпечує підтримку оптимальної температури навколишнього середовища біля новонародженого за допомогою інфрачервоних нагрівачів, що розташовані консольне на штанзі над поверхнею стола. Причому відбувається не тільки поверхневе нагрівання тіла дитини, але і прогрівання внутрішніх тканин. Оптимальна температура тіла підтримується за допомогою моторної системи, яка контролює температури тіла дитини. Система дозволяє визначити хвилинні відхилення температури шкіри і проводити відповідне регулювання нагрівальної системи. Контроль температури може проводитися як в ручному, так і в автоматичному режимах. Звуковий і візуальний сигнал тривоги подаються при відхиленнях температури від заданої більше ніж на ±1 °С. Поверхня стола може встановлювалися під кутом 2 або 4° до горизонтальної площини. Для полег­шення проведення рентгенівських досліджень передбачений поворот нагрівача на 90°. Освітлення всієї поверхні стола здійснюється двома флуоресцентними лампами, що розташовані по обидві сторони від нагрівача. При приєднанні до системи Додаткового клапана можливе проведення кисневої інгаляції і інших реанімаційних процедур при проведенні інтенсивної терапії.

Технічна характеристика: контрольований діапазон шкірного покриву -34-37,9°С; діапазон вимінювання температури - 30-40°С; габарит: основної час тини - 565х100х1885, основи стола - 520х780х1885, матриці - 500х760; маса - близько 77,5 кг.

Фірма Fukuda Me Co. Ltd. (Японія) розробила мініатюрний EКГ монітор ММ-100А, що володіє функцією заморожування зображення. Монітор без приналежностей прикладається до грудної клітки пацієнта і на дисплеї миттєво зображується електрокардіограма. ЗП приладу розрахований на одну EКГ, зняту протягом 84 с або сім ЕКГ по 12 с. Дані можуть передаватися на EКГ-реєстратор. Завдяки вбудованому цифровому фільтру обробки забезпечується відбивання інтерференційних завад змінного струмуй компенсація зсуву базової лінії. Приладнає має роз’єм для підключення зовнішнього електрода, а також дода­тковий адаптер. Електрокардіограф може застосовуватись також для тривалого запису.

Фірма Siemens (ФРН) виготовляє модульний чотириканальний монітор 404N. Прилад має два режими респірації (ручне або автоматичне регулювання визначаємого порогу дихання), регулювання часу апное в діапазоні 5...35 обведеться запис оксикардіореспірограми протягом 125 с, трьох параметрів в режимі тренда, а також транскутанного рО2 або рСО2. На екран дисплея одночасно відображуються ЕКГ ,(на першому каналі), парціальний тиск кисню в режимі тренду (на другому каналі), ЧЧС на другому і третьому каналах і час­тота дихання на четвертому каналі.

Фірма Siemens AL виготовляє також модульні монітори пацієнта Sirecust 1280 і 1281. Інформація про пацієнта зображується на 8 каналах. Розмір дисплея по діагоналі 305 мм. Монітор працює у відповідності з обраним меню, виконує розрахунки гемодинамічних параметрів, аналіз SТ-сегмента, запис у режимі тренду протягом 24,год. Модель 1281 оснащена додатковим кольоровим дисп­леєм. Дані на монітор поступають зі спеціальних датронів, які вставляються в дистанційний модуль Sirem. Монітор з’єднується з блоком Sirem через кабель, який розташовується поряд з ліжком пацієнта або операційним столом, або на стійці для внутрішньовенних вкраплювань

Монітор стану пацієнта під час анестезії моделі Omni-Trak TVS фірми Invivo Research Inc. (США) спеціально розроблений для контролю та вимірювання життєво важливих параметрів пацієнта під час хірургічної операції, в тому числі насичення крові киснем, концентрація СO2 в залишковому об’ємі легень, ЕКГ, інвазивний тиск і температура.

На екрані ЕПТ одночасно відображуються вектори чотирьох параметрів; можливе тривале спостереження в режимі тренду зі спеціальним режимом повторення дам більш детального аналізу інформації; проводиться порівняння життєво важливих гемодинамічних параметрів; повне діагностичне ЕКГ-обстеження . В приладі є спеціальні фільтри, які необхідні при підключенні електрохірургічного апарату.

 

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 46; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты