Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ПИТАННЯ № 3. СУЧАСНА ЗВИЧАЙНА ЗБРОЯ: БОЄПРИПАСИ ОБ’ЄМНОГО ВИБУХУ; ЗАПАЛЮВАЛЬНА ЗБРОЯ.




 

ЗАПАЛЮВАЛЬНА ЗБРОЯ (ЗЗ) – це засоби для ураження живої сили та військової техніки, дія якої основана на використанні запалювальних речовин (ЗР).

Поняття про запалювальні речовини

Вогонь виникає в результаті горіння – швидко протікаючого хімічного процесу, що супроводжується виділенням тепла і світла. Як правило, горіння – це реакція якої-небудь речовини, яка називається пальним, з киснем чи з киснеутримуючою речовиною (окислювачем).

Очевидно, до запальних речовин можуть бути віднесені лише ті з них, що відповідають визначеним вимогам. Насамперед, горіння запалювальних речовин повинне відбуватися з досить великим виділенням тепла і при досить високій температурі. Час горіння запалювальної речовини повинний бути достатнім для запалення інших речовин чи предметів, з якими воно знаходиться в контакті.

У табл.1. приведена характеристика найбільше широко використовуваних запалювальних речовин і складів.

Таблиця 1

Характеристики запалювальних речовин та сумішей

Запалювальні речовини та суміші Теплоутворююча спроможність ккал/г Температура горіння, °С Щільність г/см3
Терміт (залізо-алюмінієвий) 0,8 3,2 (пресованного)
Електрон 1,8
Фосфор (білий) 5,8 1,8
Напалм 0,85

Запалювальні речовини і склади повинні рівномірно згоряти, важко гаситися звичайними засобами пожежогасіння, бути безпечними при збереженні і спорядженні ними боєприпасів. Запальні склади повинні готуватися на основі найбільш дешевих продуктів масового промислового виробництва.

Класифікація запалювальних речовин.

Запалювальні речовини можна класифікувати по складу, агрегатному стану, теплотворній здатності, швидкості горіння і т.і. У військовій практиці звичайно використовується класифікація запалювальних речовин за їхнім складом.

За цими принципами запалювальні речовини поділяються на дві групи: речовини, що містять окислювач, і речовини, що не містять окислювач. Звідси випливає, що характерною здатністю запалювальних речовин першої групи є їхня здатність горіти без доступу кисню повітря; речовини другої групи можуть бути використані тільки за умови достатнього доступу до вогнища горіння кисню повітря.

ЗР прийнято ділити на групи:

· запалювальні суміші на основі нафтопродуктів (напалмі);

· металізовані запалювальні суміші (пірогелі);

· терміти і термітні суміші;

· самозаймиста на повітрі запальна суміш на основі поліізобутилена триетилалюмінію;

· звичайний або пластифікований фосфор.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 108; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты