Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Лекція 3.




1.Порядок реєстрації банку.

2. Ліцензування банківської діяльності.

  1. Порядок реєстрація комерційного банку

Комерційні банки різних видів і форм власності в Україні

 

створюються згідно із Законами України та нормативними актами НБУ:

- Закон України “Про банки і банківську діяльність” від 7 грудня 2000 р.

- Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо форми створення банків та розміру статутного капіталу" від 14.09.2006р.

- Положення про порядок створення і реєстрації комерційних банків, їх філій, представництв, відділень. Затв. постановою Правління НБУ від 31.01. 2001 р.

- Положення про порядок видачі банкам банківських ліцензій, письмових дозволів та ліцензій на виконання окремих операцій. Затв. постановою Правління НБУ від 17.07. 2001 р.

Комерційні банки в Україні створюються з дозволу Національного банку України.

Банк вважається створеним і набуває статусу юридичної особи з моменту внесення відповідного запису до Державного реєстру банків.

Відповідно Закону України “Про банки і банківську діяльність” суб’єкти підприємницької діяльності без їх реєстрації в НБУ не мають права використовувати у своїх назвах термін “банк” та похідні від нього словосполучення.

Засновниками і акціонерами комерційного банку можуть бути юридичні і фізичні особи, резиденти та нерезиденти, а також держава в особі Кабміну або уповноважених ним органів за винятком:

– об'єднань громадян;

– релігійних організацій;

– благодійних організацій;

– юридичних осіб, в яких банк має істотну участь ( 10 % і більше статутного капіталу;

Статутний фонд комерційного банку формується тільки за рахунок власних коштів засновників у грошовій формі. Забороняється використання для фор­мування статутного фонду бюджетних коштів та коштів отриманих у кредит.

Внески засновників банку до статутного фонду робляться тільки в національній валюті. Внески іноземних засновниківконвер­туються у національну валюту України за офіційним курсом НБУ на дату підписання установчого договору.

Розмір статутного фонду визначається “засновниками банку, але не може бути меншим за нормативні вимоги Національного банку України:

- для місцевих кооперативних банків – 1 млн. євро;

- для комерційних банків, які здійснюють свою діяльність на території однієї області – 3 млн. євро;

- для банків, які здійснюють свою діяльність на території всієї України – 5 млн. євро;

- для банків, коли частка іноземного капіталу становить 50 % і більше – 10 млн. євро.

Згідно з Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо форми створення банків та розміру статутного капіталу" від 14.09.2006р. запроваджується єдиний для всіх банків мінімальний розмір статутного капіталу – 10 мільйонів євро.

Всі комерційні банки повинні протягом трьох років довести розмір статутного капіталу до визначеного законом.

Для формування статутного фонду в регіональному управлінні НБУ за місцем створення комерційного банку відкривається поточ­ний рахунок, на який кожен засновник вкладає визначену установ­чими документами частку статутного фонду.

Підставою для від­криття такого рахунку є:

· заява на відкриття рахунку за підписом одного із засновників, якому загальними зборами доручено оформлення документів з орга­нізації товариства;

· копія нотаріально засвідченого установчого договору.

Для реєстрації орган управління банку :

1. У двотижневий строк після аудиторської перевірки фінансового стану засновників подає до регіонального управління НБУ за місцем створення банку такі до­кументи:

1) заява про реєстрацію банку;

2) установчий договір;

3) статут банку;

4) протокол установчих зборів;

5) економічне обгрунтування та мета створення банку;

6) висновок аудиторської організації;

7) бухгалтерська та фінансова звітність засновників;

8) відомості про наявність професійно придатних перших керів­них осіб банку;

9) копія платіжного документа про внесення плати за реєстрацію;

10) копія звіту про проведення відкритої підписки на акції;

11) документ, що підтверджує наявність приміщення;

12) установчі документи акціонерів (учасників) банку.

Установчий договір має містити інформацію про вид товарис­тва та мету його діяльності; про склад засновників і особу, упов­новажену підписувати документи і здійснювати інші дії від їх­нього імені; про розмір, порядок і термін формування статутного фонду; про порядок розподілу прибутку та покриття збитків бан­ку.

Статут банку має відповідати вимогам Законів України “Про банки і банківську діяльність”, “Про господарські товариства”.

Протокол установчих зборів має містити рішення про створен­ня банку, ухвалення статуту, обрання членів органів управління банку та органів контролю, призначення голови правління, головно­го бухгалтера та особи, уповноваженої від імені засновників відпо­відати за реєстрацію банку.

Економічне обгрунтування тамета створення банку являють собою бізнес-план на перший рік діяльності і включають розрахун­ковий баланс, розрахунок доходів, витрат та прибутку на кінець першого року діяльності.

Висновок аудиторської організації включає дані про фінансовий стан та платоспроможність засновників. Перевірку фінансового стану і платоспроможності засновників комерційного банку можуть здійснювати як аудиторські організації, так і окремі аудитори, але за умови наявності ліцензії Аудиторської палати України.

Достовірність висновків про фінансо­вий стан засновників, частка яких становить не менше 5% оголошеного статутного фонду, перевіряється підрозділами НБУ.

Бухгалтерська і фінансова звітність подається всіма засновни­ками – юридичними особами незалежно від розміру їх участі у ста­тутному фонді банку станом на перше число місяця, в якому здійс­нюється внесок до цього фонду.

Плата за реєстрацію банку, його філії та за реєстрацією змін і до­повнень до його установчих документів, установлена Національним банком України у розмірі 100 неоподатковуваних мінімумів заробітної плати.

Копія звіту про проведення відкритої підписки на акції подає­ться банками, що створюються у формі акціонерного товариства від­критого типу. Звіт має встановлену Міністерством фінансів України стандартну форму.

Установчі документи надаються засновниками — юридичними і особами, які за організаційною формою діяльності є акціонерними або пайовими товариствами. Це можуть бути як нотаріально засвід­чені копії, так і оригінали статутів, установчих договорів та прото­колів установчих зборів акціонерних товариств (зборів учасників для пайових товариств).

2. Пакет документів передається на розгляд у регіональне управ­ління НБУ за місцем створення комерційного банку, де протягом двох тижнів мають бути підготовлені висновки щодо фінансового стану, платоспроможності, репутації акціонерів (учасників); наявно­сті приміщення, придатного для розміщення банку; професійної придатності і репутації перших посадових осіб майбутнього банку.

3. Висновки РУ НБУ разом із пакетом документів передаються в центральний апарат НБУ,де розглядаються управлінням реєстрації і ліцензування комерційних банків, департаментом валютного регу­лювання, юридичним департаментом, а в разі необхідності й іншими департаментами.

4. Остаточне рішення про можливість створення комерційного банку з національним капіталом приймаєКомісія з питань нагляду і регулю­вання діяльності банків.

Для банків, що створюються з участю інозе­много капіталу таке рішення ухвалюєтьсяПравлінням НБУ.

5. Реєстра­ція банку здійснюється шляхом внесення відповідного запису в Респуб­ліканську книгу реєстрації банків, валютних бірж та інших фінансово-кредитних установ у місячний строк з дня отримання документів Наці­ональним банком України


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 63; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты