Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Господарські товариства та колективні форми підприємництва




Господарські товариства (р. ІІ, гл. 9) – це підприємства або суб’єкти господарювання, які утворені юридичними особами і/або громадянами шляхом об’єднання їх майна та участі у підприємницькій діяльності господарства з метою отримання прибутку.

Вони можуть бути у складі одного учасника. В інших випадках господарські товариства відносяться до корпоративних підприємств.

Господарські товариства з точки зору форми власності відносяться до приватних підприємств. Але в них є ознаки колективних підприємств, хоча за класифікацією вони такими не являються.

Господарські товариства є юридичними особами.

До господарських товариств відносяться: акціонерні товариства - АТ, товариства з обмеженою відповідальністю - ТОВ, товариства з додатковою відповідальністю - ТДВ, повні товариства - ПТ, командитні товариства - КТ (останні чотири назвемо пайовими товариствами).

 

Колективна форма підприємництва(р. ІІ, гл. 10)

До колективних підприємств відносяться корпоративні або унітарні підприємства, які діють на підставі колективної власності засновника (засновників) та їх власної трудовій участі.

Колективні підприємства утворюються шляхом об’єднання майнових пайових внесків їх членів.

До колективних підприємств відносяться: виробничі кооперативи, споживчі кооперативи, інші об’єднання громадян (наприклад, житлові кондомініуми, суспільні та релігійні організації тощо).

Вони діють на основі Статуту.

Управління у колективних підприємствах схоже з управлінням у господарських товариствах. Навіть може бути Спостережна рада, якщо кількість членів кооперативу більше 50 осіб.

Чисельність членів кооперативу не може бути менш 3-х осіб.

Споживчі кооперативи можуть об’єднатися на добровільних засадах у Спілки.

 

Об’єднання підприємств (р. ІІ, гл. 12)

Підприємства на добровільних засадах можуть об’єднатися для координації їх виробничої, наукової та іншої діяльності, для рішення спільних економічних та соціальних задач.

Види об’єднань: державні або господарські.

Організаційно-правові форми об’єднань: асоціації, корпорації, консорціуми, концерни, інші об’єднання (наприклад, промислово-фінансові групи, холдінги).

Найбільш розповсюджені асоціації. Асоціації не об’єднують капітали, не утворюють органів директивного керівництва. В асоціаціях не дозволяється втручатися у діяльність підприємств, що входять до асоціації.

Асоціації утворюються в першу чергу для сумісного захисту власних інтересів. Наприклад, асоціація платників податку.

Інші форми об’єднань утворюють директивні органи управління, контролюють і втручаються у діяльність підприємств об’єднання.

Особливу групу утворюють так звані асоційовані підприємства (холдінгові компанії). В холдінгових компаніях є головне материнське підприємство та утворені ним дочірні підприємства. Контроль та втручання материнського підприємства у діяльність дочірнього засновані на тому, що материнське підприємства володіє контрольним або блокуючим пакетом акцій дочірнього підприємства.

Тобто, холдінг - це не добровільне об’єднання.

Додаток до теми 1ПРОЦЕДУРИ (ЕТАПИ) ДЕРЖАВНОЇ РЕЄСТРАЦІЇ


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 49; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты