Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ТЕМА 11 ФІНАНСОВИЙ КОНТРОЛІНГ НА ПІДПРИЄМСТВІ




1. Сутність та основні завдання контролінгу.

2. Види контролінгу. Сутність стратегічного і оперативного контролінгу.

3. Організаційно-методичні основи створення системи контролінгу на підприємстві.

4. Фактори, що сприяють і перешкоджають впровадженню контролінгу.

1. Контролінг –це спеціальна саморегулююча система методів та інструментів, яка спрямована на функціональну підтримку менеджменту підприємства і включає інформаційне забезпечення, планування, координацію, контроль і внутрішній консалтинг.

Поняття «контролiнг» походить від англійського «to control», яке в економічному розумінні означає управління, спостереження

“Контролінг”, зазвичай повязують з поняттям контролю. Проте, це щось відмінне і навіть протилежне йому. Контроль направлений в минуле, на виявлення помилок, відхилень, прорахунків і проблем. У більшості випадків мова йде також про те, щоб знайти винних. Контролінг - це управління майбутнім для забезпечення тривалого функціонування підприємства і його структурних підрозділів. Служба контролінга прагне так управляти процесами поточного аналізу і регулювання планових і фактичних показників, щоб виключити або мінімізувати помилки, відхилення і прорахунки, як в сьогоденні, так і в майбутньому.

Зазвичай викликає велике здивування той факт, що витоки контролінга закладені в період формування державного управління в середні віки.

Так, при дворі англійського короля вже в XV столітті існувала посада з назвою “countollor”. В обов'язки цієї відповідальної особи входили документування і контроль грошових і товарних по-токов. Звичайно, це не зовсім відповідає сучасному розумінню контролінга.

Фінансовий контролінг зорієнтований на функціональну підтримку фінансового менеджменту, що визначає його зміст та основні завдання. Провідною метою фінансового контролiнгу є орієнтація управлінського процесу на максимізацію прибутку та вартості капіталу власників при мінімізації ризику і збереженні ліквідності та платоспроможності підприємства.

На підприємствах контролінг почав зароджуватися в США в кінці XIX століття. В економічній літературі зафіксовано, що з 1880 року посада контроллера введена в компанії Atchison, а в 1892 році - в компанії General Electric. Проте, перші елемети контролінга залишалися непоміченими довгий час і отримали свій розвиток тільки з 20-х років XX століття. Як констатує сучасна економічна історія, слово “контролінг” і посада “контроллер” на підприємствах залишалися невідомими аж до великої депресії.

Сьогодні можна констатувати, що головною причиною народження і формування контролінга як системи є промислове зростання в США в кінці XIX - початку XX століття, яке викликало ускладнення процесів обліку, планування, контролю і управління.

Необхідність появи на сучасних підприємствах такого феномена як контролінг можна пояснити наступними причинами:

– підвищення нестабільності зовнішнього середовища висуває додаткові вимоги до системи керування підприємством;

– перенесення акценту з контролю минулого на аналіз майбутнього;

– збільшення швидкості реакції на зміни зовнішнього середовища, підвищення гнучкості підприємства;

– необхідність продуманої системи дій по забезпеченню виживаності підприємства і запобіганню кризовим ситуаціям;

– ускладнення систем керування підприємством вимагає механізму координації всередині системи керування;

– інформаційний бум при недоліку релевантної (істотної, значущої) інформації потребує побудови спеціальної системи інформаційного забезпечення керування;

– загальнокультурне прагнення до синтезу, інтеграції різних областей знання і людської діяльності.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 89; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты