Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Теоретичні відомості




Лабораторна робота № 1. Вивчення оболонки програми 1С-підприємство

Мета: Дослідити структуру головного меню, призначення і використання його складових. За допомогою меню ознайомитись з основними можливостями програми „1С-Підприємство 7.7”. Навчитись працювати в „1С-Підприємство 7.7”, використовуючи панелі інструментів, дослідити їхню роботу. Ознайомитись з системою допомоги.

Завдання: Описати у звіті структуру вікна, що з’явилось. Визначити призначення кнопок, які знаходяться у верхньому рядку заголовку вікна. Переглянути лінійку піктограм і занотувати у звіт призначення кожної піктограми. З'ясувати, які з піктограм активні зразу після входу в програму?

За допомогою вказівника миші переглянути головне меню програми і дослідити, які дії можна виконувати за допомогою кожного з пунктів меню.

Теоретичні відомості

Програма „1С-Підприємство 7.7” призначена для автоматизації всіх розділів обліку, підготовки первинних документів і звітності і може бути використана для підприємств будь-якого типу. Вона складається з двох частин — технологічної платформи (яка, у свою чергу, ділиться на три компоненти — бухгалтерський облік, оперативний облік і розрахунок) і прикладних рішень.

Прикладні рішення, створені на основі компонент технологічної платформи, називаються конфігураціями. Властиво, конфігурація — це те, що ви бачите, коли працюєте з програмою. Саме в конфігурації створені документи, звіти, довідники, з якими ви працюєте.

Для однієї й тієї ж програми можуть бути написані різні конфігурації, що враховують особливості обліку конкретної галузі і навіть конкретного підприємства. Для написання конфігурацій програма містить засоби конфігурування.

„Конфигуратор” — призначений для редагування структур даних, збереження, відновлення даних, формування списку користувачів, призначення їм прав. Про цей режим ми плануємо поговорити надалі.

„Отладчик” — кінцевими користувачами не використовується. Призначений для налагодження програмних модулів.

„Монитор” призначений для перегляду списку користувачів та історії зміни інформаційної бази. Він дозволяє побачити, коли, як і над якими документами, скільки часу працюють ваші бухгалтери, і контролювати їхню роботу.

Щоб запустити 1С потрібно перейти в панель швидкого запуску програм Wіndows і двічі клацнути по піктограмі, що позначає програму „1С-Підприємство 7.7” або можна скористатись піктограмою на робочому столі або кнопкою Пуск/Програми/1С-Підприємство 7.7.

Після натискання піктограми з'являється вікно запуску.

Рис. 1.

 

Для запуску програми потрібно вибрати базу даних (для заняття вибрати базу з номером групи).

Після запуску системи 1С:Підприємство на екран виводиться головне вікно програми (див. Рис.2).

Вікно 1С-Підприємство 7.7має декілька стандартних елементів. Одні з них постійно присутні на екрані, інші можна викликати за бажанням користувача. Розглянемо призначення цих елементів (рис 2).

Рис. 2. Вікно програми „1С-Підприємство ”

Верхній рядок вікна називається заголовком вікна. В ній наводиться назва програми, а також ім’я активного вікна, відкритого в програмі.

Під рядком заголовка вікна розташоване головне меню програми, яке призначене для виконання команд, необхідних для роботи з програмою.

Команди об’єднані в групи, назви груп і складають рядок головного меню програми. Вибір мишкою одного із пунктів головного меню відкриває список команд, що входять до цього меню.

Якщо працювати в одному із режимів в рядку головного меню з’являється пункт „Дії”. Вибір цього пункту відкриває список всіх дій, які можна виконати в поточному режимі роботи.

Під рядком головного меню програми розміщуються панелі інструментів. Вони призначені для швидкого доступу до тих команд, які використовуються найчастіше. Панелі можна „прикріпити” до будь-якої сторони головного вікна програми або вільно розмістити в будь-якому місці екрана.

Нижній рядок вікна називається „рядком стану” і використовується для показу різноманітної інформації в процесі роботи з програмою.

Простір між рядком менню і рядком стану називається робочим столом.

Рядок головного меню складається з наступних пунктів: Файл, Операції, Довідники, Журнали, Документи, Звіти, Сервіс, Вікна, Допомога.

Відкривається меню за допомогою миші, встановивши курсор на потрібному пункті і натиснувши ліву кнопку миші. Кожний пункт меню має відповідне підменю.

· Команда буде виділена, якщо Ви натиснете на елемент меню чи натисне­те на клавіатурі букву, що підкреслена в назві необхідної Вам команди.

· В деяких елементах меню ліворуч від назви стоїть „галочка”, яка означає, що цей елемент включено. Щоб відключити його, достатньо виділити його і натиснути кнопкою миші чи натиснути Enter — „галочка” пропаде.

· Назви деяких пунктів підменю мають сірий колір. Це означає, що такі пункти в даний момент недоступні (наприклад, не можна редагувати таблицю, якщо вона не існує).

· Деякі пункти підменю праворуч від назви пункту містять у собі позначення комбінації клавіш, за допомогою яких можна вибрати відповідний пункт підменю.

· В деяких пунктах підменю праворуч від назви пункту зображений трикутник. Це означає, що може викликатись підменю другого рівня.

· В деяких командах меню після назви стоїть три крапки, наприклад, Журнали документів… Це означає, що після вибору цієї команди відкриється діалогове вікно.


Діалогові вікна і установки. Для виконання деяких команд потрібно вводити допоміжну інформацію. Так, після вибору команди ОперацииÞ Проведение документовна екрані з’явиться діалогове вікно (Рис. 3.).

 

Рис. 3. Діалогове вікно Проведення документів.

 

Вікно діалогу містить ряд елементів: кнопки, списки, прапорці, перемикачі, рядки введення. Ці елементи розміщуються за тематичними групами, які називають полями. Групи мають заголовки, які закінчуються двокрапкою. Перехід від групи до групи здійснюється або за допомогою миші, або при натискуванні клавіші [Tab]. Переміщення всередині групи здійснюють за допомогою клавіш переміщення курсору.

Якщо опція, група установок або кнопка затінена, то вона в даний момент недоступна.

В разі введення допоміжної інформації у вікно діалогу здійснюється встановлення прапорців і перемикачів, вибір елементів із списку, введення і редагування тексту в полях введення.

Прапорці являють собою невеличкі квадрати, в яких в разі їх ввімкнення з’являється галочка. Прапорці встановлюються незалежно один від одного.

Перемикачі (зображуються у вигляді кола) використовуються тоді, коли необхідно обрати одну з декількох опцій. Обраний перемикач відрізняється від інших темною крапкою всередині кола.

Списки використовуються для вибору одного з декількох варіантів (наприклад, вибір шрифту). Поки маркер знаходиться всередині цього списку, його можна гортати за допомогою клавіш переміщення курсору або смуги прокрутки. Елемент списку виділяється натискуванням лівої кнопки миші.

В правій частині або внизу вікна розміщені кнопки управління діалогом. Кнопка Выполнить (Ок) закінчує діалог з підтвердженням усіх змін, після цього „1С-Підприємство 7.7” виконує команду. Кнопка Закрыть (Отмена) анулює всі зміни; діалог закінчується, але відповідна команда не виконується.

Панелі інструментів. Під рядком меню розміщуються панелі інструментів (див. Рис.2.). Панелі інструментів — це рядок кнопок, при натисканні яких виконується певна дія. Для натискання кнопки слід клацнути мишою по кнопці. При фіксації курсору миші на кнопці під нею з’являється її назва, а в рядку стану — коротка довідка про призначення кнопки. Ряд кнопок дублюють відповідні команди меню. Однак користуватись кнопками панелі значно швидше і зручніше. „1С-Підприємство 7.7” забезпечує користувача декількома панелями інструментів. Для вибору потрібної панелі слід скористатись командою Сервис/Панели инструментов...(Рис. 4.).При цьому на екрані з’явиться вікно діалогу, у списку якого можна вибрати необхідні панелі.

Рис. 4. Вибір панелі інструментів.


Основними з них є наступні:

Стандартна панель

 

Форми

Документи

Севіс

Звіти

Загальна

Журнали

Рядок стану. Рядок стану, який являє собою горизонтальну область в „1С-Підприємство 7.7”, роз­мі­ще­ну нижче вікна програми, дає інформацію про поточний стан того, що відбувається у вікні та іншу контекстну інформацію.

Адаптація до вимог користувача.„1С-Підприємство 7.7 має могутні засоби для адаптації до вимог конкретного користувача. З їх допомогою можна змінити зовнішній вигляд екрана програми, параметри редагування, перегляду, збереження, друкування тексту. Ці засоби реалізуються командами меню. Команда Сервис/Параметры... виводить на екран вікно діалогу Параметры(Рис. 5).

Рис. 5.Вікно діалогу Параметры.

 

Вікно має ряд вкладинок. Розгорнувши вкладнику, можна встановити відповідні параметри.

Швидке меню, що викликається правою кнопкою миші.Ви можете використовувати швидко доступне меню, натиснувши на праву кнопку миші. Це меню ще називається контекстним і відкривається в тому місці, де стояв вказівник миші під час натискання кнопки. Якщо вказівник стояв в будь-якому місці текстової інформації, то контекстне меню буде мати вид як показано на рисунку.(Рис. 6)

 

Рис. 6. Контексне меню програми

 

Відкрилося швидке меню програми, в якому містяться його елементи.

Підказки інструментальних кнопок.Якщо Ви встановите вказівник миші на будь-яку кнопку інструмен­таль­ної панелі, під вказівником миші з’явиться підказка про те, яка команда буде виконана при натисканні цієї кнопки.

Якщо помістити вказівник миші на першу кнопку Стандартної панелі, підказка повідомить, що ця кнопка виконує команду Создать. Вона використовується для створення нового документа.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 131; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты