Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Теоретичні відомості. Лабораторна робота № 4. Вивчення правил занесення операцій у журнал операцій у програмі 1С-Бухгалтерія




Лабораторна робота № 4. Вивчення правил занесення операцій у журнал операцій у програмі 1С-Бухгалтерія

 

Мета: Навчитись вводити господарські операції в журнал операцій, як вручну так і через пункт меню Документи, копіювати проводки в журналі операцій, встановлювати робочий період, вести аналітичний облік із складною ієрархічною структурою.

 

Структура звіту:

1. Теоретична частина;

2. Результати роботи (проводки та розраховані суми по кожній операції);

3. Висновки по кожній проведеній операції.

Теоретичні відомості

 

Процес господарської діяльності підприємства можна представити у вигляді послідовності господарських операцій, які воно виконує — купівля чи продаж господарських засобів, оплата праці робітників, розрахунки з персоналом, філіалами і контрагентами і багато інших. В результаті виконання операцій відбувається постійна зміна стану засобів, перетворення їх з одних видів в інші.

Бухгалтерські операції оформляються у вигляді бухгалтерських записів або проводок.

Проводка - елементарна дія, що відображає зміну стану господарських засобів — їх збільшення або зменшення на рахунках бухгалтерського обліку з дотримуванням принципу двійного запису, який заключається в тому, що кожна елементарна операція відображається в обліку на двох рахунках, дебетуючи один і кредитуючи другий.

В комп’ютерному обліку господарські операції відображаються в журналі проводок. Набір всіх проводок складає базу даних бухгалтерського обліку. При комп’ютерному веденні обліку журнал проводок є єдиним реєстром, в якому фіксується облікова інформація. Всі інші форми введення інформації, наприклад, у вигляді документів чи операцій не вважаються відображеними в обліку доти, доки на їх основі не будуть сформовані проводки і розміщені в журналі проводок.

Часто одна господарська операція породжує не одну, а декілька проводок. З точки зору правильності відображення операцій в обліку достатньо було б просто ввести проводки, що привело б до зміни стану рахунків і правильному відображенню господарської операції. Але часто важливо знати, які саме операції викликали появу тих чи інших проводок. Тому в програмі „1С:Бухгалтерія” передбачений дворівневий режим введення операцій і проводок. Спочатку вводиться операція, а потім вводяться проводки, які відносяться до неї. Операція може складатися і з однієї проводки.

Для ведення бухгалтерського обліку важливим є стан рахунків за певний період часу. Тому перш за все при веденні обліку на комп’ютері необхідно встановити підсумки за вибраний період часу (рік, квартал, місяць).

ð Встановити робочий період можна за допомогою пункту меню„Сервіс” – „Параметри” – „Бухгалтерские итоги”.

 
 

Рис.1. Настройка параметрів системи: бухгалтерські підсумки

 

Після цього розрахувати підсумки основного розрахунку, натиснувши клавішу „Розрахувати за робочий квартал”.

ð Бажано встановити режим автоматичного перерахунку підсумків, активізувавши режим Автоматичний перерахунок”.

 
 

Рис. 2. Настройка параметрів системи: розрахунок

Для встановлення тимчасового розрахунку встановлюється початок і кінець періоду і натискується кнопка „Розрахувати”.

ð

 
 

Встановити період перегляду журналу операцій у відповідності з вибраним робочим періодом можна за допомогою пункта меню „Сервіс” – „Параметри” – „Журнали”.

 

Рис.3. Настройка параметрів системи: ”Журнали”

 

Після встановлення звітного періоду і інтервалу перегляду операцій можна розпочинати введення бухгалтерських операцій відповідно поставленої задачі. В даній методичній розробці буде розглянуто наскрізну бухгалтерську задачу і подано вказівки щодо її розв’язання з допомогою програми „1С-Бухгалтерія”.

Оскільки одною з форм роботи бухгалтера є робота з первинними документами, тому кожна бухгалтерська операція обумовлюється і підтверджується деяким первинним документом.

Так, при ручній організації обліку бухгалтер, як правило, виконує дві дії: виписує або реєструє документ, а потім відображує його основні показники в облікових регістрах. Комп’ютерна програма дозволяє об’єднати процес введення, реєстрації первинного документа і формування пов’язаних з ним бухгалтерських проводок. Для цієї мети в програмі „1C:Бухгалтерія” передбачений режим введення документів. Набір документів, їхній реквізитний склад, форми журналів для реєстрації документів визначаються в процесі конфігурування програми.

Перш ніж перейти до розгляду порядку введення документів, визначимо поняття і терміни, які будуть нам зустрічатися.

Документ може використовуватися для різних цілей:

• для введення і збереження інформації первинного документа в інформаційній базі;

• для формування бухгалтерських записів (проводок) і їх збереження в базі облікових даних;

• для формування друкованого відбитку документа, який може бути переглянутий, збережений комп’ютері і роздрукований.

Не виключається використання документа для однієї чи двох з названих цілей. Наприклад, документ може бути призначений для введення інформації і формування проводок, але не мати друкованої форми, чи навпаки, маючи друковану форму, не передбачати формування проводок.

Повний список усіх типів документів, які входять до конфігурації, можна побачити безпосередньо в режимі ведення бухгалтерського обліку. Для цього, знаходячись у журналі операцій чи журналі документів, треба звернутися до функції ввести документ у журналі операцій (клавіша Insert).


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 80; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты