Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Нормальне розташування границь серцевої тупості




 

Границя Відносна тупість Абсолютна тупість
Права На 1 см праворуч від правого краю грудини Лівий край грудини
Ліва На 1-2 см досередини від Linea medioclavicularis sinistra у V міжребір’ї На 2-4 см досередини від від Linea medioclavicularis sinistra у V міжребір’ї
Верхівкова III ребро IV ребро

Аускультація серця:

Серце хворого вислуховується у лежачому положенні, навстоячки, при необхідності – після фізичного навантаження. Клапани вислуховуються у порядку убиваючої частоти їх ураження: мітральний клапан біля верхівки серця, клапан аорти – у другому міжребір’ї справа від грудини, клапан легеневого стовбура – у другому міжребір’ї зліва від грудини, трьох стулчастий клапан – біля основи мечовидного відростка грудини, аортальний клапан – у точці Боткіна-Ерба (ІІІ міжребір’є, лівий край грудини).

Характеристика тонів серця включає оцінку їх наявності, звучності, акцентів, роздвоєння, визначення додаткових тонів – третій та четвертий тони, тон відкриття мітрального клапану при мітральному стенозі.

Оцінюють ритм серця (правильний, екстрасистолія, миготлива аритмія, тахікардія, ембріокардія, брадикардія, аритмія з паузами).

Визначають наявність серцевих шумів, систолічний, діастолічний або систоло-діастолічний характер шуму, властивості шуму, його характер, силу, тривалість, місце найкращого вислуховування, іррадіацію. Враховують в якому положенні хворого краще вислуховується шум.

 

Органи травлення

Порожнина рота:

Необхідно оглянути зуби, ясна, язик, глотку і мигдалики.

Огляд живота:

1. Оцінити форму живота (симетрична, асиметрична, збільшений або зменшений в об’ємі, вип’ячування або западання ділянок живота).

2. Участь в акті дихання.

3. Визначити наявність вільної рідини (при асциті зміни форми живота від положення тіла), стан пупка (вип’ячений, втягнутий), розширені підшкірні вени, наявність грижі (грижі білої лінії, пупкові, пахвові).

Пальпація:

1. Поверхова (больові точки, напруження м’язів). Звертається увага на стан шкірного покрову живота і підшкірної клітковини, відмічають наявність напруження черевної стінки.

2. Глибока методична ковзка пальпація за методом Образцова і Стрижеско.

 

Гепатолієнальна система

Огляд:

Визначають наявність патологічних утворень в області печінки, жовчного міхура, селезінки. Зміни шкіри живота – жовтяничність, петехіальний висип та крововилив в шкіру, сліди розчосу, судинні зірочки, розширена венозна сітка.

Печінка:

1. Розміри печінки за Курловим.

Перкутують зверху донизу за L. Medioclavicularis dextra до печінкової тупості і по цій же лінії від рівня пупка знизу доверху; відстань між цими точками в нормі (9±1) см. Верхня точка другого розміру – перпендикуляр від верхньої точки першого розміру на L.mediana, нижня – по тій же лінії пупка знизу доверху; другий розмір в нормі (8±1) см. Верхньою точкою третього розміру є верхня точка другого розміру, нижня точка – знизу доверху по краю лівої реберної дуги, палець-плесиметр перпендикулярний реберній дузі; третій розмір в нормі (7±1) см.

2. Пальпація печінки проводиться за методом Образцова-Стражеско.

Долоню правої руки кладуть плиском, трохи зігнувши пальці, на живіт хворого нище реберної дуги по середньоключичній лінії і трохи надавлюють кінчиками пальців на черевну стінку. При глибокому вдиху нижній край печінки опускається назустріч пальпуючим пальцям і потім, наткнувшись на них і зісковзнувшись з них, стає відчутний. Прощупування печінки і жовчного міхура виконується за загальним правилом пальпації. Звертають увагу на передньонижній край печінки, за властивостями якого (м’який, щільний, нерівний, гострий, закруглений, чутливий) судять про фізичний стан самої печінки, її положенні і формі. Край незмінної печінки, що прощупується в кінці глибокого вдиху на 3-2 см нище реберної дуги, м’який, гострий, легко підвертається і нечутливий.

 

Органи сечовиділення

Звертають увагу на наявність припухлості в області нирок (при паранефриті, гідронефрозі).

Визначають больові точки по ходу сечовивідних шляхів.

Симптом Пастернацького.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 70; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты