Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Інтеграційні процеси у Чорноморському регіоні




 

Унікальність організації полягає в тому, що це перше на пост конфронтаційному етапі розвитку велике інтеграційне угруповання, яке об’єднало держави, котрі до останнього часу розвивалися за принципово різними економічними та політичними моделями.

Рішення про створення Чорноморського економічного співробітництва (ЧЕС) було прийняте у 1992 р. на першому самміті ЧЕС в Стамбулі.

 

Основні етапи розвитку ЧЕС:

1) У 1992 р. Декларацію про Чорноморське економічне співробітництво підписали 11 держав: Азербайджан, Албанія, Болгарія, Вірменія, Греція, Грузія, Молдова, Росія, Румунія, Туреччина та Україна.

Основна мета створення ЧЕС – розвиток економічного співробітництва та підтримка економічної стабільності в регіоні.

2) Під час другої зустрічі глав держав і урядів країн-учасниць ЧЕС, проведеної в Бухаресті в 1995 р., була прийнята Спільна заява, згідно з якою країни учасниці повинні розробити і реалізувати спільні проекти у сферах промислового співробітництва та торгівлі, а також покращання добробуту народів, які населяють ЧЕС. Заява містить також настанови для країн ЧЕС на майбутні роки. Зокрема, в ній говориться про готовність країн учасниць приступити до другого етапу розвитку ЧЕС як повномасштабної регіональної організації.

3) На третій зустрічі глав держав ЧЕС (25 жовтня 1995 р. в Москві) було підписано Московську декларацію, в якій було прийняте рішення про трансформацію ЧЕС у міжнародну економічну організацію. В Декларації було відображено спільні позиції ЧЕС щодо розвитку у контексті відносин з іншими інтеграційними угрупованнями;

4) у 1997 р. на позачерговій зустрічі у Стамбулі було підписано Декларацію про наміри створення Чорноморської зони вільної торгівлі та прийнято План дій, спрямованих на реалізацію положень Московського самміту.

На подальших зустрічах (1997 р., Київ, квітень 1998 р. у Єревані, січень 1999 р. у Стамбулі) розглядалися питання реалізації діяльності зони вільної торгівлі і створення спільних інститутів, зокрема, Ділової ради ЧЕС та Чорноморського банку торгівлі і розвитку)

5) у 1999 р. у Стамбулі (штаб-квартирі ЧЕС) було узгоджено План дій щодо створення зони вільної торгівлі. Під час цієї зустрічі учасники розглянули і схвалили також ідею створення Центру торгівлі та інвестицій ЧЕС.

 

Нині вже сформована організаційна структура ЧЕС.

Відповідно до Статуту, основними органами ЧЕС є такі:

1) Ділова рада ЧЕС (створена в 1992 р. представниками ділових кіл-членів ЧЕС. Має офіційний статус спостерігача в ЧЕС, що дає їй право брати участь у роботі всіх структур від імені регіональних представників бізнесу.;

2) Парламентська асамблея (створена у 1993 р. Завдання – всіляке сприяння розвитку чорноморському співробітництву на рівні національних парламентів, ухвалення спільних рішень. Членами асамблеї є всі 11 держав);

3)Рада міністрів закордонних справ (проведення зустрічей, діяльність робочих груп та комітетів з різних питань);

4) Чорноморський банк торгівлі та розвитку.

Тенденції розвитку зовнішньої торгівлі країн-учасниць ЧЕС наступні:

1) більшість країн Чорноморського регіону здійснюють торгівлю з країнами, які не займають значних позицій у їхньому загальному зовнішньоторговельному обороті, отже, у країн регіону відсутні безумовні пріоритети зовнішньоекономічної політики;

2) відсутня чітка спеціалізація у взаємній зовнішній торгівлі країн учасниць. Тобто, структурний розподіл товарів між країнами є нечітким (мається на увазі: хто імпортує а хто експортує). Тільки с/г продукція може розглядатися як об’єкт спеціалізації. Це означає, що серед країн-учасниць ЧЕС немає раціонального поділу праці, тобто відсутня необхідна основа розвитку регіонального ринку.

3) Лімітування номенклатури продукції у взаємній торгівлі створює бар’єри на шляху до лібералізації зовнішньоторговельних режимів у регіоні. Це стосується, насамперед, країн-експортерів, та такої продукції, як паливо і енергетика.

 

Створення зони вільної торгівлі в ЧЕС можливе лише у чіткій взаємодії з ЄС, оскільки Греція є членом ЄС, а Туреччина повинна у сфері ЗЕД дотримуватися всіх обов’язків рівнозначно іншим членам ЄС.

 

Сьогодні ЧЕС є суто економічною організацією, яка передбачає покращання бізнес-середовища та розвиток міжрегіональної торгівлі.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 47; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты