Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Методи традиційного та селективного /вибіркового/ регулювання грошової пропозиції.




На основі аналізу балансового звіту ми можемо прослідкувати яким чином національний банк впливає на здатність банківської системи створювати гроші.

Державне регулювання грошово-кредитної сфери може бути успішним лише в тому випадку, коли держава через центральний банк впливає на масштаби та характер операцій комерційних банків. Методи такого впливу різноманітні. Вони поділяються на традиційні та вибіркові /селективні/. До традиційних методів відносять усі методи опосередкованого впливу на грошову пропозицію.

1.Операції на відкритому ринку;

2.Облікова політика;

3.Регулювання норми обов’язкових резервів.

Розглянемо традиційні методи впливу на здатність банківської системи створювати гроші.

 

 

 
 

 


Перераховані методи грошово-кредитного регулювання можна назвати загальними, тому, що вони впливають на операції усіх комерційних банків та грошовий ринок в цілому.

До вибіркових /селективних/методів відносять усі методи прямого впливу національного банку на грошову пропозицію.

1.Пряме обмеження розмірів банківських кредитів для окремих банків;

2.Регламентація умов видачі конкретних видів ресурсів.

3.Обмеження на здійснення емісійно-касових операцій.

4.Кредитування національним банком потреб державного бюджету.

Вибіркові /селективні/ методи направлені на регулювання окремих форм кредиту /наприклад споживчого/, або кредитування окремих галузей /житлового будівництва/ та інше.

Розглянемо більш детально традиційні методи впливу банківської системи на процес грошотворення.

Операції на відкритому ринку – найбільш важливий та гнучкий інструмент з точки зору регулювання пропозиції грошей і застосовується для проведення експансійної /купівля/ чи рестрикційної /продаж/ грошової політики.

Суть цього методу полягає в купівлі-продажу федеральним резервним банком урядових цінних паперів на відкритому ринку. Федеральний банк

вступає у відносини з комерційними банками, фірмами, населенням. Ми знаємо, що купуючи, або продаючи урядові цінні папери, федеральний банк може збільшувати, або зменшувати резерви, а тим самим збільшувати, або зменшувати пропозицію грошей.

Розглянемо що відбувається коли федеральний банк продає урядові цінні папери. В результаті цієї операції у комерційних банків, фірм і населення зосереджуються цінні папери, а в федеральному банку – гроші. Це приводить до скорочення банківських резервів і до скорочення кредитування комерційними банками. А ми знаємо, що скорочення резервів приводить і до скорочення грошової пропозиції. Стрілки показують як відбувається переміщення цінних паперів.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 58; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты