Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Тести для перевірки вихідного рівня знаньТема №1




 

 

Вкажіть способи фізичної зупинки кровотечі:

а) застосування холоду;

б) тампонування рани;

в) гемостатична губка;

г) електрокоагуляція;

д) судинний шов.

 

Які загальні клінічні ознаки характерні для кровотечі?

а) слабкість;

б) нудота;

в) запаморочення;

г) біль в серці;

д) ціаноз.

 

Які способи тимчасової зупинки кровотечі можна застосовувати при пошкодженні крупних артеріальних судин?

а) піднесене положення кінцівки;

б) накладання джгута;

в) накладання кровоспинного затискача в рані;

г) застосування гемостатичної губки;

д) накладання тиснучої пов'язки.

 

Які препарати використовуються для місцевої зупинки кровотечі?

а) гемостатична губка;

б) поролонова губка;

в) тромбін;

г) гематоген;

д) відмиті еритроцити.

 

Причиною пізньої вторинної кровотечі є:

а) підвищення артеріальний тиск;

б) гнійне розплавлення тромбу;

в) ліквідація спазму судин;

г) арозія стінки судини;

д) зісковзування лігатури.

 

Причиною ранніх вторинних кровотеч є все, окрім:

а) нагноєння рани;

б) поранення судини;

в) виштовхування тромбу;

г) зісковзування лігатури;

д) підвищений артеріальний тиск.

 

Назвіть хімічні речовини, які використовують для зупинки кровотечі.

а) ε-амінокапронова кислота;

б) реополіглюкін;

в) фізіологічний розчин;

г) гепарин;

д) вікасол.

 

Біологічними способами зупинки кровотечі є:

а) тампонада рани чепцем;

б) тампонада рани м’язом;

в) тампонада рани хрящом;

г) введення адреналіну;

д) внутрішньовенне введення ε-амінокапронової кислоти.

 

Тиснуча пов'язка як метод тимчасової зупинки кровотечі не показана при:

а) кровотечі з вен передпліччя;

б) пошкодженні сонної артерії;

в) кровотечі з м'яких тканин голови;

г) пораненні ділянки підколінної ямки;

д) кровотечі з м'яких тканин грудної клітки.

 

Для якої локалізації джерела кровотечі характерна мелена?

а) легеня;

б) шлунок;

в) селезінка;

г) дванадцятипала кишка;

д) сигмоподібна кишка.

 

За рахунок чого при гострій крововтраті відбувається природна компенсація зменшення об'єму циркулюючої крові і підтримується життєздатність організму?

а) вазоконстрикції;

б) підвищення центрального венозного тиску;

в) аутогемодилюції;

г) вазодилятації;

д) пиття води.

 

На які групи поділяються симптоми кровотечі?

а) явні;

б) приховані;

в) місцеві;

г) тимчасові;

д) загальні.

 

На які групи поділяються всі способи зупинки кровотеч?

а) долікарські;

б) остаточні;

в) тимчасові;

г) судинні;

д) механічні

 

Безперервний максимальний за тривалістю час накладання джгута на нижню кінцівку взимку складає:

а) 3 год;

б) 4 год;

в) 1 год;

г) 2 год;

д) 0,5 год.

 

Безперервний максимальний за тривалістю час накладання джгута на нижню кінцівку влітку складає:

а) 3 год;

б) 4 год;

в) 1,5 год;

г) 2 год;

д) 0,5 год.

Ситуаційні завдання для перевірки кінцевого рівня знань

 

У 70-річного хворого, що страждає на варикозне розширення підшкірних вен нижніх кінцівок, раптово відкрилася кровотеча з вузла, що розірвався, по внутрішній поверхні нижньої третини правої гомілки. З рани досить інтенсивно млявим струменем виливається темна кров. Який об'єм першої допомоги повинен бути наданий хворому?

 

Хлопець, 17 років, під час поїздки в автобусі, висунув у вікно праву руку. Назустріч йшла вантажна машина, бортом якої була зачеплена висунута рука. Відбулася травматична ампутація правої верхньої кінцівки на рівні середньої третини плеча (кінцівка висить на клапті шкіри). З пошкоджених артерій фонтанує яскраво-червона кров. Як зупинити кровотечу?

 

В хірургічне відділення доставлений хворий з колото-різаною раною в підколінній ямці. При ревізії рани встановлено пошкодження підколінної артерії, але Ви не володієте технікою судинного шва. Які Ваші дії?

 

В приймальне відділення доставлений чоловік 48 років з скаргами на слабкість, запаморочення, помірний біль в лівому підребер'ї. З анамнезу відомо, що 12 годин тому він впав зі сходів, удар припав на ділянку лівої реберної дуги. Напередодні надходження була непритомність.

Хворий лежить у вимушеному положенні. Зміна положення тіла підсилює біль в животі. Шкірні покриви бліді. Пульс – 120 ударів за хвилину. Артеріальний тиск – 90/50 мм рт. ст. Дихання поверхневе. Пальпаторно виявляється помірна напруга м'язів черевної стінки, притуплення перкуторного звуку в лівому підребер'ї і відлогих місцях живота. Гемоглобін крові – 98 г/л.

Ваші діагноз і тактика?

 

В приймальний спокій доставлений чоловік із закритою травмою грудної клітки зліва. Об'єктивно: шкірні покриви бліді. Пульс — 100 ударів в хвилину. Артеріальний тиск — 110/65 мм рт. ст. Спостерігається болючість і крепітація кісткових уламків в проекції VIII, IX і X ребер справа по середній пахвовій лінії. Перкуторно справа в нижніх відділах визначається тупий звук, дихання не вислуховується (в положенні хворого сидячи). На рентгенограмі, окрім переломів вказаних ребер, додатково виявлена інтенсивна тінь з горизонтальним рівнем до межі VII ребра.

Ваші діагноз і тактика?

 

Хворий, 30 років, що страждає протягом 7 років виразковою хворобою шлунка протягом минулих діб відзначав наростаючу слабкість, запаморочення. Вранці підвівся з ліжка, раптом на декілька секунд знепритомнів. Після цього однократно була блювота у вигляді "кавової гущі" і "дьогтеподібний стілець". Шкірні покриви бліді. Живіт м'який, безболісний.

Який Ваш діагноз? Які термінові додаткові дослідження необхідно виконати для підтвердження Вашого припущення? Куди і яким чином Ви відправите хворого на лікування?

 

 

У хворого, якому вранці була проведена операція з приводу пахової грижі, ввечері пов'язка на рані почала рясно просякати кров'ю. Вживані місцево протягом години міхури з льодом і мішечки з піском ефекту не дали.

Яке ускладнення в ранньому післяопераційному періоді виникло у хворого? Ваша подальша тактика?

 

До Вас звернувся хлопець зі скаргами на болі в правій гомілці і наростаючу припухлість її після падіння з мопеда. Травма відбулася біля півгодини тому. При огляді на передній поверхні середньої третини гомілки є припухлість розмірами 10×6×5 см. Шкіра над нею синюшна. При пальпації визначається болючість і флюктуація. Пульс на тильній артерії правої стопи збережений.

Ваш діагноз? Яку допомогу Ви надасте потерпілому?

 

 

В приймальне відділення лікарні доставлений хворий зі скаргами на біль в лівому колінному суглобі після отримання травми. Рухи в суглобі обмежені, болючі. Суглоб має кулясту форму. Визначається балотування надколінка. На рентгенограмі пошкодження кісток не встановлено.

Ваші діагноз і лікувальні заходи?

 

 

В клініку поступив хворий із закритою травмою живота. Під час поступлення виражені симптоми внутрішньочеревної кровотечі. В результаті екстреної лапаротомії встановлені розрив передньої поверхні правої частки печінки розміром 6×3×4 см, гемоперитонеум.

Як провести остаточну зупинку кровотечі з пошкодженої печінки? Що робити з кров'ю, що вилилася в черевну порожнину?

 

Під час ампутації нижньої кінцівки на рівні нижньої третини стегна після накладання лігатури на стегнову артерію з останньою був знятий затискач. З рани під великим тиском пульсуючими рухами стала вибризкувати кров яскраво-червоного кольору.

В чому причина кровотечі? Яким чином провести тимчасову і кінцеву зупинку кровотечі? Як запобігти такому ускладненню?

Під час діагностичної пункції пухлинного утворення в нижній третині гомілки в шприц стала під тиском набиратися кров темно-вишневого кольору. Куди потрапила голка шприца? Як зупинити кровотечу?

Під час роботи з циркулярною пилою відбулася аварія на верстаті і робітнику уламком пили була нанесена різана рана нижньої третини плеча. Хворому з метою тимчасової зупинки кровотечі був накладений кровоспинний джгут. Транспортування пацієнта в травмпункт зайняло 3 години. Яка помилка була допущена? Яке може виникнути ускладнення і як його профілактувати?

 

У хворого Д., 65 років була виконана операція видалення стороннього тіла лівої поперекової ділянки. Того ж дня ввечері пов'язка хворого рясно промокла кров'ю, рана кровоточить по всій поверхні. Хворий повідомив, що йому напередодні протягом місяця проводилася антикоагулянтна терапія, яку припинили тиждень тому. При визначенні часу згортання крові за Лі-Уайтом показник склав 11 хвилин. Назвіть причину кровотечі і спосіб остаточної його зупинки.

У хворої Е., 62 років, виконується операція холецистектомія, холедохолітотомія, зовнішнє дренування холедоха з приводу механічної жовтяниці, викликаної порушенням відтоку жовчі унаслідок попадання конкременту в загальну жовчну протоку. Під час операції звертає на себе увагу значна кровоточивість тканин. В чому причина такого стану? Які додаткові лікувальні заходи необхідно провести?

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 92; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты