Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Порядок створення підприємства




1. Порядок створення підприємства.

Відповідно до чинного законодавства України забороняється здійснення підприємницької діяльності таким категоріям громадян: військовослужбовцям, службовим особам органів прокуратури, суду, державної безпеки, внутрішніх справ, державного арбітражу, державного нотаріату, а також органам державної влади й управління, органам місцевого самоврядування, які покликані здійснювати контроль за діяльністю підприємців.

 

Термін "створення" - це правове поняття господарського права, яке включає врегульовані правом умови фактичного виникнення та легітимації підприємства в статусі правового господарюючого суб'єкта, суб'єкта права. Виходячи з того, що в економіці України створюються і функціонують підприємства різних організаційно-правових форм, господарське законодавство визначає загальні і спеціальні умови їх створення. Загальні умови поширюються на всі форми підприємств. Спеціальні умови створення підприємств визначені законами про їх окремі види.

Поняття створення включає

визначення засновників, їх засновницької компетенції,

порядку діяльності щодо створення підприємства.

Засновником є особа, яка має право створити у встановленому порядку підприємство (організацію) як юридичну особу. Засновниками (співзасновниками) можуть бути "фізичні і юридичні особи, крім випадків, передбачених законодавчими актами України Створення підприємства в юридичному розумінні - це затвердження та одержання передбачених законом документів: рішення власника (власників) або уповноваженого органу про створення підприємства, статуту (якщо цього вимагає організаційна форма), свідоцтва про державну реєстрацію. підприємство може бути створене згідно з рішенням одного чи кількох власників або уповноваженого ним органу

Підприємство може створюватися внаслідок примусового поділу іншого підприємства відповідно до антимонопольного законодавства України. Підприємство може створюватися шляхом реорганізації діючого підприємства, тобто в результаті виділення із складу діючого підприємства одного або кількох структурних підрозділів. Підприємства мають право створювати на території України та за її межами свої відокремлені підрозділи: філії, представництва, відділення тощо з правом відкриття поточних та інших рахунків .

Для створення Малого Підприємства необхідно:

1. Рішення власника (власників) майна про створення підприємства оформлене в вигляді протоколу зборів учасників та засновницького договору.

2. Статут - нотаріально посвідчена, та затверджена власниками, переважно типова форма для малих підприємств яка включає максимальний перелік видів діяльності, щоб убезпечити власників від додаткових витрат на нотаріальні та реєстраційні витрати у випадку зміни виду діяльності.

3.документи, (платіжка, квитанція) про сплату засновниками внесків до статутного фонду, кошти зараховуються на спеціальний тимчасовий рахунок створений в банку.

4. Реєстраційні картки з інформацією про підприємство, та його засновників.

5.Квитанція про сплату коштів за державну реєстрацію.

Вище перелічені документи подаються в реєстраційну палату м. Львів, Валова 20.

Протягом 10 робочих днів реєстраційний орган зобов’язаний видати свідоцтво про державну реєстрацію підприємства та довідку щодо внесення відомостей до єдиного державного реєстру. Довідка з управління статистики.

Наступним етапом є виготовлення печаток і штампів яке починається з виготовлення зразків, які повинна погодити дозвільна система МВС по місцю реєстрації підприємства.

З свідоцтвом і печаткою власники реєструють підприємство в податковій інспекції ( довідка 4-ОПП), фондах (пенсійний, страхові, на випадок безробіття, нещасних випадків і тимчасової втрати працездатності) по місцю реєстрації.

Свідоцтво, печатка, та копії довідок з податкової інспекції та фондів є підставою для відкриття рахунків в банку.

Лише після здійснення вище перелічених заходів підприємство може розпочинати діяльність.

2. Статут підприємства (зміст основних розділів)

СТАТУТ — це юридичний акт, яким оформляється утворення підприємства, організації, установи, фірми, визначаються їхня структура, функції, правовий статус, взаємовідносини з іншими підприємствами, організаціями, установами, фірмами чи фізичними особами тощо. Статут після затвердження повноважним органом передають на реєстрацію до відповідних державних органів [для товариств з обмеженою відповідальністю (TOB), приватних (ПП) і малих (МП) підприємств таким органом є районна державна адміністрація за місцем юридичної адреси, вказаної в статуті], де підприємству видається свідоцтво про реєстрацію із зазначенням реєстраційного номера та юридичної адреси.

Лише після реєстрації підприємство має право розпочати свою діяльність.

Статути бувають типові (розробляються для однотипних підприємств) та індивідуальні (створюються на підставі типових з конкретизацією під необхідні цілі).

Для чіткого викладення змісту статуту й кращого сприйняття тексту його поділяють на розділи (статті), підрозділи, пункти, підпункти, котрі нумерують арабськими цифрами.

Розглянемо статут суб'єкта підприємницької діяльності.

 

- РЕКВІЗИТИ СТАТУТУ:

- назва товариства (може поєднуватися з назвою виду документа);

- назва виду документа (СТАТУТ);

- гриф затвердження;

- позначка про реєстрацію;

- місце складання чи видання, рік.

Усі зазначені вище реквізити, як правило, оформляють на окре­мому аркуші паперу — титульній сторінці.

На подальших аркушах оформляють текст статуту, який може мати такі розділи:

1. Загальні положення

2. Цілі й предмет діяльності

3. Фонди товариства

4. Зовнішньоекономічна діяльність

5. Права та обов'язки засновників

6. Порядок розподілу прибутків і відшкодування збитків товариства

7. Майно товариства

8. Форс-мажор

9. Зміни законодавства

10. Органи управління товариства

11. Реорганізація та ліквідація товариства

12. Набуття Статутом чинності, зміни й доповнення до Статуту та ін.

Зміст статуту має бути постійно істинним, тобто в разі потреби в нього слід уносити доповнення та зміни. Мета створення й діяльність підприємства, зазначені в статуті, не повинні суперечити чинним законам України та іншим державним нормативно-правовим актам.

Статути оформляють на аркушах паперу формату A4 друкарським способом.

Усі аркуші зшивають, прошнуровують і скріплюють печатками.

Статут не належить до секретних документів і не містить таємної інформації. Його повинні надавати на вимогу ревізійним комісіям, Державним контролюючим органам, представникам судових і слід­чих органів, податкової інспекції, партнерам по бізнесу та ін.

Статути слугують підставою для розробки положень, правил та інших документів, що створюються на підприємствах.

Підприємство може бути утворене за рішенням власника (власників) майна або уповноваженого ним (ними) органу, а у випадках, спеціально передбачених законодавством, також за рішенням інших органів, організацій і громадян шляхом заснування нового, реорганізації (злиття, приєднання, виділення, поділу, перетворення) діючого (діючих) суб'єкта господарювання з додержанням вимог законодавства.

Відкриття підприємством філій (відділень), представництв без створення юридичної особи не потребує їх державної реєстрації.

Для державної реєстрації підприємства подаються такі документи:

· рішення власника (власників) майна або уповноваженого ним (ними) органу;

· установчі документи, передбачені законом для відповідного виду юридичних осіб;

· рішення Антимонопольного комітету України про згоду на створення (реорганізацію) суб'єкта господарювання;

· документ, що засвідчує сплату засновником (засновниками) внеску до статутного фонду підприємства в розмірі, встановленому законом;

· реєстраційна картка встановленого зразка;

· документ, що засвідчує сплату коштів за державну реєстрацію.

При створенні у процесі приватизації та/або корпоратизації відкритих акціонерних товариств повинен також бути поданий звіт про наслідки підписки на акції, затверджений Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку.

Державна реєстрація підприємства здійснюється у строк не більше десяти днів з дня подання документів. Реєструючий орган зобов'язаний протягом цього строку видати суб'єкту господарювання свідоцтво про його державну реєстрацію.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 93; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты