Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ІНСТРУКТАЖ




З техніки і заходів безпеки з особовим складом проводиться: вступний інструктаж; первинний інструктаж на робочому (учбовому) місці; поточний інструктаж; періодичний (повторний) інструктаж; позаплановий інструктаж.

Заходи безпеки повинні виконуватися за будь-яких умов, незалежно від терміновості та тривалості робіт. Недостача матеріальних засобів або робочої сили не може бути підставою для порушення заходів безпеки.

Кожний військовослужбовець повинен чітко і беззаперечно виконувати заходи безпеки.

Особовий склад, який не засвоїв правил і заходів безпеки, до експлуатації озброєння та техніки, стрільб і обслуговування стрільб, а також до інших занять і будівельно-господарських робіт не допускається.

Вступний інструктажпроводиться командирами підрозділів за планом-конспектом, що затверджується начальником факультету, з метою ознайомлення курсантів з особливостями проведення занять з бойової підготовки, експлуатації озброєння та техніки в даній частині незалежно від їх кваліфікації та стажу служби.

В ході інструктажу військовослужбовці вивчають:

- вимоги розпорядку дня;

- особливості розміщення об'єктів навчальної, матеріально-технічної бази, порядок занять на її об'єктах;

- особливості експлуатації та ремонту машин, паркових приміщень та обладнання;

- загальні правила безпеки, прийняті в даній частині;

- вимоги з охорони навколишнього природного середовища.

Первинний інструктаж провадиться незалежно від кваліфікації та стажу служби або роботи військовослужбовців та супроводжується показом прийомів виконання робіт.

В ході інструктажу військовослужбовці повинні вивчати:

- обов'язки на даному робочому (навчальному) місці за даною спеціальністю або технологічною картою;

- порядок утримання робочого (навчального) місця;

- упорядкування, обслуговування обладнання, правила безпечного експлуатування;

- інструмент та правила поводження з ним;

- правила поводження з електроустаткуванням на даному робочому (навчальному) місці, з матеріалами та готовими виробами;

- правила користування захисними пристроями та спецодягом;

- дії при виникненні небезпечної обстановки;

- інструкцію з заходів безпеки на даному робочому (навчальному) місці.

Інструктаж на робочому (навчальному) місці супроводжувати показом безпечних прийомів виконання роботи.

Командир, пересвідчившись, що інструктаж та заходи безпеки військовослужбовцем засвоєні, дозволяє йому приступити до самостійної роботи.

Інструктаж на робочому місці провадиться командиром підрозділу або керівником занять за планом-конспектом, затвердженим заступником начальника факультету (заступником начальника факультету з МТЗ).

Поточний інструктажпровадиться командиром підрозділу, керівником (старшим) робіт перед початком кожного заняття або роботи та в ході їх у випадку:

- зміни умов проведення занять, технологічного процесу, в результаті чого змінюються умови безпеки особового складу;

- порушення військовослужбовцями заходів безпеки в ході занять або робіт;

- виконання особливо небезпечних робіт;

- необхідності удосконалення прийомів та методів, які забезпечують безпеку на заняттях та при роботах.

Періодичний (повторний) інструктаж; провадиться з метою підвищення рівня знань з засобів безпеки, попередження повторення раніше виявлених порушень правил безпеки.

Повторний інструктаж провадиться не раніше одного разу за 6 місяців, а на роботах з підвищеною небезпекою — один раз за квартал. Він може провадитись з групою військовослужбовців, яка не повинна перевищувати 15 чоловік.

Повторний інструктаж провадиться за програмою інструктажу на робочому (навчальному) місці командиром підрозділу.

Позаплановий інструктаж; можуть провадити всі прямі начальники або інші начальники за їх дорученням у разі їх порушення військовослужбовцями інструкцій щодо заходів безпеки або у разі нещасного випадку, пов'язаного з бойовим навчанням і експлуатацією техніки, а також за наказом командира або його заступників.

Військовослужбовець, з яким трапився нещасний випадок в результаті порушення ним заходів безпеки, не допускається до роботи без проходження позапланового інструктажу та здачі заліку з техніки безпеки.

Проведення вступного, первинного, періодичного та позапланового інструктажів оформлюється у журналі проведення інструктажів з заходів безпеки (додаток 1).


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 101; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты