Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Quot;Велика п'ятірка" індивідуальних рис





Психологи називають тисячі індивідуальних рис і відмінностей між людьми. Проте останніми роками дослідникам вдалося ідентифікувати п'ять фундаментальних рис, які, передусім, стосуються організацій. Оскільки ці риси, показані на рис. 2, дуже важливі, і є предметом особливої уваги, то їх називають "великою п'ятіркою " індиві­дуальних рис.

Поступливість

 

Рис. 2. Модель "великої п'ятірки" індивідуальних рис. "Велика п'ятірка" стає щораз популяр­нішим підходом до розуміння індиві­дуальних рис в умовах організації. За­галом, більшість експертів погоджу­ються з тим, що індивідуальні риси, розташовані лівіше на кожній зі стрілок є бажанішими для організації, тоді як риси, що ближчі до правого краю, - менш бажані

Поступливість - це людська здатність уживатися з іншими людьми. Люди, що мають цю рису, лагідні, здатні співпрацювати і вибачати один одному, можуть порозумітись і добре ставляться один до одного. Особи, у яких ця риса особливо роз­винута, можуть досягти хороших стосунків зі співробітниками, підлеглими і вищим менеджментом, тоді як люди, не схильні до компромісу, не зможуть мати особливо добрих стосунків на роботі.

Сумлінність відображає певну кількість цілей, на які людина звертає свою увагу. Особи, що концентруються на небагатьох цілях одночасно, зазвичай, є організованими, старанними, відповідальними, самодисциплінованими, вони систематично працюють для досягнення визначених цілей. Інші люди, навпаки, схильні ставити перед собою багато різних цілей, унаслідок чого стають неорганізованими, необережними, невідповідальними та менш старанними і самодисциплінованими. Сумлінніші працівники є набагато кращими виконавцями роботи, на відміну від несумлінних. Це логічно, оскільки вони до роботи ставляться серйозно і відповідально.

Третьою рисою є емоційність, тобто рівень врівноваженості, спокійності, гнуч­кості і впевненості. Менш емоційні особи є порівняно врівноваженими, спокійними, життєрадісними, з ними безпечно. Водночас люди, схильні до негативних емоцій, вразливі, непостійні, агресивні, у них постійно змінюється настрій. Менш емоційні особи можуть ліпше витримувати стреси, пов'язані з роботою, тиск і напругу. їхню сталість можна розцінювати як рису, завдяки якій на таких людей, на відміну від їхніх емоційних колег, можна покладатись.

Екстраверсійність відображає рівень комфорту під час формування взаємовід­носин. Особи, яких називають екстравертами, дружні, говіркі, впевнені у своїх тверд­женнях і завжди відкриті для налагодження нових контактів. Водночас інтроверти менш дружні та говіркі і менти напористі, вони не настільки схильні до формування нових взаємовідносин. Екстраверти загалом стають ліпшими працівниками, ніж ін­троверти, особливо це стосується робіт, які ґрунтуються на особистих взаємовідно­синах (посади у збуті чи маркетингу).

Нарешті, відкритість свідчить про вірність людини своїм переконанням та ін­тересам. Відкриті люди схильні сприймати нові ідеї і змінювати власні переконання після отримання пової інформації. Вони також здатні мати широке коло інтересів, допитливі, творчі, зрозвиненою уявою. На противагу їм менш відкриті люди не спро­можні сприймати нові ідеї, неохоче змінюють свою думку, коло їхніх інтересів вужче, вони менш допитливі й творчі.

П'ятірка головних людських рис привертає увагу як дослідників, так і менеджерів. Потенційна вартість цієї системи полягає в тому, що вона охоплює інтегрований набір рис, які, як виявляється, дають змогу зробити надійні прогнози щодо конкретної по­ведінки за конкретних обставин. З іншого боку, менеджери не повинні перебільшувати своєї здатності оцінити "велику п'ятірку" рис в інших. Навіть оцінка з використанням найнадійніших однак може бути неточного.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 97; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты