Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Інші індивідуальні риси та їхній вплив на роботу




Крім "великої п'ятірки", на поведінку в організаціях впливають також інші інди­відуальні риси. Найважливіші з них - це локус контролю, упевненість у собі, владність,макіавеллізм, самоповага І схильність до ризику.

Локус контролю відображає, наскільки люди вірять у те, що їхня поведінка ре­ально впливає на все, що зними відбувається. Наприклад, деякі особи вірять, що важко працюючи, можна досягти успіху. Вони також уважають, що людям не вдасться досягти мсти, якщо їхні здібності чи мотивація недостатні. Ті, які вважають, що можна контролювати події свого життя, мають внутрішній локус контролю. Інші ж переконані: те, що стається з ними, багато в чому залежить від долі, шансу, удачі чи ще якихось чинників. Особи, які вважають, що якісь зовнішні сили керують подіями, наділені зовнішнім локусом контролю.

Упевненість у собі - це віра людини в те, що вона може виконати поставлене перед нею завдання. Особи, які повністю впевнені в собі, переконані, що можуть добре виконати конкретну роботу, тоді як невпевнені мають сумніви щодо цього. Одні люди просто наділені більшою впевненістю в собі, ніж інші. Ця впевненість, відповідно, приводить до більшої переконаності в правоті своїх дій і дає змогу ліпше сконцентрувати свою увагу на виконанні роботи.

Важливою індивідуальною характеристикою також є владність, завдяки якій люди вірять, що відмінності у повноваженнях і статусі потрібні для такої ієрар­хічної структури, як організація. Наприклад, особа, наділена цією рисою, може прий­мати директиви і накази від іншої особи, наділеної владою, оскільки це її шеф. З іншого боку, людина, не схильна до авторитаризму, може не сприймати наказів шефа, задавати питання, не погоджуватись з ним, або навіть відмовлятися виконати його завдання, якщо вони здаватимуться їй суперечливими.

Макіавеллізм, названий на честь філософа XVI ст. Нікколо Макіавеллі, - ще одна важлива індивідуальна риса. У творі "Володар" Макіавеллі пояснив, як знать може полегшити процес завоювання і використання влади. Сьогодні макіавеллізм використовують для характеристики поведінки; спрямованої на здобуття влади і контролю за поведінкою інших. Дослідження свідчать, що макевіаллізм є індивіду­альною рисою, а більшість людей, наділених нею, є раціональними і неемоційними, готовими сказати неправду заради досягнення своїх власних цілей, лояльність і дружбу оцінюють невисоко, отримують величезну насолоду від маніпулювання поведінкою інших людей. Особи, не наділені макіавеллізмом, більш емоційні, не схильні обду­рювати заради досягнення успіху, цінують дружбу і лояльність.

Самоповага - це риса, завдяки якій особа вірить, що вона чогось вартує. Люди, яким притаманна самоповага, схильні шукати престижнішу роботу, вони впевнені в своїй здатності досягти вищих рівнів виконання роботи й отримують більше внут­рішнього задоволення від її успішного виконання. На противагу їм люди, недостатньо наділені самоповагою, виконують роботи низького рівня, менше вірять у власні знання і вміння, більше уваги приділяють зовнішнім нагородам.

Схильність ризикувати свідчить про здатність людини у конкретних випадках ухвалювати ризикові рішення. Менеджер, наділений цією рисою, наприклад, може експериментувати з новими Ідеями і займатися новими товарами. Він також здатний спрямувати організацію в новому напрямі і бути каталізатором інновацій. З іншого боку, такий менеджер наражає на ризик майбутній добробут організації в разі хибності ризикових рішень. Менеджер, не схильний ризикувати, може спричинити застій і загальний консерватизм в організації або ж допомогти організації успішно пережити неспокійні часи, забезпечуючи стабільність. Проте потенційні наслідки схильності до ризику багато в чому залежать від зовнішнього середовища.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 67; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.012 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты