Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Результати експертизи прогнозу попиту на товар А




Тема 2. Методи прогнозування кон'юнктури ринку

 

Задача 1

Продаж хліба в магазині по днях тижня змінюється на спосіб наведений у табл. 12. Який метод слід обрати для прогнозування продажу хліба на найближчі два дні? Зробіть проноз та оцініть його помилку.

Таблиця 12

Залежність продажу хліба від дня тижня

Дні 1-й 2-й 3-й 4-й 5-й 6-й 7-й
Продаж, кг

Задача 2

Товарна пропозиція на ринку автомобілів в адміністративному районі за останні 5 років характеризується наступними даними (табл. 13). Який метод слід обрати для прогнозування продажу автомобілів на найближчі два роки? Зробіть проноз та оцініть його помилку.

Таблиця 13

Динаміка пропозиції на ринку автомобілів

Роки 1-й 2-й 3-й 4-й 5-й
Пропозиція, шт.

 

Задача 3

Товарна пропозиція на ринку пральних машин в адміністративному районі за останні 5 років характеризується наступними даними. Виявіть тенденцію зміни пропозиції. Як можна в даному випадку оцінити помилку прогнозу?

Таблиця 14

Динаміка пропозиції на ринку пральних машин

Роки 1-й 2-й 3-й 4-й 5-й
Пропозиція, шт.

 

Задача 4

Динаміка доходів і попиту на одяг характеризується наступними даними. Спрогнозуйте попит на одяг у 5-му році, якщо в базисному році в невеликому місті він складав 4,5 млн. грн.

Таблиця 15

Динаміка доходів населення і попиту на одяг

Роки Приріст до попереднього року, % Коефіцієнт еластичності попиту
доходи населення попит на одяг
1-й  
2-й  
3-й  
4-й  
5-й      

Задача 5

Норма споживання шкіряного взуття складає 4,4 пари на душу населення в рік при нормативній забезпеченості в 12 пар. Ці показники передбачено досягти до 2018 р. Відомо, що фактичне споживання шкіряного взуття в 2000 р. складало 3,0 пари при фактичній забезпеченості в 7 пар.

Спрогнозуйте попит (можливий продаж) цього взуття у 2013 р. на душу населення.

 

Задача 6

За останні роки істотно змінився розподіл споживачів за доходами, і ця обставина впливає на зміну обсягу і структури попиту. Зробіть прогноз попиту на продовольчі та непродовольчі товари з урахуванням зміни розподілу споживачів за доходами, а також прогноз загального рівня попиту населення.

 

Таблиця 16

Скорочена модель попиту населення адміністративного району

(у розрахунку на одну особу)

Групи сімей по доходах на одного члена сім’ї в місяць Структура розподілу сімей у базисному році, % Витрати на купівлю товарів у базисному році, грн. Структура розподілу сімей у прогнозованому році, %
продо-вольчих непродо-вольчих
I
II
III
IV

Задача 7

Результати експертизи прогнозу попиту на товар А наведені в таблиці. Зробіть узагальнення отриманих даних і дайте середню оцінку попиту та погодженості думок експертів.

 

Таблиця 17

Результати експертизи прогнозу попиту на товар А

(цифри умовні)

Прогноз попиту по оцінці експертів, млн.грн. ( ) Кількість експертів, які дали відповідну оцінку, осіб ( )        
       
       
       
       
Усього      

 

Задача 8

Результати експертизи прогнозу попиту на товар В наведено в табл. 18. Розрахувати середній варіант прогнозу попиту та порівняти його із сучасним станом.

Таблиця 18


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 60; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты