Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


На торці шестірні вибита влучна «0» і ризику , збіг яких повинно бути забезпечене при зборці двигуна для забезпечення правильності фаз газорозподілу.




Робота - при обертанні розпредвала його кулачки у визначеній послідовності набігають на штовхальники і приймають їхній разом зі штангами, повідомляючи рух коромислам. Останні, натискаючи на стрижні клапанів, переборюючи опір пружин, відкривають отвору впускного і випускного клапанів у голівці циліндрів. Рух клапанів назад відбувається під дією пружин, що розтискають.

Розпредвал – сталевий, з цементованим поверхневим шаром кулачків і опорних шийок, підданих термообробці т.в.ч., встановлюється в розвалі блоку циліндрів на п'ятьох опорах, підшипник задньої опори являє собою втулку, запресовану в знімний чавунний корпус, інші запресовані в поперечні перегородки.

Профіль кулачків неоднаковий для впускних і випускних кулачків.

Осьове переміщення розпредвала обмежене корпусом підшипника, у торці якого упираються з однієї сторони маточина прямозубої шестірні, з іншого боку – завзятий бурт задньої завзятої шийки вала. Корпус підшипника задньої опори закріплений трьома болтами. Привод розпредвала здійснюється від шестірні колінвала через проміжні шестірні . Для забезпечення заданих фаз газорозподілу шестірні при зборці встановлюються по мітках вибитим на торцях. Шестірні сталеві, штамповані з термообработаними зубами. Підшипниками розпредвала служать сталеві втулки залиті антифрикційним сплавом.

Штовхальники сталеві, плоскі, пустотілі тарілчастого типу з циліндричною направляючою частиною. Для підвищення працездатності пари «кулачок-штовхач» торець тарілки штовхальника покритий вибіленим чавуном. Внутрішня циліндрична частина закінчується сферичним гніздом для упора нижнього кінця штанги.

Направляючі штовхальників (див.рис.6) виконані знімними для підвищення ремонтноспособностей і технологічності блоку . Установлено чотири напрямні, у яких переміщаються по чотирьох штовхальника. Кожна напрямна встановлена на двох штифтах і прикріплена до блоку циліндрів двома болтами. Болти застопорені отгибними шайбами.

Штанги (див.рис.6) - сталеві, трубчасті, із запресованими наконечниками. Нижній наконечник має опуклу сферичну поверхню, верхній виконаний у виді сферичної чашки для упора регулювального гвинта коромисла.

Коромиславпускного і випускного клапанів установлюються на загальній стійці і фіксуються в осьовому напрямку пружинним фіксатором. Підшипниками коромисел служать бронзові втулки. Стійки коромисел фіксуються двома штифтами і кріпляться на голівці циліндрів двома шпильками, мають мастилоканал.

Клапани виготовлені з жароміцної сталі. Кожен циліндр має один впускній і один випускний клапани. Стрижні клапанів переміщаються в направляючих втулках, запресованих у голівку циліндра. Діаметр голівки випускного клапана менше діаметра голівки впускного клапана. Стрижні обох клапанів по довжині 125 мм від торця при зборці покривають графітом для поліпшення приробляння. Клапани переміщаються в металокерамічних направляючих втулках. Для запобігання влучення олії в циліндр по зазорі стрижень клапана – направляюча втулка по утулці впускного клапана встановлена гумова манжета. Змазуються стрижні олією, що випливає зі сполучень з осями коромисел і розприскується клапанними пружинами. Кожен клапан має дві циліндричні пружини з рівномірним кроком витків і з протилежною навивкою.

Нижніми торцями пружини спираються на голівку через сталеву шайбу, верхнім – у завзяту тарілку, остання упирається в конічну втулку, що з'єднана зі стрижнем клапана двома конусними сухарями (див.рис.7).

Рис.7.Механізм газорозподілу двигуна Камаз-740.

1-розподільний вал, 2-штовхальник, 3-напрямна штовхальника, 4-штанга, 5-прокладка кришки голівки, 6-коромисло, 7-контргайка, 8-регулювальний гвинт, 9-болт кріплення кришки голівки, 10-сухар, 11-втулка тарілки, 12-тарілка пружини, 13-наружняя пружина, 14-внутрішня пружина, 15-напрямна клапана, 16-шайба, 17-клапан, А-тепловий зазор.

 

Рознімне з'єднання втулка – тарілка має невелике тертя при відносному переміщенні, завдяки різниці кутів нахилу утворюючих дотичних циліндричних поверхонь, що дає можливість провертати клапан щодо сідла, що підвищує працездатність клапана.

 

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 78; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты