Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Види підприємницької діяльності




Тема 2 – Організаційні форми підприємництва

 

Питання:

1. Види підприємницької діяльності

2. Види організаційних форм підприємництва

3. Господарські товариства та колективні форми підприємництва

4. Об’єднання підприємств

5. Товарні біржі

 

Література: Господарський кодекс України, розділ 2
  Закон України “Про господарські товариства”, 1994
  Бланк И.А. Торгово-посредническое предпринимательство. - К: Укрзакордонвидасервис, 1992
  А.Н.Жигалов, Е.В.Стрелков Организация зернового рынка в России. - М: Хлебпродинформ, 1996 (учебник для ВУЗов)

 

Види підприємницької діяльності

Підприємницька діяльність може здійснюватися у таких видах:

- виробнича діяльність;

- надання послуг (юридичних, консультаційних, інтелектуальних наукових тощо;

- торгівля;

- посередництво.

Перші три види діяльності не потребують пояснень, тому зосередимося на четвертому виду діяльності – посередницькій.

Посередницька діяльність здійснюється у таких видах:

- представництво (агентське, консигнаційне, комісійне, джоберське, посилторгівське, тощо);

- посередницьке (брокерське, маклерське, аукціонне тощо);

- перепродаж або оптове купецтво (купечество) у вигляді дистриб’ютерства, дилерства, спекуляції тощо.

Найбільш розповсюджене агентське представництво, яке передбачає, що агент діє від імені та в інтересах виробника або покупця товару.

Агент знаходиться у штаті того, кого він представляє і отримає агентську винагороду у процентах від обсягу продаж (купівлі).

Консигнація – це продаж товару консигнатором (іншим підприємцем) за дорученням власника товару. Наприклад, власники зерна, що здали його на елеватор для зберігання, доручають елеватору продаж зерна за відповідну винагороду.

Комісійне посередництво (як різновидність агентського представництва) засноване на тому, що комісіонер здійснює угоди на користь та за рахунок товаровиробника, але за рахунок свого імені.

Брокерське посередництво передбачає здійснення посередництва при укладанні угод між продавцем та покупцем, за що брокер отримує винагороду у процентах від вартості угоди.

При здійсненні посередництва на ринку житла діють маклери.

Особливим видом посередництва є аукціони, де проводять торги при продажу товарів.

Перепродаж або оптове купецтво (купечество) у вигляді дистриб’ютерства передбачає повне придбання товару у товаровиробника та продаж і розподіл його серед клієнтів. Доходи таких посередників складаються з різниці між ціною продажі та закупівлі товарів.

Дилер може здійснювати послуги продавцям-товаровиробникам по рекламі, обслуговуванню товарів після продажу.

Спекуляції – це звичайний, інколи не потрібний, перепродаж товарів. Наприклад, не потрібне посередництво по газу “Росукренергії”.

Як вид оптового купецтва є комівояжерство. Комівояжер не тільки продає, але ще й постачає товар покупцю (продаж з доставкою). Вони також забезпечують ефективну рекламу товарам, а також обслуговування після продажу.

Специфічні організаційні форми посередництва:

- довірчі товариства (трасти);

- інвестиційні компанії та фонди;

- лізинг;

- біржі.

 

Довірчі товариства та інвестиційні компанії - це вид посередництва у вигляді агентської комісії.

Довірчі товариства надають допомогу клієнтам у застосуванні їх капіталів, управлінні їх майном, коштами, акціями, цінними паперами, приватизаційними сертифікатами тощо. З ним укладається договір на довір’я управління майном клієнта. Доходи від посередництва у вигляді дивідендів отримують клієнти з конкретного підприємства, а довірче товариство бере %% з цих доходів за послуги.

Інвестиційні компанії надають таку ж саме допомогу, як і довірчі товариства. Так саме з ними укладається договір на довір’я управління майном клієнта. Але доходи від "довірчого" управління майном чи коштами клієнтів отримує інвестиційна компанія, а клієнт отримує дивіденд інвестиційної компанії незалежно від доходів цієї компанії, отриманих від “довірчого” управління.

Лізингове посередництво – це вид перепродажу.

Лізингові компанії надають послуги клієнтам у вигляді оренди майна: оперативної або фінансової. Оперативна оренда тимчасова з поверненням орендованого майна та сплатою орендної плати за користування майном. Фінансова оренда – це довгострокова оренда майна із сплатою орендної плати та наступним викупом майна по залишковій вартості. Більшість підприємців у лізингових справах виступають як орендатори, оскільки вони не мають достатніх грошей для придбання майна (устаткування).

Біржове посередництво.



Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 58; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты